Les revenants

De doden keren terug in Franse topreeks – vanaf vrijdag 11 juli

Maandag 7 juli 2014 — Les revenants is een intrigerende Franse dramareeks in acht delen over de mysterieuze terugkeer naar een Frans bergdorpje van een aantal mensen die jaren geleden zijn gestorven. Ze zien er nog net uit als toen, zijn zich niet bewust van hun dood en willen hun leven gewoon voortzetten. Maar dat kan natuurlijk niet zomaar, want de rest van het dorp heeft vele vragen. Les revenants is allesbehalve een klassieke ‘zombiereeks’, maar een mooie en fascinerende serie die niet alleen in Frankrijk, maar ook in Groot-Brittannië en Amerika veel lof oogstte, en bekroond werd met een Emmy Award voor Beste Dramareeks. Vanaf vrijdag 11 juli om 22.15 u. op Canvas.
 

Een Frans dorp in de bergen. De 15-jarige Camille (Yara Pilartz) keert terug naar huis. Ze is zich van geen kwaad bewust, maar haar familie reageert onthutst, want Camille is vier jaar geleden omgekomen in een busongeval. Ze ziet er nog net uit als toen, terwijl haar tweelingzus Léna (Jenna Thiam) ondertussen vier jaar ouder is geworden. En Camille is niet de enige die terugkeert uit de dood. Simon (Pierre Perrier) gaat op zoek naar zijn verloofde Adèle (Clotilde Hesme), maar weet niet dat hij tien jaar geleden zelfmoord heeft gepleegd, dat Adèle een kind van hem heeft en opnieuw op trouwen staat. Mevrouw Costa (Laetitia de Fombelle) bevindt zich 30 jaar na haar dood plots weer in de woonkamer van haar appartement. De kleine Victor (Swann Nambotin), die vermoord werd door overvallers, volgt verpleegster Julie (Céline Sallette) omdat hij denkt dat zij de fee is waarover zijn moeder vroeger sprak.

En zo zijn er nog een aantal mensen die terugkeren. Dat zorgt voor veel vragen en heel wat problemen. Want voor hun nabestaanden is het leven ondertussen verdergegaan. In tegenstelling met de ‘teruggekeerden’ zijn zij wel ouder geworden. Ze hebben de dood van hun geliefde een plaats gegeven en hebben soms nieuwe relaties aangeknoopt. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: waar komen de ‘levende doden’ vandaan? Hoe is het mogelijk dat ze zijn teruggekeerd? En hoe moet het nu verder met hen en hun naasten? Terwijl de teruggekeerden worstelen met hun reïntegratie in de gemeenschap en zich proberen aan te passen aan de pijnlijke realiteit, komen oude geheimen en nieuwe mysteries aan het licht. Er gebeuren namelijk nog meer vreemde dingen in het dorp en niet iedereen die terugkeert, heeft even goede bedoelingen….

Gelaagd en spannend

Les revenants combineert op een intelligente manier verschillende televisiegenres. Het is een mysteryreeks maar veel subtieler en tegelijk ook veel intenser dan de klassieke zombiereeksen. De teruggekeerden zijn geen afzichtelijke monsters, maar doodgewone mensen. De spanning is vooral psychologisch. Daarnaast is Les revenants ook een misdaadverhaal. Én een serie die op een aantrekkelijke en spannende manier existentiële vragen stelt: vragen over leven en dood, afscheid en terugkeer, rouw en verdriet, geloof en twijfel.

Elke aflevering focust op één personage en eindigt met een geweldige cliffhanger. Beetje bij beetje wordt meer informatie vrijgegeven en zo kan de kijker volop mee speculeren en fantaseren.

Twin Peaks meets Lost

Les revenants werd geregisseerd door Fabrice Gobert voor Canal Plus. Het was hun meest succesvolle serie ooit. De pers was unaniem lovend. Ook in Groot-Brittannië (Channel 4) en de Verenigde Staten (Sundance Channel) waren de reacties heel positief. De vergeljkingen met Twin Peaks, Lost en Top of the Lake (eerder dit jaar ook te zien op Canvas) waren niet uit de lucht.

Libération schreef: “Une mise en scène épurée, loin du cinéma et des séries classiques de morts-vivants, parvient à établir un climat angoissant rappelant la série Twin Peaks de David Lynch

The Guardian: “The Returned confirms that the French are ready to challenge the Scandinavians as the powerhouse of new tv drama”.

Los Angeles Times: “To my mind it’s the best series of the fall and with the tonally similar Top of the Lake possibly of the year”

The Detroit News: “This show, which mixes hints of Lost, Twin Peaks and The X-Files, is one of the best things to hit our airwaves this season”.

Time: “A haunting, creepy and beautiful French series

Wall Street Journal: “A superbly stylish and scary French drama with no equal in its genre”.

Ook de Amerikaanse misdaad- en horrorauteur Stephen King was enthousiast en tweette: “Scary and sexy. Fun to see a foreign TV show that hasn't been Americanized. That kid Victor's giving me nightmares.”

Le revenants werd vorig jaar bekroond met een International Emmy Award voor Best Drama Series en won eerder dit jaar een Peabody Award.

De reeks werd opgenomen in de Haute-Savoie, onder meer in Annecy, Menthon-Saint Bernard en Seynod. De stuwdam die een belangrijke rol speelt in de reeks is die van Tignes. De Schotse band Mogwai zorgde voor de sfeervolle soundtrack.

De afleveringen

Aflevering 1: Camille – vrijdag 11 juli

De 15-jarige Camille keert terug naar huis in haar dorp in de bergen. Ze is zich van geen kwaad bewust, maar haar familie reageert onthutst, want Camille is vier jaar geleden omgekomen in een busongeval. Ze ziet er nog net uit als toen, terwijl haar tweelingzus Léna ondertussen vier jaar ouder is geworden. En Camille is niet de enige die terugkeert uit de dood. Simon gaat op zoek naar zijn verloofde Adèle, maar weet niet dat hij tien jaar geleden zelfmoord heeft gepleegd, dat Adèle een kind van hem heeft en net nu opnieuw op trouwen staat. Mevrouw Costa bevindt zich 30 jaar na haar dood plots weer in de woonkamer van haar appartement. De kleine Victor, die vermoord werd door overvallers, volgt verpleegster Julie omdat hij denkt dat zij de fee is waarover zijn moeder vroeger sprak.

Aflevering 2: Simon – vrijdag 18 juli

De familie van Camille probeert in het reine te komen met haar terugkeer, maar eenvoudig is dat niet, vooral niet voor Léna, die plots vier jaar ouder is dan haar tweelingzus. Adèle bereidt zich voor op haar huwelijk met haar nieuwe partner Thomas, maar is verward door wat ze beschouwt als visioenen van haar vroegere verloofde Simon. Een brutale steekpartij roept pijnlijke herinneringen op aan gelijkaardige voorvallen, zeven jaar geleden….

Aflevering 3: Julie – vrijdag 25 juli

Het leven in het dorp raakt meer een meer verstoord door de merkwaardige gebeurtenissen en de terugkeer van de overledenen. Camille wil in de openbaarheid treden en neemt een nieuwe identiteit aan. Lena is geschokt door een mysterieuze fysieke aandoening en Julie is doodsbang wanneer een oud trauma weer de kop opsteekt.

De inhoud van de volgende afleveringen vindt u te gelegener tijd in de programmagids.

Les revenants : vanaf vrijdag 11 juli om 22.15 u. op Canvas

Les Revenants, vanaf vrijdag 11/07

Léna en Camille
Julie en Victor
Les revenants
Clotilde