"Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver"

"Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver"

Tom Lanoye in de eerste aflevering van Alleen Elvis – zaterdag 9 april op Canvas en canvas.be

Schrijver, theatermaker en podiumbeest Tom Lanoye is de eerste gast van Thomas Vanderveken in een nieuwe reeks van Alleen Elvis. Het perpetuum mobile van de Vlaamse letteren mag op zaterdag 9 april om 22.35 u. de spits afbijten.  De volgende afleveringen beginnen telkens om 21.20 u.

 

“Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver. Een schrijver zonder helden, is een leugenaar.”

Tom Lanoye zit nooit om een straffe uitspraak verlegen. Begin jaren ‘80 doet deze slagerszoon uit Sint-Niklaas zijn intrede in de Nederlandse letteren met veel toeters en bellen. Zijn teksten zijn niet alleen voor het papier bestemd, hij brengt ze ook met overgave op het podium. Hij schrijft over de kleine mens die vastzit in de Vlaamse klei, maar evengoed over de grote menselijke drama’s. Of het nu gaat om een zoon die uit de kast komt of een moeder die haar spraakvermogen verliest, Shakespeare is nooit ver weg. In 2013 kreeg Tom Lanoye de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. En nog is hij niet uitverteld. Bijlange niet. 

"Schrijven moet de intensiteit hebben dat het voor de eeuwigheid is en tegelijk het lichtvoetige besef dat het flauwekul is en tot niets dient. "

Lanoye is een spraakwaterval, neemt geen blad voor de mond, bekritiseert en fileert waar nodig. Maar van welke beelden wordt hij stil? Waar moet hij om lachen? En kan hij op zijn stoel blijven zitten als Michael Jackson weerklinkt?

Alleen Elvis blijft bestaan met Tom Lanoye: zaterdag 9 april om 22u35 op Canvas.

De volgende genodigden van dit nieuwe seizoen zijn:

  • Alicja Gescinska (filosofe en schrijfster) – zaterdag 16 april
  • Otto-Jan Ham (radio- en tv-presentator) – zaterdag 23 april
  • Peter Vermeersch (muzikant en componist) – zaterdag 30 april
  • Thomas Hertog (fysicus) – zaterdag 7 mei
  • Hugo Camps (journalist en columnist) – zaterdag 14 mei
  • Claire Tillekaerts (topvrouw van Flanders Investment & Trade) – zaterdag 21 mei

 

Alleen Elvis online

Alle afleveringen van Alleen Elvis zijn na uitzending online te bekijken op canvas.be en blijven beschikbaar tot een week na het einde van de reeks.

#alleenelvis

Alleen Elvis is een productie van Canvas.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos