Els Dottermans in tweede aflevering Alleen Elvis - vrijdag 19 september

Dinsdag 16 september 2014 — In de tweede aflevering van het nieuwe Elvis-seizoen ontvangt Thomas Vanderveken theater-, film- en televisie-actrice Els Dottermans.  Al meer dan een kwarteeuw staat ze op de planken en voor de camera. Niet slecht voor iemand voor wie acteren geen bewuste keuze was maar iets waar ze per toeval in rolde.  Na haar opleiding aan Studio Herman Teirlinck maakte Els jarenlang deel uit van de legendarische Blauwe Maandag Compagnie en later het Toneelhuis. Sinds 2005 is ze verbonden aan het NTGent. In haar Elvis-fragmenten loodst Els de kijker door een verhaal van lachen en liefhebben, seks en beschaving, ontroering, relativering en de King himself. Op vrijdag 19 september om 22.20 u.

 

Dottermans groeit op midden in de natuur in Holsbeek, in een gezin met 5 kinderen. Ze leert er heel snel zelfstandig zijn. Ze is een goeie studente en beleeft een fijne schooltijd in een gigantische nonnenschool. Acteren is een impulsieve beslissing  en op haar 18de gaat het razendsnel. Amper 25 is ze als ze de nieuwe Vlaamse toneeldiva wordt. Heel wat prijzen later is ze nu een Lolita van 50.  Intelligent en innemend, met stralende ogen en een hese stem. Ouder worden vindt ze best confronterend, maar het meisje in Els zit nog steeds niet ver verstopt.

Sterk en openhartig, een doorzetter maar trouw aan alles.  Volgens collega's een genereuze actrice. Met de slappe lach als rode draad viert ze het leven.

Als actrice legt ze de lat hoog en als moeder (van twee tienerzonen) is het naar eigen zeggen haar plicht te zagen.

Is Els nog altijd ongeduldig en temperamentvol? Wat en wie zijn haar demonen? Welke ultieme filmrol ambieert ze? En wat bedoelt ze precies met 'tegengas geven'?

We zien het op vrijdag 19 september om 22.20 u., na de de film Brother Where Art Thou van de gebroeders Coen.

Alleen Elvis is een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Hogeresolutiefoto's vindt u op http://pers.vrt.be