Herman Koch te gast bij Thomas Vanderveken

Herman Koch te gast bij Thomas Vanderveken

In de laatste Alleen Elvis van het seizoen - op zaterdag 19 december

Ook voor Alleen Elvis breekt de vakantie aan. Voor de laatste keer dit najaar nodigt Thomas Vanderveken een boeiende gast uit voor een intiem gesprek. Herman Koch is één van de meest succesvolle schrijvers van Nederland. Van zijn roman “Het diner” werden in ons taalgebied alleen al honderdduizenden exemplaren verkocht.

Dat Koch zich laat inspireren door alles wat zijn netvlies raakt, wordt meteen duidelijk in de keuze van zijn fragmenten. Eén rode draad: de bewondering voor anderen. In deze Alleen Elvis vliegen we naar de maan, dansen we op het Brusselse Louisaplein, halen we een scheidsrechter van zijn stoel en filosoferen we over ‘Like A Virgin’ van Madonna.

Hoe dit alles samenvloeit in één mooi verhaal, zien we op zaterdag 19 december in Alleen Elvis blijft bestaan, om 22.15 u., na Het Groot Dictee.

 

Jiskefet

Het diner werd tientallen keren vertaald en is wereldwijd een absolute bestseller. Ook Zomerhuis met Zwembad en zijn recentste Geachte Heer M. zijn literaire hits. En schrijven is niet zijn enige talent. In de jaren ’80 maakte Koch voor de VPRO het absurdistische radioprogramma Borát en in de jaren ’90 was hij één van de grondleggers van het tv-programma Jiskefet, samen met Michiel Romeyn en Kees Prins. Jiskefet stopte in 2005, maar de sketches en bizarre personages hebben intussen cultstatus verworven.

Amsterdam en de wereld

De jonge Koch groeit op in het beschaafde Oud-Zuid in Amsterdam, in een beschermde omgeving. Kranten en boeken maken thuis deel uit van het meubilair. Rebels zijn betekent hier: niet je best doen op school en wél interesse tonen voor het katholieke geloof. Hij volgt les aan het Montessori Lyceum, maar glipt regelmatig weg uit het klaslokaal. Zijn ervaringen verwerkt hij later in zijn eerste roman Maria Montanelli, wat hij zelf een ‘wraakactie’ noemt.

Zodra hij oud genoeg is, begint Koch volop te reizen. Hij woont onder andere in Finland, Londen en Barcelona. Het is in Barcelona dat hij zijn vrouw Amalia ontmoet, het einde van zijn zoektocht naar de ware. Ze keren samen terug naar Amsterdam en krijgen een zoon, Pablo.

Meer Herman Koch: zaterdag in Alleen Elvis op Canvas en canvas.be

Alle afleveringen van Alleen Elvis zijn na uitzending nog een week lang online te bekijken op canvas.be. Ook de fragmenten die in het programma niet aan bod konden komen, staan op de site.

Alleen Elvis is een productie van Canvas.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos