Het najaar van Canvas

Het najaar van Canvas

Tien nieuwe titels en een pak vaste waarden - #najaarcanvas

Dinsdag 19 augustus 2014 — Jean Philip De Tender, manager televisie bij de VRT, heeft vandaag in de studio's van het Kaaitheater in Brussel de najaarsprogrammering van Canvas voorgesteld. In het centrum van de stad dus en dat was niet toevallig. Met Atelier de stad focust Canvas dit najaar namelijk sterk op het leven in de stad. Bij ons maar ook elders. Want Canvas zou Canvas niet zijn als het zijn blik ook niet zou richten naar de rest van de wereld. Steeds op zoek naar relevante en acuele onderwerpen. Verrassend en eigenzinnig, doortastend en diepgravend, maar ook spits en speels. Tien nieuwe titels, sterke terugkomers en vaste waarden vormen een gevarieerd aanbod waar iedereen zijn gading in zal vinden.

Jean Philip De Tender blikte eerst nog even terug op de voorbije maanden : “2014 staat nu al te boek als het jaar waarin Canvas het kijkcijferrecord aller tijden op zijn naam schreef: 2.366.565 Vlamingen keken naar België – Verenigde Staten, met daarbovenop nog 475.000 kijkers buitenshuis. De Rode Duivels stuwden het Canvas-marktaandeel in de periode januari tot juli (tussen 19 en 24 uur) naar een gemiddelde van 12,4 procent. Maar ook zonder WK zien we dat Canvas stabiel blijft op 8,8 procent marktaandeel.

“Mooi, maar niet het moment om op onze lauweren te rusten. Canvas wil relevant blijven, en doet dat dit najaar met een rijk aanbod aan nieuwe programma’s. Ze snijden complexe onderwerpen aan, zoals migratie met ‘Weg van België’ van Phara de Aguirre, of ‘Onze jongens’ dat Belgische militairen op missie in Afghanistan volgt. Dichter bij huis maakt Annick Ruyts in ‘De bijl van Cupido’ alle aspecten van relaties, in goede en kwade dagen, meer bespreekbaar. Rob Heirbaut en Hendrik Vos onderzoeken hoe de val van het IJzeren Gordijn 25 jaar geleden Europa beïnvloedde. Canvas moet ook een vrijbuitersplek zijn voor creatief talent, voor en achter de schermen. Dit najaar bieden we een forum aan jonge tv-makers, artiesten, auteurs, comedians, filosofen. En er is ook spelplezier voor iedereen met een lichte aanleg tot nieuwsgierigheid.”

 

HET NAJAAR VAN CANVAS IN EEN NOTENDOP

Een programma met Annick Ruyts over liefde en relaties in goede en kwade dagen (De bijl van Cupido), een reportagereeks over het Belgische leger in Afghanistan (Onze jongens), een reeks documentaires, een talkshow en andere programma’s over leven in de stad (Atelier de stad), een drieluik van Phara de Aguirre over het lot van uitgewezen asielzoekers (Weg van België), een documentaire roadmovie over een fietstocht van Rob Heirbaut en Hendrik Vos langs de vroegere grens met het Oostblok (Het IJzeren Gordijn), een portrettenreeks over Vlaamse humoristen (Helden van de lach), een zoektocht van Sven Speybrouck en Woutet Klootwijk naar de oorsprong ons eten (De wilde keuken), een reeks van Stefaan Van Brabandt over het nut van de filosofie in het dagelijkse bestaan (Het voordeel van de twijfel), een pittige lijstjesquiz met Karolien Debecker (Lijst Debecker), een reeks over jongvolwassenen die voor een cruciale keuze staan in hun leven (Twintigers); maar ook de Canvascrack (voortaan om 19.25 u.), nieuwe edities van Man over boek met Stijn Van de Voorde, Alleen Elvis blijft bestaan met Thomas Vanderveken en Karakters met Ben Crabbé; documentaires over de meest diverse onderwerpen, van de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk (300 jaar grens, met Kamagurka) tot het belang van microben (De macht van het minuscule, met Dirk Draulans); live sport; een batterij nieuws- en duidingsprogramma’s (met nog een ‘twintiger’: Terzake); klassieke muziek, pop en rock, buitenlandse topseries en –films. Dat is in een notendop het najaar van Canvas.

 

NIEUW DIT NAJAAR

Onze jongens
De zesdelige documentaire Onze jongens volgt een aantal Belgische militairen op missie in Afghanistan. Het is een observerende, maar ook kritische reeks die het leven van de soldaten bekijkt door de ogen van Bas Bogaerts: professioneel fotograaf, maar ook historicus en een man met veel ervaring als ‘embedded photographer’. Vanaf woensdag 3 september om 21.10 u.

De bijl van Cupido
In de zesdelige reeks De bijl van Cupido bekijkt Annick Ruyts hoe Vlamingen vandaag met hun relatie omgaan, in lief én leed. Hoe steunen ze elkaar, hoe hebben ze lief, hoe reageren ze in crisissituaties? Waarom gaan ze vreemd, wat betekent hun eerste liefde en zijn alle singles op zoek naar een lief? Annick praat erover met getuigen en experten. Vanaf woensdag 3 september om 21.35 u.

Het IJzeren Gordijn
In de vijfdelige reeks Het IJzeren Gordijn trekken journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur langs de grens die de wereld decennia lang in twee verdeelde. Met de fiets rijden ze naar de meest markante plekken langs het IJzeren Gordijn, van Sint-Petersburg tot de Balkan.
Vanaf dinsdag 7 oktober om 20.40 u.

Helden van de lach
Comedy in Vlaanderen is volwassen geworden. De tijd is dus rijp voor een reeks volwaardige biografische documentaires. Helden van de lach portretteert een aantal van de meest representatieve Vlaamse humoristen van de laatste 50 jaar: Gaston Berghmans en Leo Martin, Jacques Vermeire, Geert Hoste, Nigel Williams, Alex Agnew en Wim Helsen. Vanaf woensdag 15 oktober om 20.40 u.

Atelier de stad
Steden zijn dé uitdaging van de toekomst. Hoog tijd dus om na te denken over de manier waarop we die steden vorm zullen geven en hoe we ons leven er zullen organiseren om het voor iedereen aangenaam te houden. Dat doet Canvas met: een reeks documentaires (Atelier de stad), een talkshow (Studio de stad) en tal van andere programma’s over (leven in) de stad. Vanaf maandag 27 oktober.

Weg van België
In de driedelige reeks Weg van België reist Phara de Aguirre telkens een uitgewezen asielzoeker of een uitgewezen gezin achterna om hun persoonlijke verhaal uit te spitten. Hoe zag hun leven in België eruit? Waarom mag de één blijven en moet de ander terug? En hoe vergaat het hen na hun terugkeer? Phara  trekt daarvoor naar Mongolië, Kosovo en Afghanistan. Later dit najaar

De wilde keuken
In De wilde keuken gaan Sven Speybrouck en Wouter Klootwijk op zoek naar waar ons eten vandaan komt? Het uitgangspunt: een onbevangen blik en een grenzeloze nieuwsgierigheid. Het resultaat: een reeks programma’s over wat er allemaal op ons bord belandt. En wat daaraan voorafging. Dat gaat van frieten en krab over paarden en duiven tot uien en bier. Later dit najaar.

Het voordeel van de twijfel
Filosofie kan je leven veranderen. Dat is het uitgangspunt van Het voordeel van de twijfel, een achtdelige documentaire reeks waarin filosoof, auteur en acteur Stefaan Van Brabandt toont wat we vandaag kunnen doen met de inzichten van de grote filosofen uit de geschiedenis en hoe we dankzij filosofie onszelf en de wereld om ons heen beter kunnen begrijpen. Later dit najaar.

Lijst Debecker
Later dit najaar presenteert Canvas een nieuwe quiz, die toepasselijk Lijst Debecker heet: niet alleen omdat hij wordt gepresenteerd door Karolien Debecker, maar ook omdat lijstjes het uitgangspunt zijn. Lijstjes met vragen en lijstjes met antwoorden die door de kandidaten aan elkaar gekoppeld moeten worden. Tegen de tijd. Een snelle en snedige quiz met een pittige presentatrice. Later dit najaar.

Twintigers
De driedelige reeks Twintigers volgt een aantal jongeren die op de drempel van hun leven voor een cruciale keuze staan. Beslissingen die hun verdere leven in een bepaalde richting zullen doen kantelen. Eén van hen is Lina Nasser, 26 en journaliste bij de VRT. Ook zij staat op een keerpunt in haar leven. Ze is zowel een protagonist als het gezicht van Twintigers.  Later dit najaar.

 

EN OOK...

Actua
Canvas houdt de vinger aan de pols van de actualiteit. Nieuws en duiding, reportages en onderzoek, analyse en commentaar. Daarvoor kan de nieuwsgierige kijker steeds terecht bij Reyers Laat, Panorama, Villa Politica, Vranckx, Login en uiteraard Terzake, dat op 5 september precies twintig jaar bestaat.

Canvascrack
Net zoals de vorige jaren loopt de Canvascrack ook dit seizoen door tot in het najaar. Nieuw is wel dat de quiz vanaf maandag 1 september om 19.25 u. begint, waardoor de primetime van Canvas vervroegd wordt. De nieuwe quizmaster Sven Speybrouck mocht de afgelopen weken al enkele sterke kandidaten verwelkomen. Benieuwd of er de volgende maanden een nieuwe supercrack zal opstaan.

Documentaires
Naast de al vermelde eigen documentaire reeksen, zijn er ook een aantal op zichzelf staande documentaires, zoals 300 jaar grens, waarin Kamagurka op zoek gaat naar interessante verhalen en boeiende mensen op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. Of De macht van het minuscule, een tweeluik van Dirk Draulans over de fascinerende wereld van de microben.
Het eigen aanbod wordt aangevuld met een hele reeks uitstekende internationale documentaires: in Dockland (o.a. Doomsday. World War One), De uil van Athena (o.a. Blood Ties van Pernille Bervald Jörgensen, Forget me not van David Sieveking en De applausman van Ruben Vermeersch en Ruth Mellaerts), de natuur- en exploratiereeksen op donderdag, zaterdag en zondag, enz.

Cultuur en muziek
In een nieuwe reeks van Man over boek (vanaf 3.9) gaat Stijn Van de Voorde opnieuw op zoek naar interessante én spitante verhalen uit de wondere wereld van de boeken en schrijvers, van de Bijbel tot de Sade en van Oscar Wilde tot Ilja Leonard Pfeijffer. In het tweede seizoen van Alleen Elvis blijft bestaan ontvangt Thomas Vanderveken een pleiade van gasten, van Guy Mortier over Petra De Sutter tot Wouter Vandenhaute.  Naast de vijfdelige reeks Atelier de stad zijn er op zondagavond nog meer cultuurdocumentaires, onder meer over Woody Allen, Salvador Dali, Pablo Picasso, Panamarenko en Arnon Grunberg.  Hoera cultuur! gidst de kijker opnieuw door de cultureel agenda.
De muziekliefhebbers kunnen terecht bij Puur muziek (van Bach tot het Blindman saxofoonkwartet), een zevende reeks van Belpop (o.a. over Hooverphonic, Wim De Craene en  40 jaar Werchter) en nieuwe popdocumentaires en –concerten in Headliners (met o.a. Novastar en The Sound of Belgium).

Fictie
Wie deze zomer heeft genoten van de previews van de krimi’s Camilla Läckberg (vanaf 20.9), Hinterland en Shetland kan dit najaar uitkijken naar de volledige reeksen van die series. Daarnaast is er ook de nieuwe Zweedse reeks Den Fördömde, over forensisch psycholoog Sebastian Bergman (gespeeld door Rolf Lassgård). Er is ook de allerlaatste reeks van Breaking Bad (The Final Season, vanaf 1.9) en de tweede van The Americans (vanaf 2.9), The Bridge (vanaf 3.9) en Boss.  En uiteraard elke vrijdag en zaterdag een kwaliteitsfilm, onder meer een drieluik van de gebroeders Coen (Fargo, O Brother Where Art Thou en Blood Simple) en een van Pedro Almodovar, The Three Burials of Melquiades Estrada (Tommy Lee Jones), Midnight in Paris (Woody Allen), Der Weisse Band (Michael Haneke), A Single Man (Tom Ford), enz.

Sport
Canvas heeft zoals altijd ook een gevarieerd sportaanbod met onder meer Extra Time, de Europa League, atletiek (o.a. de Memorial Ivo Van Damme), het WK Wielrennen, veldrijden, Formule 1, Sporza Zondag, enz.  Daarnaast komt er later dit najaar ook een nieuwe reeks van Karakters, waarin Ben Crabbé praat met sportpersoonlijkheden met karakter.

 

Hireonder krijgt u alvast een voorsmaakje van enkele programma's.

U kunt ook de najaarsbrochure van Canvas doorbladeren of downloaden en vindt een samenvatting ervan in het persbericht.

 

 

 

 

Dit Najaar op Canvas, trailer

Onze Jongens, preview

Helden van de Lach, preview

De bijl van Cupido, preview

Belpop, preview

Man over Boek, preview

Stefaan Van Brabandt in Het voordeel van de twijfel
Filip Joos en Frank Raes in Extra Time
Rob Heirbaut en Hendrik Vos in Het IJzeren Gordijn
Lina Nasser in Twintigers
Annick Ruyts in De bijl van Cupido
Karolien Debecker presenteert Lijst Debecker
Sven Speybrouck in de Canvascrack
Stijn Van de Voorde in de tweede reeks van Man over boek
Sven Speybrouck en Wouter Klootwijk in De wilde keuken
Thomas Vanderveken in de tweede reeks van Alleen Elvis blijft bestaan
Lieven Verstraete en Annelies Beck in Terzake
Phara de Aguirre in Weg van België
Onze jongens
Atelier de stad
Hooverphonic in Belpop
Kathleen Cools en Lieven Van Gils in Reyers Laat
Ben Crabbé in een tweede reeks van Karakters
Wim Helsen in Helden van de lach