Kinderen van het verzet

Kinderen van het verzet

75 jaar na de bevrijding - vanaf dinsdag 22 oktober

Kinderen van het verzet laat 75 jaar na de bevrijding 13 getuigen aan het woord over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf mee in werden betrokken, over het verlies en de pijn, over de verschrikkingen van de concentratiekampen en onverwerkte oorlogstrauma’s. Vanaf dinsdag 22 oktober om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.

Een verhaal uit het verleden met een blik op vandaag

Canvas houdt met Kinderen van het verzet vast aan het succesvolle concept van Kinderen van de collaboratie en Kinderen van de kolonie. De getuigen krijgen ruim de tijd om hun verhaal te doen, op chronologische manier, van het begin van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag. Ze vertellen over de risico’s die hun ouders namen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die ouders zaten allemaal in het verzet, maar hielden zich met erg verschillende activiteiten bezig. Sommigen verspreidden sluikpers, anderen hielpen mensen onderduiken en nog anderen pleegden aanslagen of sabotagedaden. Sommigen betaalden daarvoor een zware prijs. De kinderen kregen die verhalen na de oorlog met mondjesmaat door, want de oorlog was in hun jeugd nooit ver weg. Opgroeien in een gezin dat getekend is door de oorlog, laat ook bij de volgende generatie sporen na.

De getuigen richten hun blik ook op het heden. In een tijd van polarisering uiten sommigen hun vrees voor de toekomst en hameren ze op het belang van de herinnering.

Hun getuigenissen worden geïllustreerd met unieke archiefbeelden en animaties van Joost Jansen. Johan Hoogewijs tekent opnieuw voor de muziek. Voor de wetenschappelijke begeleiding van de reeks zorgde dr. Koen Aerts (UGent), die eerder ook meewerkte aan Kinderen van de collaboratie.

Na vijf reguliere afleveringen met de getuigen volgt aan het einde van de reeks een aflevering met experten. Die focust op de manier waarop Vlaanderen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met de herinnering aan het verzet. Naast dr. Koen Aerts (UGent) komen daarin ook Pieter Lagrou (ULB), Nico Wouters (CegeSoma), Babette Weyns (UGent), Michèle Corthals (UA) en Bruno De Wever (UGent) aan het woord.

In voorbereiding: Kinderen van de Holocaust

Story image

Dit najaar herdenkt België 75 jaar bevrijding. Kinderen van het verzet komt dan ook op een uitstekend moment.

In het voorjaar van 2020, op het moment dat Europa het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, brengt Canvas Kinderen van de Holocaust. In die reeks zullen nakomelingen van Holocaustslachtoffers hun verhaal doen. Canvas verzamelde de laatste maanden getuigenissen over de Jodenvervolging in België en de manier waarop de Holocaust in ons land is herdacht sinds 1945. Het resultaat van die opnames wordt gebundeld tot een beklijvende reeks waarin duidelijk wordt hoe de gruwel van de Holocaust ook bij de volgende generatie diepe wonden heeft geslagen.

Drie reeksen over ons oorlogsverleden

Met Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet en Kinderen van de Holocaust zal Canvas tegen het begin van 2020 drie reeksen hebben gemaakt over de tweede generatie Vlamingen die zijn getekend door de Tweede Wereldoorlog. Hun verhalen vertonen opvallend grote gelijkenissen, hoewel hun ouders de oorlog op een heel andere manier hebben beleefd. De reeksen maken duidelijk hoe onze maatschappij vandaag nog altijd is doorvlochten van ons oorlogsverleden.


 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos