Leven en dood op Canvas: Rectify en Life and Death Row

Leven en dood op Canvas: Rectify en Life and Death Row

Vanaf woensdag 26 augustus

Canvas begeeft zich woensdag op de grens tussen leven en dood met Life and Death Row, een confronterende driedelige BBC-documentaire over de doodstraf, gezien door de ogen van jonge mensen die er rechtstreeks mee geconfronteerd worden.

Aansluitend volgt de alomgeprezen Amerikaanse fictiereeks Rectify, over een man die 19 jaar in ‘death row’ heeft gezeten, maar nu wordt vrijgelaten. Hij moet zich opnieuw aanpassen aan het leven in zijn familie en geboortestad in Georgia, waar niet iedereen onverdeeld gelukkig is met zijn terugkeer.

Life and Death Row - woensdag 26 augustus om 21.15 u.

Life and Death Row is een driedelige BBC-reeks over de doodstraf, gezien door de ogen van jonge mensen die er rechtstreeks mee geconfronteerd worden. De serie neemt ons mee tot in de ‘dodencel’ om er kennis te maken met de jongste Amerikaanse terdoodveroordeelden. Hoe kan je leven met de dreiging van een executie die als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt? De serie volgt hun proces, hun beroep en tot slot ook de uitvoering van de doodstraf.  We zien ook wat het betekent om de broer of zus, de zoon of dochter te zijn van zulke jonge veroordeelden? Of van de openbare aanklagers? Want ook zij hebben dagelijks te maken met de dreiging en de gevolgen van de doodstraf. 

Elke aflevering van de trilogie focust op één bepaalde fase in het systeem: de executie, het proces en de misdaad. Het zijn dramatische verhalen vol intense emoties en spanningen die ook fundamentele vragen oproepen over het recht om te leven én te doden.

In de eerste aflevering maken we kennis met twee jongemannen in de dodencel, voor wie de dag van terechtstelling is aangebroken. Slachtoffer Nikki Daniels denkt terug aan haar ontvoering door moordenaar Richard Cobb en worstelt met de drang om hem te vergeven. De moeder van de ter dood veroordeelde Anthony Haynes heeft nog 72 uur om de executie van haar zoon, die een agent heeft vermoord, tegen te houden.

 

Rectify - woensdag 26 augustus om 22.10 u.

Rectify is een intense dramareeks van Sundance Channel over een man die 19 jaar in ‘death row’ heeft gezeten, maar nu wordt vrijgelaten. Hij moet zich opnieuw aanpassen aan het leven in zijn familie en geboortestad in Georgia, waar niet iedereen onverdeeld gelukkig is met zijn terugkeer.

Daniel Holden (Aden Young) werd destijds veroordeeld omdat hij zijn schoolvriendin Hannah zou hebben verkracht en vermoord. Maar nu blijkt uit DNA-onderzoek dat de bewijslast onvoldoende was. In zes afleveringen volgen we zes dagen uit zijn leven, vanaf de dag van zijn vrijlating.  We zien hoe moeilijk hij het heeft om de draad weer op te pikken na al die jaren in gevangenis, en hoe zijn familie en de andere mensen uit zijn omgeving zijn terugkeer met gemengde gevoelens benaderen. Want hij werd wel vrijgelaten, maar niet echt vrijgesproken. En trouwens: als hij effectief onschuldig is, wie heeft Hannah indertijd dan wel vermoord?

Zijn moeder Jeanet (J. Smith Cameron) probeert hem met liefde te omringen, maar de pijn en de frustratie hebben hun sporen nagelaten.

Stiefvader Ted (Bruce McKinnon) doet alsof er niets aan de hand is en heeft absoluut geen besef van de complexiteit van de situatie.

Stiefbroer Ted Jr. (Clayne Crawford) gaat er integendeel van uit dat Daniel wel degelijk schuldig is, waarschijnlijk van de moord, maar zeker ook van de last die hij hun familie en het stadje heeft bezorgd. Bovendien ondermijnt Daniel zijn eigen positie als erfgenaam van het bedrijf van hun (stief)vader en brengt hij zijn vrouw Tawney (Adelaïde Clemens) uit haar evenwicht.

En er zijn nog een aantal andere mensen die zenuwachtig worden door Daniëls terugkeer….

Maar Rectify is toch vooral het persoonlijke verhaal van Daniel Holden, een karakterstudie van een man wiens leven jarenlang heeft stilgestaan in isolement en introspectie tussen vier muren, en die nu een evenwicht zoekt tussen de vele dingen die op hem af komen in de vrije wereld.

It isn't just good TV, it's revelatory TV. The genre's biggest potential game changer since AMC debuted the one-two punch of "Mad Men" and "Breaking Bad." (Los Angeles Times)

What makes Rectify so rich and compelling are the choices it makes to avoid predictability (The Hollywood Reporter)

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos