Leven na Auschwitz

Leven na Auschwitz

Touched by Auschwitz - een tweeluik van Laurence Rees - dinsdag 28 april en 5 mei

Donderdag 23 april 2015 — Eerder deze week begon het proces tegen de Oskar Gröning, de zogenaamde 'boekhouder van Auschwitz'. Zeventig jaar na de bevrijding van het kamp. Maar wat gebeurde er ondertussen met de overlevenden? Zijn zij de terreur van Auschwitz ooit te boven gekomen? Hebben zij het trauma kunnen verwerken en hun leven weer op de rails gekregen? De bekroonde Britse historicus en filmmaker Laurence Rees vertelt het verhaal van zes van hen. Daarvoor trok hij naar Jeruzalem en Chicago, Londen en Beieren, Krakau en Tel Aviv. Hij praatte er met de bejaarde overlevenden, hun familie en vrienden. De kracht van liefde, warmte en respect is wat elk van hen er weer bovenop heeft geholpen, al was dat toch niet altijd evident. Touched by Auschwitz: dinsdag 28 april en 5 mei om 20.40 u. op Canvas.

 

Neem nu de Pool Tadeusz Smreczynski. Hij zat in Auschwitz als politieke gevangene. Hij besliste toen dat hij, als hij het kamp zou overleven, zo veel mogelijk goed zou doen voor de wereld. Hij werd arts, maar had na de oorlog toch te kampen met vervolging door de communisten. 

De Duitser Hermann Hollenreiner werd als zigeunerkind opgesloten in Auschwitz. Hij is nooit naar school kunnen gaan, kan nauwelijks lezen, maar hij werd een succesvol antiekhandelaar in Beieren. Maar hij heeft nog altijd nachtmerries.

Halina Birenbaum overleefde het getto van Warschau en Auschwitz. Na de oorlog trok ze naar de nieuwe staat Israël, maar daar kreeg ze het verwijt dat ze sterke joden nodig hadden en geen zwakkelingen die zich als schapen naar de slachtbank hadden laten leiden in plaats van in het verzet te gaan tegen de Nazi’s.

Ook Max Epstein was nog een kind toen hij in Auschwitz terechtkwam. Hij vond kracht in elk klein lichtpuntje, zoals de vriendelijkheid van een van de bewakers. Na de oorlog ging hij zijn militaire dienst doen in Israël en daarna werd hij professor in Chicago. Het ongeboren kind van zijn schoondochter noemt hij zijn ultieme overwinning op Hitler.

De bekroonde Britse historicus en filmmaker Laurence Rees is bekend van spraakmakende series als The Nazis: A Warning from History, The War of the Century,  Auschwitz en World War II: Behind Closed Doors. Hij maakte ook de driedelige reeks The Dark Charisma of Adolf Hitler Rees, die Canvas de voorbije weken uitzond.

 

Touched by Auschwitz: dinsdag 28 april en 5 mei om 20.40 u. op Canvas

Touched by Auschwitz : Max Epstein - (c) LR History LTD
Touched by Auschwitz : Tadeusz Smreczynski - (c) LR History LTD
Touched by Auschwitz :  Hermann Hollenreiner - (c) LR History LTD
Touched by Auschwitz :  Hermann Hollenreiner (jong) - (c) LR History LTD
Touched by Auschwitz :  Halina Birenbaum - (c) LR History LTD
Touched by Auschwitz :  Halina Birenbaum (jong) - (c) LR History LTD