Kan comazuipen eigenlijk kwaad?

Kan comazuipen eigenlijk kwaad?

En andere medische vraagstukken. Vanaf dinsdag 7 juli op Canvas

Kan comazuipen kwaad? Kan je dik en tegelijk toch fit zijn? Krijg je een verkoudheid van de kou? Word je gezonder van meer recht te staan? Is koffie slecht? Werkt acupunctuur? De kijker komt het deze zomer allemaal te weten bij Dr. Canvas, in een reeks documentaires over gezondheid, medische dooddoeners en  levensreddende doorbraken in de wetenschap. Vanaf dinsdag 7 juli om 21.05 u.

Is Binge Drinking really that Bad? – dinsdag 7 juli

Eerst is er de op zichzelf staande documentaire Is Binge Drinking really that Bad? De vraag stellen is ze beantwoorden en daarom onderzoekt de eeneiige tweeling Chris en Xand van Tulleken, allebei dokters, proefondervindelijk wat het effect is van alcohol op onze gezondheid. We drinken al alcohol sinds het begin van de beschaving, maar toch zijn de wetenschappelijke bevindingen erover vaag en tegenstrijdig. Velen geloven dat met mate drinken best wel gezond is. Om dat uit te testen, drinkt Chris een maand lang drie glazen per dag. Zijn tweelingbroer Xand kiest voor een ietwat andere aanpak: een maand lang drinkt hij elke zaterdagavond 21 pintjes en de rest van de week drinkt hij niks. Alles voor de wetenschap, zoals dat heet.

 

Trust me, I’m a doctor – vanaf dinsdag 14 juli

Dokter Chris Van Tulleken zien we ook terug in de documentaire reeks Trust me, I’m a doctor, waarin hij samen met medisch journalist en tv-presentator Michael Mosley, dokter Saleyha Ahsan en chirurg Gabriel Weston de meest diverse vragen over onze gezondheid probeert te beantwoorden. In elke aflevering komen verscheidene onderwerpen aan bod.

Aflevering 1
Is het mogelijk om dik te zijn maar toch fit? Kan je gezonder worden door langer in bed te liggen? Moeten we allemaal aspirine nemen om langer te leven? Chris van Tulleken onderzoekt ziektes die de mens bedreigen.  Saleyha Ahsan geeft eenvoudige tips waarmee je iemands leven kan redden.  Gabriel Weston is getuige van een hersenoperatie zonder scalpel.

Aflevering 2
Zijn vitaminepillen weggegooid geld? Kunnen antibiotica rugpijn genezen? En loop je een verkoudheid op als je het koud krijgt? Michael Mosley en zijn team van dokters onderzoeken een simpel idee: kunnen we onze gezondheid  verbeteren door meer te staan in plaats van te zitten? Gabriel Weston volgt een unieke operatie: een baarmoedertransplantatie. Saleyha Ahsan demonstreert hoe je iemand moet redden die aan het stikken is. En Michael vraagt zich af of hij cholesterolverlagende medicijnen moet nemen.

Aflevering 3
Michael en zijn team onderzoeken of bomen een antwoord kunnen bieden op de luchtvervuiling die ons teistert en die jaarlijks het leven kost aan 29 000 mensen. Verder krijgen we het antwoord op deze vragen: bestaat er een remedie voor hooikoorts? Zijn smoothies goed voor onze gezondheid? Is koffie slecht? Zorgt probiotische yoghurt ervoor dat we gezond blijven? En moeten we massaal hormonen gaan slikken? Gabriel Weston onderzoekt een nieuw geneesmiddel tegen migraine en Saleyha Ahsan leert ons hoe we een drenkeling kunnen reanimeren.

Aflevering 4
Kunnen we hetzelfde blijven eten en toch vermageren? Chris van Tulleken toont hoe we onze lievelingsmaaltijden gezonder kunnen maken zonder een ingrediënt te wijzigen. Michael Mosley ontdekt waarom meer zonlicht op onze huid best goed kan zijn. Gabriel Weston woont in de VS een opmerkelijke operatie bij die verlamden weer laat bewegen. En werkt acupunctuur nu echt?  Saleyha Ahsan neemt deze omstreden behandeling onder de loep.

Aflevering 5
Kan voedsel even geneeskrachtig zijn als medicijnen? Look, rode biet en watermeloen zouden onze bloeddruk verlagen, maar klopt dat ook? Michael Mosley vraagt aan experts of suiker echt een toxine is. Saleyha Ahsan doorprikt enkele populaire fabeltjes over de behandeling van brandwonden. En Gabriel Weston reist naar Rusland voor een controversiële praktijk waarbij nieuwe organen gekweekt worden uit stamcellen.

Aflevering 6
Houdt cafeïne ons echt alert en zijn er alternatieven? Michael Mosley onderzoekt of elektronische sigaretten wel veilig zijn, en Chris van Tulleken gaat na of je het huishouden doen als lichaamsbeweging kunt beschouwen. Saleyha Ahsan geeft tips voor eerste hulp bij onderkoeling en Gabriel Weston volgt een levensreddende operatie waarbij al het bloed uit het lichaam van de patiënt wordt gehaald.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos