Hoe zal het Limburgse woonlandschap er gaan uitzien?

Hoe zal het Limburgse woonlandschap er gaan uitzien?

Atelier de stad zoekt het uit - zondag 16 november op Canvas

Vrijdag 14 november 2014 — Voor de derde documentaire in de reeks Atelier de stad gaan we naar Limnburg. Hasselt en Genk hebben elk een eigen karakter, hoewel ze slechts op een boogscheut van elkaar liggen. Met het project ‘De Unie Hasselt-Genk’ wil men beide steden dichter bij elkaar brengen. Iets wat in de nabije toekomst, door de toenemende verstedelijking en bevolkingsgroei, sowieso zal gebeuren. Hoe zal het Limburgse woonlandschap er dan gaan uitzien? Wat zal er gebeuren met de groene ruimte tussen Hasselt en Genk? En wat met de economische relance van de Limburgse regio na de sluiting van de Ford-fabrieken? Het resultaat en de mogelijkheden zien we op zondag 16 november om 21.10 u. op Canvas.

 

 

Over Atelier de stad

Voor Atelier De Stad heeft Canvas de handen in elkaar geslagen met diverse kunstenorganisaties. Die samenwerking resulteerde in vijf stadsateliers, waarin kunstenaars, ontwerpers en burgers in de deelnemende steden – Oostende, Kortrijk, Gent, Brussel en Hasselt/Genk) – nadenken over een specifieke uitdaging voor hun stad. Sinds 2 november zendt Canvas vijf zondagen op rij een reeks documentaires uit, die het verhaal achter de steden en hun thema vertellen.

Aan de hand van gesprekken met de curatoren van de verschillende ateliers, maar ook kunstenaars, vormgevers en andere creatieve geesten die op de oproep van Atelier De Stad hebben gereageerd, peilen de documentaires naar de uitdagingen waarmee onze steden in de toekomst zullen worden geconfronteerd. De realisaties van de vijf ateliers zijn het vertrekpunt en/of de rode draad van de documentaires. Het zijn de zichtbare "toppen" van veel grotere "ijsbergen" van maatschappelijke en stedenbouwkundige thema's. Hoe kunnen we onze stedelijke afvalberg verminderen? Hoe kunnen we de beschikbare woon- en werkruimte maximaliseren? Hoe kunnen we door een weldoordachte ruimtelijke ordening alle bevolkingsgroepen in harmonie met elkaar laten samenleven? Het is maar een greep uit de vele vragen waarop Atelier de stad een antwoord hoopt te vinden. En omdat het stuk voor stuk universele vragen zijn, waar alle steden overal ter wereld mee te maken krijgen, richt Atelier de stad zijn blik ook op succesvolle voorbeelden uit het buitenland.

 

Atelier de stad is een programma van VRT Televisie voor Canvas.

Atelier de stad Hasselt-Genk: op zondag 16 november om 21.10 u. op Canvas

 

 

Atelier de Stad: Genk/Hasselt, zondag 16/11

(c) VRT
(c) VRT
(c) VRT