Het universum van Panamarenko - zondag 5 oktober op Canvas

Het universum van Panamarenko - zondag 5 oktober op Canvas

Een portret van een veelzijdig kunstenaar

Woensdag 1 oktober 2014 — Naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling ‘Panamarenko Universum’ in het M KHA presenteert Canvas Het universum van Panamarenko, een nieuwe documentaire over het leven en werk van de veelzijdige kunstenaar. Radio 1-presentatrice Annemie Tweepenninckx ging Panamarenko opzoeken in zijn eigen universum, bij hem thuis in Michelbeke. Hun gesprek wordt aangevuld met uniek beeldmateriaal uit het rijke VRT-archief. Op zondag 5 oktober om 20.45 u. op Canvas. De documentaire is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie: http://pers.vrt.be.

 

"Wilt ge het verschil weten tussen mij en Leonardo da Vinci? Die vent heeft geen reet poëzie."
Panamarenko

 

Professor Gobelijn en Leonardo da Vinci

Annemie Tweepenninckx voelt zich als een vis in het water bij kunstenaars. Dat bewijst ze wekelijks in het Radio 1-cultuurprogramma Bar du Matin op zondagochtend.  Met haar directe en empathische stijl weet ze telkens weer door te dringen tot het hoofd en het hart van haar gasten.

Maar lukt haar dat ook bij Panamarenko, een man die als mens en als artiest even onvatbaar als veelzijdig is? Een straffe uitvinder en een sublieme kunstenaar. Geniaal en slim, maar ook schalks en ondeugend. Professor Gobelijn en Leonardo da Vinci.

 

Vat vol tegenstellingen

Panamarenko is een vat vol tegenstellingen. Een intelligente geleerde met een omvattende theorie over het heelal en tegelijk een stuntelige brokkenpiloot die er niet in slaagt om zijn vliegmachines in de lucht te krijgen. Een simpele jongen die zijn hele leven in de Seefhoek bij zijn moeder heeft gewoond, maar ook een internationaal gerenommeerde artiest wiens werk voor veel geld wordt verhandeld. Een stadsmens die in de herfst van zijn leven naar de boerenbuiten is versast. Een verstokte vrijgezel die op pensioengerechtigde leeftijd de liefde van zijn leven heeft gevonden. De geest van een fantasierijk kind in het lichaam van een oudere man.

 

Beklijvend portret

Het VRT-archief bevat een schat aan archiefbeelden over Panamarenko. De beste en mooiste worden door het gesprek verweven. Het universum van Panamarenko is een beklijvend portret geworden dat de dualiteit van Panamarenko optimaal tot haar recht laat komen. Soms hilarisch en grappig, dan weer intimistisch en pijnlijk eerlijk. Maar uiteindelijk blijft het universum van Panamarenko altijd een beetje ongrijpbaar en mysterieus. En zo hoort het ook.

 

Het universum van Panamarenko is een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Het universum van Panamarenko : zondag 5 oktober om 20.45 u. op Canvas

Het universum van Panamarenko - (c) VRT
Panamarenko en Annemie Tweepenninckx  - (c) VRT
Panamarenko en Annemie Tweepenninckx  - (c) VRT
Het universum van Panamarenko - (c) VRT
Panamarenko en Annemie Tweepenninckx  - (c) VRT