Canvas | Lieven Van Gils neemt afscheid van Reyers Laat met Bart De Wever en Etienne Vermeersch

Canvas | Lieven Van Gils neemt afscheid van Reyers Laat met Bart De Wever en Etienne Vermeersch

op donderdag 2 april

Dinsdag 31 maart 2015 — Reyers laat loopt nog door tot 21 mei, maar neemt eind deze week al afscheid van anker Lieven Van Gils. Die zal zich vanaf dan volop concentreren op zijn nieuwe project voor Eén. Nu donderdag presenteert Lieven voor de laatste keer Reyers laat, het programma dat hij in oktober 2010 mee opstartte. Het belooft om meer dan een reden een bijzondere aflevering te worden, want Lieven ontvangt N-VA-voorzitter Bart De Wever en moraalfilosoof Etienne Vermeersch. Die waren twee jaar geleden ook al eens zijn gasten in een van de meest memorabele uitzendingen uit de vijfjarige geschiedenis van Reyers laat. Toen waren ze nog lang niet uitgepraat. Het vervolg: nu donderdag om 22.20 u. op Canvas.

 

Lieven blikt terug

"Ik neem afscheid van Reyers laat met een klein beetje droefheid uiteraard", zegt Lieven Van Gils, "omdat het gedaan is. Maar vooral veel dankbaarheid. Reyers laat was mijn dagelijkse bongobon: een geschenk om elke avond te mogen presenteren. Zoveel interessante mensen mogen ontmoeten in die vijf jaar! Maar de echte toppers zaten in mijn eigen team. We konden niet álle matchen winnen maar er zaten toch heel wat onvergetelijke momenten tussen. Dus ook wel een beetje trots ja. En blij. Blij dat ik met een deel van die ploeg na de zomer op Eén aan de slag mag, terwijl het laatste hoofdstuk van Reyers laat in veilige handen is bij mijn superfijne collega Kathleen Cools. Daar ga ik de komende maanden in mijn zetel thuis nog geweldig van genieten. Nee, een beter scenario had ik zelf niet kunnen verzinnen..."

 

Afscheid in schoonheid

In februari 2013 liet moraalfilosoof Etienne Vermeersch weten dat hij enkele vragen had voor N-VA-voorzitter Bart De Wever. Daarop nodigde Reyers laat de twee uit voor een gesprek, met Lieven Van Gils als moderator. Het werd een bijzonder boeiend gesprek, waarbij de twee elkaar, Lieven én de kijker onder meer bestookten met een spervuur van namen en quotes van filosofen en andere geleerden. Met bijna 450.000 kijkers was het een van de best bekeken afleveringen ooit van Reyers laat.

Twee jaar later is Etienne Vermeersch nog altijd benieuwd naar het gedachtengoed van Bart De Wever.  Waar staat zijn Vlaams-nationalisme precies voor? Bepaalt het Vlaams-nationalisme zijn volledige identiteit, of identificeert De Wever zich ook met andere groepen? Wat betekent burgerschap? Hoe ziet hij de spanning tussen  individuele verantwoordelijkheid en solidariteit?

Bart De Wever belooft dat hij ook enkele vragen voor professor Vermeersch meebrengt.

 

Zo neemt Lieven Van Gils in stijl afscheid van Reyers laat.

Kathleen Cools zal het programma tot het einde van het seizoen alleen presenteren.

 

Reyers Laat met Etienne Vermeersch, Bart De Wever en - voor het laatst - Lieven van Gils: donderdag 2 april om 22.20 u. op Canvas. 

 

NIET VOOR PUBLICATIE : LIEVEN VAN GILS IS NIET BESCHIKBAAR VOOR INTERVIEWS

Lieven Van Gils - (c) VRT / Bart Musschoot
Lieven Van Gils, Etienne Vermeersch en Bart De Wever in Reyers laat op 6 februari 2013 - (c) VRT
Lieven Van Gils, Etienne Vermeersch en Bart De Wever in Reyers laat op 6 februari 2013 - (c) VRT