Skip to Content
“Ik geloof niet in God, maar ik hou heel veel van hem"

“Ik geloof niet in God, maar ik hou heel veel van hem"

Connie Palmen in Wanderlust - zondag 18 september

In Wanderlust ontmoet de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergronden. Alicja praat met filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers, en laat zich door hen inspireren.

In de derde aflevering gaat Alicja op bezoek bij Connie Palmen, de leading lady van de Nederlandse letteren. Zij studeerde af als filosofe en stond bovenaan het lijstje met personen die Alicja graag wilde ontmoeten.

 Op zondag 18 september om 20.10 u. op Canvas en canvas.be

Connie Palmen - zondag 18 september

Connie Palmen (60 jaar) won dit jaar de prestigieuze Libris literatuurprijs met haar roman Jij zegt het. Haar boeken gaan altijd over de grote levensthema’s zoals liefde, geloof, de dood en zitten vol autobiografische elementen.

Als geen ander weet Connie wat het is om afscheid te moeten nemen van een geliefde. In 1998 overleed haar eerste grote liefde, Ischa Meijer na een relatie van vier jaar. En zes jaar geleden moest ze afscheid nemen van haar man Hans van Mierlo.

Alicja ontmoet haar in het hart van Amsterdam, in het huis dat ze samen met Hans deelde.

Connie Palmen is gefascineerd door sterke vrouwen als Marilyn Monroe en Amy Winehouse. Vrouwen die boordevol talent zitten en leven op de grens van het destructieve: “Een zekere mate van roekeloosheid hoort bij talent. Je kunt niet op een hele conserverende manier met jezelf omgaan noch met je kennis. Echte talenten zijn roekeloos en grenzeloos in wat ze geven, ze zijn niet bang dat het dan opgeraakt. “

Palmen is katholiek opgevoed en noemt zichzelf daarom ook katholiek, ook al vindt ze God het mooiste fictieve personage dat er bestaat: “Ik geloof niet in God, maar ik hou heel veel van hem. Je kunt God het beste begrijpen als je hem onderbrengt bij de fictie, bij de mooie verzinsels van mensen, verzinsels die verraden hoe groot ons verlangen is naar een bindende kracht of naar een leven na de dood omdat de dood echt veel te moeilijk is voor ons.”

De volgende afleveringen

Ray Tallis (25.9) is een Brits fysicus, filosoof, dichter en romanschrijver. Hij studeerde geneeskunde en specialiseerde zich in geriatrie. Sinds 2006 is hij fulltime schrijver en dichter. Hij schrijft over kunst, cultuur, de geest en de natuur

Laurence Freeman (2.10) studeerde in Oxford en was actief bij Verenigde Naties, in de bankensector en als journalist. Daarna werd hij monnik in de orde van Benedictus. Hij is een wereldautoriteit voor christelijke meditatie en is ook actief betrokken in de contemplatieve ontmoetingen met andere religies.

De Amerikaans-Irakese documentairemaakster en journalist Anisa Mehdi (9.10) groeide op in New York in een milieu met zowel islamitische als christelijke en joodse invloeden. Ze is vooral bezig met interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.

Krzysztof Zanussi, de gelauwerde Poolse grootmeester van het witte doek, is een rooms-katholieke gelovige man. Hij heeft het over de betekenis en kracht van de verbeelding.

Lydia Chagoll is 85, maar nog altijd actief als cineaste en schrijfster. Het professioneel dansen heeft ze al jaren geleden achter zich moeten laten, maar het volledig loslaten, dat kan ze niet. Als dochter van joodse ouders moest ze op negenjarige leeftijd met haar gezin op de vlucht voor de nazi’s. Drie jaar lang overleefde ze verschillende ‘jappenkampen’. Die indrukwekkende periode in haar leven ligt mee aan de basis voor haar latere strijdende creativiteit en sociaal engagement.

Lieve Joris ging naar een katholieke kostschool en studeerde psychologie in Leuven. Ze is journalist en schrijfster. Ze heeft veel gereisd en schreef over haar reizen vanuit een persoonlijke invalshoek. Ze is niet gelovig maar heeft veel respect voor mensen die wel geloven.

Alicja

Alicja Gescinska (34 jaar) verhuisde als zevenjarig meisje met haar ouders van Polen naar België, op zoek naar een betere toekomst in het 'vrije Westen'. Ze is doctor in de filosofie en raakte in 2012 bekend bij een breder publiek met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Sindsdien heeft ze naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften. In februari kwam haar debuutroman Een soort van liefde uit. De afgelopen drie jaar woonde ze met haar gezin in de Verenigde Staten en werkte ze als docente politieke wetenschappen aan Amherst College.

Alicja Gescinska verliet de academische wereld om voor Canvas deze televisiereeks te maken: “Het voelt voor mij aan als een heel natuurlijke voortzetting van wat ik als filosoof de afgelopen jaren altijd heb gedaan: lezen, denken en een dialoog met anderen aangaan om zo mijn medemens en de wereld beter te leren kennen. Het is verfrissend om mijn studiekamer te kunnen verlaten en buitengewoon inspirerende en intelligente mensen te mogen ontmoeten.”

Online

Eerder deze zomer lanceerde Canvas ook canvas.be/wereldbeeld: een online platform rond filosofie, zingeving en levensbeschouwing. Je vindt er onder meer een voorstelling van de erkende levensbeschouwingen, grote levensvragen die beantwoord worden door mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergrond, reportages over rituelen, enz. Het platform verzamelt ook alle programma’s op VRT radio en tv rond zingeving en levensbeschouwing. Ze kunnen er online worden (her)bekeken of – beluisterd. Ook Wanderlust krijgt er zijn plaats, met extra informatie en duiding over de centrale gasten. De onlineredactie werkt voor het platform nauw samen met de diverse levensbeschouwingen.

 

Wanderlust is een productie van Canvas.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos