Skip to Content
Documentaires op Canvas: een venster op de wereld

Documentaires op Canvas: een venster op de wereld

Naast het sterke en uitgebreide aanbod van eigen documentaires brengt Canvas ook dit voorjaar een selectie van de allerbeste buitenlandse documentaires en coproducties. Dat gaat van human interest over geschiedenis, muziek en cultuur en tot wetenschap, exploratie en natuur. Het aan bod is heel verscheiden, maar wat al die documentaires gemeen hebben, is dat ze relevante verhalen over thema’s die ertoe doen. Alle documentaires zijn ook beschikbaar op VRT NU.

Voor een spectaculaire overgang van oud naar nieuw zorgt Seven Worlds, One Planet, de nieuwste natuurhistorische reeks van BBC Earth en de onverslijtbare David Attenborough. Elk van de zeven afleveringen toont adembenemende natuurbeelden en dierenverhalen uit één continent. Miljoenen jaren geleden scheurden immense geologische krachten het aardoppervlak uiteen zodat geleidelijk aan de zeven continenten ontstonden, ieder met hun eigen specifieke landschappen en dierenleven. Seven Worlds, One Planet toont hun natuurlijke rijkdom en schoonheid, van diep in de oerwouden van Zuid-Amerika tot de hoogste pieken van Azië, en van de Europese steden tot de Afrikaanse savanne. De reeks is een lofzang op de geweldige diversiteit van de Aarde, maar ook één lange ‘spoiler alert’. Om het met Attenborough zelf te zeggen: “Wij zijn onze planeet zo snel aan het veranderen dat de natuur één van de grootste bedreigingen ooit ondergaat, misschien wel het meest kritische moment sinds het ontstaan van de continenten”. Van maandag 23 tot donderdag 26 december en van maandag 30 december tot woensdag 1 januari, telkens om 20.00 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Elke maandagavond (23.00 u.) zijn er true crime-series, dit voorjaar onder meer het tweeluik Who Killed Carrett Phillips, over het onderzoek naar de moord op een 12-jarige Amerikaanse jongen en racistische vooroordelen die daarbij een rol speelden. De zesdelige reeks No One Saw a Thing gaat over de moord op Ken Rex McElroy en de muur van stilzwijgen waarop de politie botste tijdens het onderzoek.

Sinds het najaar heeft Canvas een nieuwe documentaire afspraak op dinsdag met een selectie van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires over maatschappelijke en historische onderwerpen. Corleone. Maffia and Blood is een tweedelige documentaire over de criminele ‘carrière’ van Toto Riina, misschien wel de meest beruchte gangster uit de geschiedenis van de Cosa Nostra. Tricky Dick volgt vier weken lang de loopbaan van Richard Nixon, de 37ste president van de Verenigde Staten: vanaf zijn vroege politieke carrière in Californië, over zijn omstreden presidentschap tot aan het Watergateschandaal en zijn politieke neergang. Heel wat aandacht ook voor de 75ste verjaardag het einde van de Tweede Wereldoorlog, met onder meer Saving Auschwitz?, over de betekenis vandaag van het memoriaal van de Holocaust, en het BBC-drieluik The Rise of the Nazis, over de manier waarop Hitler en zijn Nationaalsocialistische partij in de jaren ’30 aan de macht kwamen en hun tegenstanders één na één uitschakelden.  Telkens om 23.00 u., maar ook op VRT NU.

Op donderdagen zonder Europa League voetbal is er om 23.00 u. een muziekdocumentaire, onder meer over The 'Chirping' Crickets, het debuutalbum van de gelijknamige band met Buddy Holly, over Radiohead (The World According to Radiohead) en over de liveconcerten van The Beatles (The Beatles: Eight Days a Week). Daarna (vanaf 6 februari) volgt de prestigieuze negendelige reeks Country Music van Ken Burns, over de geschiedenis van het populaire Amerikaanse muziekgenre, van de jaren ’20 tot ’90. De eerste twee afleveringen zijn te zien op Canvas en de volledige reeks op VRT NU.

Op zondag programmeert Canvas diverse documentaires:

Na In Europa (zie hoger) zijn er om 21.00 u. eerst exploratiedocumentaires. Zo trekken we de eerste weken van 2020 van noord naar zuid door het Amerikaanse continent in The Americas with Simon Reeve. Daarna bezoeken we Borneo, Madagaskar en Hawaii in Earth’s Tropical Islands. Vanaf midden februari volgen in dit tijdslot cultuurdocumentaires.

Omstreeks 22.00 u. brengt Canvas elke zondag een auteursdocumentaire, met de persoonlijke blik van een cineast op een onderwerp dat hem bijzonder raakt. Het gaat geregeld om coproducties waarbij Canvas coproducent was, vaak samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Zo is er op 15 januari I am Golden Karen, een documentaire van Maui Druez en Preben Verledens over een jonge hiphopper van het uit Myanmar verdreven Karen-volk, die als banneling in Thailand woont. Later volgt Goden van Molenbeek, waarin de jonge cineaste Reetta Huhtanen de vriendschap toont tussen een Marokkaans en een Fins jongetje tegen de achtergrond van de aanslagen in Brussel en Zaventem.  In Sakawa onderzoekt de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah de internetfraude en spam-mails naar het Westen vanuit het standpunt van jongeren in zijn geboorteland. In Schoon donker legt Katrien Feyaerts de link tussen haar eigen levensloop en die van reisduiven, ergens in het Vlaamse vlakke land. Another Paradise van Olivier Magis gaat over het weinig bekende verhaal van een Creoolse gemeenschap die in 1967 door de Britten van hun eiland in de Indische Oceaan werden gejaagd om plaats te maken voor de Amerikaanse legerbasis Diego Garcia.

Daarnaast zijn er nog internationale auteursdocumentaires. Op 5 januari, bijvoorbeeld,  is er The Raft (Marcus Lindeen), winnaar van de Prix Europa 2019, over een antropologisch experiment in 1973 waarbij vijf mannen en zes vrouwen in een vlot over de Atlantische Oceaan voeren om de sociologie van geweld, agressie en seksuele aantrekkingskracht in het menselijk gedrag te bestuderen. Op 19 januari volgt The Forum (Marcus Vetter), over het World Economic Forum 2019 (naar aanleiding van de editie van 2020 van 21 tot 24 januari). Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding van Auschwitz is er Made in Auschwitz: The Untold Story of Block 10 (Sylvia Nagel) over 400 jonge vrouwen die in het kamp gebruikt werden voor allerlei medische en gynaecologische experimenten.

 

Terug naar de overzichtspagina van Canvas in het voorjaar

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos