Skip to Content
Internationale topfictie op Canvas

Internationale topfictie op Canvas

Na Big Little Lies, My Brilliant Friend en The Handmaid’s Tale  brengt Canvas ook dit najaar weer een rist internationale topreeksen die opvallen door hun sterke verhalen, straffe vertolkingen en uitstekende productiekwaliteiten. Ze zijn ook allemaal online beschikbaar op VRT NU, vaak al integraal (als ‘boxset’) van bij de start op tv, of zelfs eerder in preview. Van alle soorten programma’s op Canvas wordt fictie namelijk het meest ‘on demand’ bekeken (uitgesteld of online). Bij My Brilliant Friend bijvoorbeeld was dat afgelopen seizoen 57,3%, bij STHLM Requiem 53.5% en bij Greyzone 51.8%.

Op woensdag komt er omstreeks 22.00 u. een nieuwe fictie-afspraak, met telkens twee afleveringen van topseries. De reeksen zijn van bij de start op tv allemaal meteen integraal te bekijken op VRT NU, soms ook in preview.

Sharp Objects is een HBO-reeks van de makers van Big Little Lies. Het is een verfilming van de gelijknamige debuutroman van Gillean Flynn over de getroebleerde journaliste Camille Preaker (Amy Adams, American Hustle, Big Eyes), die haar slabakkende carrière een nieuw elan wil geven door in haar geboortestad het onderzoek te gaan volgen naar de moord op twee tienermeisjes. Maar ze wordt er geconfronteerd met oude demonen, niet in het minst haar flamboyante en dominante moeder Adora Crellin (Patricia Clarkson, die voor haar vertolking een Golden Globe won). De reeks start op woensdag 4 september op Canvas en is al vanaf begin augustus integraal te bekijken op VRT NU. Meer informatie vindt u hier.

Aansluitend volgt Das Boot, de prestigieuze sequel op de anti-oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen uit 1981. De achtdelige reeks, met een budget van meer dan 30 miljoen euro, begint waar de film is geëindigd. Ze speelt zich af vanaf het najaar van 1942 en volgt de gebeurtenissen aan boord van een gloednieuwe Duitse duikboot tijdens zijn eerste missie vanuit bezet Frankrijk. Tegelijk wordt het verhaal verteld van de achterblijvers aan land en dat van het Franse verzet.  De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Tom Wlaschiha (Game of Thrones) en Vicky Krieps (Phantom Thread), op het Festival van Monte-Carlo allebei bekroond als beste acteur/actrice. Vanaf woensdag 2 oktober op Canvas en al vanaf begin september integraal beschikbaar op VRT NU. Meer informatie vindt u hier.

Perpetual Grace Ltd is een eigenzinnige ‘neo-noir’ misdaadreeks. De uitgebluste brandweerman James ontmoet in een bar in New Mexico Paul Brown, de zoon van het predikantenkoppel Byron en Lillian Brown. Paul vertelt James dat zijn ouders hun eigen kerkgemeenschap leiden: Our Lady of Perpetual Grace. Die helpt verdwaalde zielen weer op weg, maar plundert tegelijk ook hun bankrekening, ‘voor het goede doel’. Zo zijn de predikanten heel welstellend geworden. Paul beraamt samen met James een plan om hun fortuin in te pikken. Maar dat loopt niet helemaal zoals voorzien. Pereptual Grace Ltd doet denken aan de cinéma noir en het werk van de gebroeders Coen, met indrukwekkende landschappen, een sfeervolle fotografie en larger than life personages, op de eerste plaats de imposante ‘Pa Brown’ (Ben Kingsley). Vanaf eind oktober, meteen ook integraal op VRT NU.

Nog later (in 2020) volgen onder meer het spraakmakende Chernobyl, de tweede reeks van Big Little Lies en de derde van The Handmaid’s Tale en True Detective.  

Op zaterdag brengt Canvas traditiegetrouw misdaadseries. Ook die worden telkens in dubbelafleveringen aangeboden op Canvas en zijn op VRT NU vaak meteen integraal beschikbaar.

Blood is een Iers familiedrama van de makers van Lewis en Midsomer Murders. De jonge Cat Hogan (Carolina Main) keert na de dood van haar moeder Mary terug naar haar geboortestad en haar familie, die ze de voorbije tien jaar nauwelijks heeft gezien. Het is een wat ongemakkelijk weerzien met haar vader Jim (Adrian Dunbar, In the Line of Duty), een gerespecteerde arts, haar broer Michael en haar zus Fiona. Mary was al een tijdje ziek en is overleden na een val in de tuin. Maar Cat vindt het toch maar verdacht en vraagt zich af of het wel een ongeval was. Het is het begin van een intens verhaal over leugens en bedrog, manipulatie en familiegeheimen. Vanaf zaterdag 7 september, telkens twee afleveringen op Canvas en integraal op VRT NU. Meer informatie vindt u hier.

In de Zweedse misdaadreeks The Hunters (Jägarna) vestigt voormalig politieman Erik Bäckström (Rolf Lassgård, bekend van Wallander) zich na een lang verblijf in Stockholm opnieuw in zijn geboortestreek Norbotten in de ongerepte natuur van Noord-Zweden. Hij helpt er een mijnbouwondernemer die belaagd wordt door milieuactivisten. Daarbij wordt hij verscheurd tussen zijn gevoel van rechtvaardigheid en de loyauteit aan zijn streekgenoten. Vanaf zaterdag 28 september, telkens twee afleveringen op Canvas en integraal op VRT NU.

Later dit najaar is er de tweede reeks van IJslandse successerie Trapped van Baltasar Kormákur (Everest). De rondborstige politieman Andri Olafsson (Ólafur Darri Ólafsson) is na de gebeurtenissen van drie jaar geleden inspecteur geworden in Reykjavik. Het onderzoek van een moordaanslag op een minister leidt Andri naar een afgelegen vallei in het noorden van het eiland. Het pittoreske bergachtige landschap blijkt een plek vol bittere conflicten: de lokale boeren vechten tegen de belangen van internationale bedrijven en de uitbreiding van een ultramodern geothermisch centrum. Ook deze reeks is meteen integraal op VRT NU te bekijken.

Er komen ook nieuwe reeksen van de klassieker Silent Witness en het populaire Cardinal.

Nog later (in 2020) volgen onder meer The Dying Detective, een Zweedse reeks met Rolf Lassgård naar het boek van Leif GW Persson, over een politieman die terugkeert uit pensioen om zijn vroegere collega’s te helpen. Ook Honour is een Zweedse reeks, over vier vrouwelijke advocaten die geweld tegen vrouwen bestrijden, met onder meer Sofia Helin en Alexandra Rapaport. Verder ook het tweede seizoen van de Deense reeks Below the Surface, die zich deze keer niet afspeelt in de metro, maar op een ferry van Denemarken naar Zweden waar terroristen een gijzelingsactie uitvoeren. Met Johannes Lassen, Ola Rapace en Yasmin Mahmoud.

 

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos