Skip to Content
“We gaan verkeerd om met de Holocaust”

“We gaan verkeerd om met de Holocaust”

Nachtwacht is terug – Met Jan Leyers – vanaf zaterdag 1 februari

Drie gasten. Een uitdagende stelling over een belangwekkende kwestie. En Jan Leyers. Met die ingrediënten probeert Nachtwacht klaarheid te scheppen en uitwegen te vinden temidden van de stortvloed aan problemen en opinies die we vandaag over ons heen krijgen.

Over de Holocaust

Op maandag 27 januari is het precies 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Maar niet alleen daarom is de Holocaust dezer dagen erg actueel. ​ Daarover gaat het in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Nachtwacht.

Nico Wouters staat aan het hoofd van Cegesoma, een afdeling van het Rijksarchief die zich met de wereldoorlogen bezighoudt. Hij heeft dus een belangrijke stem in het debat over de oorlog en de jodenvervolging. En hij steekt zijn nek ver uit. Op een moment dat het antisemitisme oprukt en kritiek op het officiële discours rond de Holocaust taboe is, zegt hij: “De manier waarop we met de Holocaust omgaan is te eenzijdig en werkt het antisemitisme net in de hand.”

We maken er volgens hem een eenzijdig verhaal van Goed en Kwaad van, waardoor de andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond verdwijnen en het moeilijker wordt om een volledig inzicht te krijgen in wat er gebeurd is. Bovendien werkt die nadruk op de Holocaust duidelijk niet als wapen in de strijd tegen het antisemitisme.

Nico Wouters gaat in debat met André Gantman, politicus en vooraanstaand woordvoerder van de joodse gemeenschap, en met Annemiek Gringold, curator van het Amsterdamse Sjoa-museum. 

Jan Leyers leidt het gesprek in goede banen.

In Nachtwacht, op zaterdag 1 februari om 22.05 u. van Canvas.

Terug van weggeweest

Begin vorig jaar maakte Canvas na meer dan vijftien jaar een nieuwe reeks van Nachtwacht, en het programma heroverde meteen zijn positie als uitgelezen plek voor diepgravende discussies. Paul De Grauwe toonde aan hoe miljonairs nog altijd te weinig bijdragen aan de samenleving. Overheidsmanager Frank Van Massenhove fileerde de besluiteloosheid en bemoeizucht van onze politici. Economist Brent Bleys stelde een plan voor om het klimaat te redden door onze economie te hervormen. En al was er een bisschop nodig om de islamitische kemphanen Assita Kanko en Othman El Hammouchi uit mekaar te houden, toch slaagde Nachtwacht erin om een baken van beschaafd debat te blijven in deze gepolariseerde tijden.

We zijn een jaar verder en de verwarring in de media en in de samenleving is er niet minder op geworden. De problemen die op ons afkomen lijken alsmaar groter, en hoe meer politici, experts en drukkingsgroepen er hun mening over geven, hoe minder eenvoudig de oplossingen lijken. De behoefte aan diepgang en aan inspirerende voorstellen is groter dan ooit. En dus komt Nachtwacht terug.

 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos