Kate Winslet kwartet op Canvas

Kate Winslet kwartet op Canvas

Vier films met de Britse topactrice - vanaf vrijdag 6 februari

In de aanloop naar de Oscar-uitreiking op 22 februari presenteert Canvas diezelfde maand vier films met de voormalige winnares en zesvoudig genomineerde Kate Winslet: Revolutionary Road (6.2), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (13.2), Carnage (20.2) en Little Children (27.2). Telkens op vrijdag om 20.40 u.

 

Kate Winslet wordt dit jaar 40. Ze speelde mee in tientallen films, werd zes keer genomineerd voor een Oscar, won er één (voor The Reader) en kreeg verder nog ruim 35 andere filmprijzen, waaronder Golden Globes (voor Revolutionary Road en The Reader), BAFTA Awards (voor Sense and Sensibility en The Reader) en European Film Awards (voor Iris en Titanic).

Canvas presenteert in februari vier films waarin Kate Winslet toont waarom ze tot de topactrices van haar generatie behoort:

 

Revolutionary Road - vrijdag 6 februari om 20.40 u.

Revolutionary Road is een romantisch drama uit 2008 van Sam Mendes, naar de roman van Richard Yates. Met Kate Winslet (April Wheeler), Leonardo DiCaprio (Frank Wheeler), David Harbour (Shep Campbell), Kathy Bates (Mrs. Givings), e.a.

De VS, jaren '50 van de vorige eeuw. Frank en April Wheeler zijn een jong, aantrekkelijk en veelbelovend stel met twee leuke kinderen in een buitenwijk van Connecticut. Maar gelukkig zijn ze niet: Frank heeft een saaie kantoorbaan, April treurt om een gefnuikte carrière als actrice. In een uiterste poging om aan hun gezapige burgerbestaan te ontsnappen stelt April voor om naar Frankrijk te verhuizen. In Europa zullen hun bijzondere gaven zich wel kunnen ontwikkelen, ver van de oppervlakkige consumptiemaatschappij die Amerika in hun ogen is. Maar hun relatie verzandt in eindeloos gekibbel en jaloezie, en een drama lijkt onafwendbaar….

De film won diverse prijzen, waaronder een Golden Globe voor Kate Winslet. Die had het wel niet zo makkelijk met de vrijpartijen met DiCaprio: “Het is raar om de liefde te bedrijven met je beste vriend (DiCaprio) terwijl je echtgenoot (regisseur Sam Mendes, nvdr, tot 2010) staat toe te kijken."

 

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - vrijdag 13 februari om 20.40 u.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een romantische komedie uit 2004 van Michel Gondry, met Jim Carrey (Joel Barish), Kate Winslet (Clementine Kruczynski), Kirsten Dunst (Mary), Elijah Wood (Patrick), e.a.

Joel Barish komt toevallig te weten dat zijn vroegere vriendin Clementine Kruczynski naar een dokter is geweest die zich specialiseert in het wissen van pijnlijke herinneringen, en dat ze daar elk mentaal spoor van hem heeft laten verwijderen. Joel voelt zich gekwetst en besluit op zijn beurt om Clementine bij wijze van wraak volledig uit zijn geheugen te laten wissen door dezelfde dokter. Maar halverwege het 'rebooting'-proces, terwijl hij hun gemeenschappelijke verleden voor het laatst ziet voorbijgaan, bedenkt hij zich: de fijne herinneringen wil hij toch niet kwijt. Hij probeert te redden wat er nog te redden valt...

Scenarist Charlie Kaufman won een Oscar en een Bafta Award voor zijn script en Kate Winslet kreeg voor de rol van Clementine één van haar zes Oscar-nominaties. De titel van de film is  ontleend aan het gedicht Eloisa to Abelard van Alexander Pope (1688-1744), over de tragische middeleeuwse liefdesgeschiedenis tussen de abdis Héloïse en de theoloog Petrus Abaelardus, waarin alleen de vergetelheid de heldin troost kan bieden.

 

Carnage - vrijdag 20 februari om 20.40 u.

Carnage is een komische film uit 2013 van Roman Polanski met in de hoofdrollen Kate Winslet (Nancy Cowan), Christoph Waltz (Alan Cowan), Jodie Foster (Penelope Longstreet) en John C. Reilly (Michael Longstreet)

Twee scholieren krijgen het aan de stok in een park in Brooklyn. Hun ruzie escaleert tot een vechtpartij, waarbij de ene jongen, Zachary Cowan, de andere, Ethan Longstreet, met een stok enkele tanden uitslaat. Hun ouders besluiten de zaak uit te praten. Alan en Nancy Cowan gaan op bezoek bij Michael en Penelope Longstreet. Het gesprek begint zakelijk, maar duurt langer dan aanvankelijk voorzien. Kleine irritaties tussen de koppels onderling en met elkaar zorgen voor toenemende spanningen en uiteindelijk loopt de verzoening helemaal uit de hand…

De film is gebaseerd op het toneelstuk God of Carnage, van Yasmina Reza. Jodie Foster en Kate Winslet werden beiden genomineerd voor de Golden Globe voor beste actrice in een komedie of musical. De film speelt zich af in new York, maar werd grotendeels opgenomen in Frankrijk, waar Polanski al ruim 35 jaar woont. Polanski’s zoon Elvis (met Emanuelle Seigner) speelt de rol van Zachary Cowan.

 

Little Children - vrijdag 27 februari om 20.40 u.

Little Children is een drama uit 2006 van Todd Field, met Kate Winslet (Sarah Pierce), Patrick Wilson (Brad Adamson), Jennifer Connelly (Kathy Adamson), Jackie Earle Haley (Ronnie J. McGorvey), Noah Emmerich  (Larry Hedges) e.a.

Sarah woont in een keurige Amerikaanse voorstad. Ze zit gevangen in een liefdeloos huwelijk met een marketeer. Ze brengt veel tijd door met haar dochtertje aan het zwembad in het park. En ze droomt van een beter en gelukkiger leven. Brad is een knappe en wat mysterieuze huisman. Hij is getrouwd met een cineaste. Sarah en Larry leren elkaar kennen en het klikt wel tussen die twee. Maar blijft het daarbij of durven ze verder gaan? En zijn ze bereid de gevolgen te dragen voor hun huwelijk en hun gezin? Ondertussen wordt de buurt ook verontrust door de terugkeer van de veroordeelde pedofiel Ronnie J. McGorvey…

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2004 van Tom Perrotta en werd genomineerd voor drie Oscars, drie Golden Globes en een BAFTA Award.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos