Het gelijk van "Il Ninja"

Het gelijk van "Il Ninja"

Radja Nainggolan in Karakters op dinsdag 24 november

Op 13 oktober 2014 scoort een opvallende speler met mohawk en Indonesische roots voor de Rode Duivels tegen Bosnië-Herzegovina. Plots opent heel België de ogen voor Radja Nainggolan, tot dan een nobele onbekende, een vergeten 'ninja', zoals hij door zijn fans wordt genoemd.

Maar in de Italiaanse Serie A was hij al járen een van de smaakmakers. 2015 werd de sportieve revanche van een straatvoetballer van Linkeroever, een knokker die van geen opgeven weet en nog elke week speelt voor z'n moeder.

Ben Crabbé zoekt Radja thuis op in zijn Romeinse villa.

In Karakters op dinsdag 24 november om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.

‘Ik mag als één van de enige Duivels echt fier zijn op de weg die ik heb afgelegd, omdat ik het allemaal zelf heb gedaan’.
Radja Nainggolan

Linkeroever

Radja woonde als kind met tweelingzus Riana en mama Lizy in een flatgebouw in de Antwerpse wijk Europark. Omdat vader Marianus hen al op jonge leeftijd liet zitten, moest Radja’s moeder dubbele shiften draaien om haar gezin te onderhouden. Radja en Riana waren op zichzelf aangewezen en zochten hun heil op de straat. Daar ontdekten ze iets dat hun leven zou veranderen. ‘Als mama niet thuis was gingen wij altijd voetballen. Ik was op de duur alleen nog met dat balletje bezig. Achteraf gezien is het een redding gebleken.’

Talent

Het voetbaltalent van Radja wordt niet opgemerkt door Belgische trainers of scouts, maar door zijn huidige manager, de Italiaan Alessandro Beltrami. Hij geeft Radja een kans, maar daarvoor moet Radja, amper 16 jaar, z’n vrienden en familie in Antwerpen achterlaten en helemaal alleen naar Italië trekken. Een moeilijke beslissing, maar Radja beseft dat er maar één juiste keuze is. ‘Plots kon ik 1400 euro per maand verdienen en ons gezin helpen. Ik besefte dat ik zo’n kans nooit meer zou krijgen.’

Succes en ontgoocheling

Radja groeit in Italië uit tot een fenomeen in de Serie A en versiert uiteindelijk een toptransfer naar AS Roma. Toch ziet hij het WK in Brazilië nog aan z’n neus voorbij gaan. Het wordt de grootste ontgoocheling uit z’n carrière, maar Radja zal er sterker uitkomen. Als Marc Wilmots hem eind vorig jaar een laatste kans geeft in zijn sterrenteam, zal il ninja die met twee handen grijpen om nooit meer los te laten.

Vreugde en verdriet

Mama Lizy Bogaerts, de belangrijkste vrouw in Radja’s leven, heeft het allemaal niet meer mogen meemaken. Na een harde strijd tegen kanker besliste zij om euthanasie te plegen op 18 oktober 2010, een datum die Radja op zijn lichaam liet vereeuwigen. ‘Dat doet het meeste pijn, dat zij alleen de tijden heeft gekend dat het niet goed ging. Het moment dat ik haar leven eindelijk beter kon maken heeft ze gemist.’ Nog iedere dag speelt Radja om zijn moeder fier te maken. Op het komende EK in Frankrijk kan hij dat eindelijk ook eens aan de wereld tonen.

Getuigen

Getuigenissen in deze aflevering zijn er van tweelingzus Riana, zelf ook topvoetbalster, AS Roma-ploegmaat Miralem Pjanic en Radja’s ontdekker en manager Alessandro Beltrami.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos