Skip to Content
PERSBERICHT & UITNODIGING : Er was eens. Het verhaal van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

PERSBERICHT & UITNODIGING : Er was eens. Het verhaal van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Vanaf zondag 4 november op Canvas en VRT NU

Er was eens een toren in Brussel, zo groot dat de hele wereld erin paste. Alles wat leeft en ooit geleefd heeft werd erin verzameld. Van overal kwamen wetenschappers ernaartoe op zoek naar het geheim achter al die rijkdom. En van hieruit vertrokken ze ook weer op expeditie naar alle windstreken op zoek naar dingen die ze nog niet kenden.

Er was eens is een zesdelige documentaire reeks waarin we een blik werpen achter de schermen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

De meeste mensen kennen het museum dat aan die instelling verbonden is, van zijn iconische collectie iguanodons. Maar dat is slechts een fractie van de 37 miljoen specimens die wetenschappers uit allerlei disciplines in de loop der tijden verzameld hebben. Het is hun ambitieuze doel om alles wat leeft en wat ooit geleefd heeft, in kaart te brengen. Zo willen ze onze kennis van de natuur voortdurend verbeteren. Wetenschap is hún verhaal om de wereld uit te leggen.

In Er was eens volgen we een aantal van hen tijdens hun werkzaamheden in het Instituut in Brussel, maar we gaan ook mee op expeditie in binnen- en buitenland. Zo zien we niet alleen de wereld in het museum, maar ook het museum in de wereld. Zoals de wetenschap in snel tempo verandert, zo evolueert ook het Instituut. Het beweegt zich tussen traditie en moderniteit, tussen toegepast en fundamenteel onderzoek, tussen kleine en grote vragen.

Er was eens gaat over wetenschap, over wetenschappers en over een ongelooflijke collectie objecten, elk met hun eigen verhaal.

Het verhaal wordt verteld door Bruno Vanden Broecke.

Er was eens is een coproductie van Diplodokus, Canvas en Belga Productions, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Belgische Tax Shelter, Fonds Pacal Decroos en het Brussels Hoofdstedelijke Gewest.

Vanaf zondag 4 november om 21.00 u. op Canvas.

------------------------------------------

UITNODIGING

Diplodokus, Canvas en Belga Productions nodigen journalisten graag uit op de avant-première van Er was eens.

De voorstelling vindt plaats in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel op woensdag 24 oktober:

  • 10.00 u - ontvangst
  • 10.30 u - visie aflevering
  • 11.30 u - rondleiding achter de schermen van het museum
  • 12.30 u - receptie

Gelieve ten laatste op vrijdag 19 oktober te bevestigen via [email protected]

------------------------------------------

Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.

Voor interviews met de makers: [email protected]  

 

 

Aflevering 1 – Leven in steen
Zondag 4 november  

Op basis van stukjes leven dat in steen is veranderd, proberen paleontologen het verleden van het leven op aarde te reconstrueren, van de allerkleinste tot de allergrootste dieren, de dinosauriërs. In Bernissart in het zuiden van België deed men in 1878 een van de spectaculairste dinosauriërs-ontdekkingen ooit: de restanten van een hele kudde iguanodons. Die worden nu bewaard in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Nog altijd vragen de wetenschappers van het KBIN zich af wat er destijds precies is gebeurd met die dieren. Maar ook hoe het de mens zal vergaan in de toekomst? 

In deze aflevering maken we onder meer kennis met paleobotanist Cyrille Prestianni, paleontoloog Pascal Godefroit, technicus Hugo De Potter en geoloog Kris Piessens.

Aflevering 2 – Een verzameling voor de eeuwigheid
Zondag 11 november

Van alle dieren op aarde vormen de insecten veruit de omvangrijkste groep. De dienst entomologie van het KBIN is dan ook de grootste afdeling van het Instituut, en hun werk stopt nooit. Elke dag nog worden er nieuwe soorten ontdekt, niet alleen tijdens expedities, maar zelfs in de eigen collecties. We volgen enkele wetenschappers naar Vietnam op zoek naar diertjes die officieel nog niet bestaan en we bekijken de enorme collectie in Brussel, die nog elke dag groeit. Zullen ze er ooit alle dieren kunnen verzamelen?

In deze aflevering volgen we onder meer entomoloog Jerome Constant, zijn autodidactische collega Joachim Bresseel, afdelingshoofd Patrick Grootaert  en vrijwilliger Jacques Goossens.

Aflevering 3 – Een andere kijk
Zondag 18 november

In het verleden werd wetenschap heel anders bedreven dan nu. Veel van wat wetenschappers honderd jaar geleden dachten en deden klinkt nu onaanvaardbaar. Hoe ga je om met dat verleden, en hoe probeer je het vandaag beter te doen? In deze aflevering gaan naar Congo, waar lokale biologen en wetenschappers van het KBIN de handen in elkaar slaan. We bekijken daarnaast de geschiedenis van de collectie in Brussel. Ontstaan als een rariteitenkabinet telt de verzameling nu al 37 miljoen specimens. En sommige daarvan zijn tegenwoordig erg controversieel.

In deze aflevering gaan we op stap met onder meer prof. Erik Verheyden, wetenschappelijk medewerker Anne Laudisoit en taxidermist Christophe De Mey.

Aflevering 4 – De zoekende mens
Zondag 25 november

Het Instituut voor natuurwetenschappen heeft in de loop der tijd ook een grote menselijke collectie in bewaring gekregen, die ongeveer tienduizend individuen telt. Neanderthalers liggen er naast Kelten en middeleeuwse monniken. De antropologen van het KBIN bestuderen het verleden van die mensen en proberen uit te zoeken wat ons uniek maakt als soort. We trekken naar het zuiden van het land, waar wetenschappers in de vele grotten nog altijd sporen van onze voorouders terugvinden.

In deze aflevering ontmoeten we onder meer geologe Sophie Verheyden, paleoantropoloog Patrick Semal, paleontologe Mietje Germonpré, archeozoöloog Wim Wouters, fysisch antropologe Caroline Polet en archeologe Laurence Cammaert.

Aflevering 5 – Een model voor de natuur
Zondag 2 december

Het Belgische deel van de Noordzee is het grootste natuurgebied van ons land. Op het onderzoeksschip Belgica bestuderen de biologen van het KBIN het leven in zee. Maar er zijn ook wetenschappers aan boord die de zee heel anders benaderen. Door alle gegevens in een wiskundig model te gieten proberen zij haar te ontleden en zelfs te voorspellen hoe de zee in de toekomst gaat evolueren. De romantische visie maakt plaats voor een pragmatische benadering. Maar kunnen we de zee in cijfers vatten, of zal er altijd meer zijn dan formules kunnen vertellen?

In deze aflevering maken we onder meer kennis met Georges Pichot, wiskundige en een van de grondleggers van het Belgisch Mathematisch Model voor de Noordzee. Daarnaast ontmoeten we ook  Dr. Thierry Backeljau en marine bioloog Francis Kerckhof.

Aflevering 6 – Een theorie die nooit af was
Zondag 9 december

De evolutietheorie biedt ons een kader om het leven en de enorme biodiversiteit op aarde te begrijpen. Maar we kennen nog steeds niet alle antwoorden op onze vragen. Elke dag worden er nog ontdekkingen gedaan die ons beeld van het leven bijstellen. In deze aflevering gaan we met het KBIN op expeditie naar de tafelbergen in Venezuela. Die zijn nog nauwelijks onderzocht en de wetenschappers van het Instituut gaan er op zoek naar nieuwe soorten die hen weer wat wijzer kunnen maken over de evolutie. Maar ook dichter bij huis kan je wonderbaarlijke dingen ontdekken, als je goed zoekt.

In deze aflevering maken we onder meer kennis met de avontuurlijke Dr. Philippe J.R. Kok, paleontoloog Dr. Thierry Smith, evolutiebioloog Dr. Frederik Hendrickx,  ‘head of research’ Dr. Koen Martens en geneticaspecialiste Dr. Isabelle Schön.

 

Meer informatie in bijgevoegd persdossier.

           

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos