Een vaste afspraak : De Afspraak en Terzake

Een vaste afspraak : De Afspraak en Terzake

Vanaf maandag 24 augustus

Vandaag hebben de ankers van De Afspraak en Terzake in de nieuwe Canvas-studio hun programma voorgesteld aan de pers.

Bart Schols kijkt in De Afspraak elke avond om half negen op zijn eigen manier naar het nieuws. De Afspraak wordt een programma voor mensen die helemaal mee zijn met de gebeurtenissen van de dag, maar toch nog op hun honger blijven. Bij Bart krijgen ze nieuwe, verrassende inzichten en andere nieuwsverhalen.

Later op de avond, als het stof van de nieuwsdag is gaan liggen, gaat Kathleen Cools of Annelies Beck in Terzake op zoek naar de kern van de zaak met een diepgaand gesprek en een sterke reportage. Maandag en dinsdag is dat alvast een tweeluik met een grote naam: Stephen Hawking.

Hieronder vindt u meer informatie over De Afspraak en Terzake, en foto's van de ankers in de nieuwe studio. Meer foto's zijn beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie: pers.vrt.be.

Meer informatie over alle actuaprogramma's van Canvas vindt u in de persmap via de link onderaan dit persbericht.

 

DE AFSPRAAK

De Afspraak bekijkt het nieuws van de dag vanuit een andere invalshoek en gooit ook de deuren wagenwijd open. Er is niet alleen aandacht voor binnenlandse en buitenlandse politiek maar ook andere domeinen van de actualiteit zullen de revue passeren: wetenschap, cultuur, sport, economie…Bart Schols is altijd de nieuwsgierige gastheer die van zijn gasten te weten wil komen hoe de dingen in elkaar zitten.   

Gesprekken

De invitees in De Afspraak kunnen mensen zijn die het nieuws mee maken. Maar het kunnen ook experts zijn, mensen die de wereld en het nieuws nauwgezet observeren en analyseren. Dat zijn de vertrouwde specialisten die VRT Nieuws in huis heeft (Rudi Vranckx, Ivan De Vadder, Ruben Van Gucht …), maar ook nieuwe gezichten uit de academische wereld en ver daarbuiten, die de komende weken en maanden zullen uitgroeien tot de huisspecialisten van De Afspraak.

… en reportages

De Afspraak geeft ook een arena aan jonge, talentvolle reportagemakers van VRT Nieuws. Reporters zoals Lauwke Vandendriessche, Thomas De Graeve en Karine Claassen gaan elke dag op zoek naar antwoorden op onbeantwoorde vragen uit de nieuwsstroom. Hoe komt drugsafval in een Limburgs bos terecht? Waren de eerste kernbommen er gekomen zonder inbreng vanuit België? Wat is eigenlijk het verschil tussen koosjer en halal? Dat is een greep uit de vragen waar Lauwke, Karine en Thomas de afgelopen dagen en weken mee aan de slag zijn gegaan. Elke keer leverde dat verrassende antwoorden en inzichten op. Vanaf maandag 24 augustus, dagelijks in De Afspraak.

Vaste afspraken

Bart Schols heeft in de loop van de week ook enkele vaste afspraken met gasten die op een eigenzinnige manier naar de actualiteit kijken. Op maandag 24 augustus, in de eerste aflevering, is dat cineast en documentairemaker Dimitri Van Zeebroeck, die  in zijn eigen stijl een portret maakt van Lisbet Gruwez, één van onze meest opvallende hedendaagse danseressen. Kamagurka wordt ook een wekelijkse gast. In zijn eerste bijdrage heeft hij een heel bijzondere ontmoeting in Calais, in het dorp vluchtelingen dat zich in de Franse havenstad heeft gevormd. Kamagurka maakt er kennis met Alpha uit Mauretanië, die zich in afwachting van een definitieve bestemming helemaal uitleeft in de kunst. Een zielsgenoot.
Ook sportjournalist Ruben Van Gucht is een vaste terugkerende gast. Op vrijdag geeft hij zijn eigen kijk op de sportactualiteit. 

 

TERZAKE

Laat op de avond, als het stof van de nieuwsdag is gaan liggen, gaat Kathleen Cools of Annelies Beck Terzake op zoek naar de kern van de zaak met een diepgaand gesprek en een sterke reportage.

Het gesprek

Kathleen Cools of Annelies Beck ontvangt dagelijks een gast uit de actualiteit voor een gesprek en een terugblik op de voorbije dag. De ankers geven hun gasten de tijd om hun verhaal te doen en gaan op zoek naar duidelijkheid en inzicht. De gasten kunnen uit alle maatschappelijke geledingen komen: politici, academici, cultuurmakers, schrijvers, kunstenaars, enz. Meestal uit eigen land, maar soms ook internationaal. Kathleen Cools en Annelies Beck wisselen elkaar week na week af als anker.

De reportage

De andere grote pijler van Terzake is de reportage. Een team van ervaren en gedreven reportagemakers brengt elke avond een onderwerp dat actueel is en de waan van het moment overstijgt. Eigen onderzoek en daarnaast is er ook plaats voor de beste reportages uit het buitenland. 

De verbinding

Tenslotte gaat Kathleen of Annelies ook nog eens op zoek naar verheldering, uitleg en analyse buiten de studio, tijdens een live verbinding met een gast. Ze blikken vooruit op de dag van morgen, ofwel kijken ze terug  naar iets wat die dag gebeurd is.

Big Bang

In de week van 24 augustus is Kathleen Cools de anker. In de eerste twee afleveringen pakt Terzake al meteen uit met een klepper van formaat, de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking. Reportagemaker Bart Aerts en Kathleen Cools konden Hawking filmen en met hem praten tijdens een bezoek aan Leuven, waar hij komt werken en denken met zijn collega van KU Leuven Thomas Hertog.

In Terzake op maandag 24 en dinsdag 25 augustus

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos