Minister-President Geert Bourgeois in tweede aflevering Studio de stad op dinsdag 28 oktober

Minister-President Geert Bourgeois in tweede aflevering Studio de stad op dinsdag 28 oktober

"Intenties zijn niet meer voldoende”

Maandag 27 oktober 2014 — “We moeten in Vlaanderen naar een trendbreuk wat betreft woningbeleid.  We moeten als overheid een klare lijn trekken, intenties zijn niet meer voldoende. We zullen af moeten van het idee dat we allemaal in een groot huis met een grote tuin op het platteland kunnen blijven wonen. Maar, dan moeten we tegelijkertijd inzetten op meer voorzieningen in de stad zodat de kwaliteit van het wonen in de stad omhoog gaat.”
Dat verklaart Minister-President Geert Bourgeois dinsdag in de tweede aflevering van 'Studio de Stad', een vierdelige reeks praatprogramma’s met Ruth Joos in het kader van 'De week van de stad' op Canvas.
Op dinsdag 28 oktober om 21.30 u.

 

Bourgeois deed deze uitspraak nadat Joachim Declerck, expert stadsontwikkeling van Architecture Workroom Brussels, de Minister-President confronteerde met het feit dat de Vlaamse overheid als sinds het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen in 1997 blijft steken in intenties om het anders aan te pakken en in er in praktijk helemaal geen sprake is van een trendbreuk.

De Vlaming is niet geboren met een baksteen in de maag. Die baksteen is hem in de maag gesplitst door het beleid de laatste 50 jaar”, aldus Joachim Declerck. “Vanuit de katholieke geest stimuleerde de overheid het bouwen van woningen op het platteland, dicht bij de kerk en de landbouw, en ver van de ‘socialistische bastions’ die de steden waren. En eigenlijk wordt vandaag nog altijd datzelfde patroon van ontwikkeling gehanteerd, waardoor België het meest verspreid bebouwde land ter wereld is. We moeten stoppen met het opsouperen van ruimte”.  

In de tweede aflevering van Studio de stad is dat precies de hamvraag: waar zullen we in de toekomst wonen? In de stad of op het platteland? Ruth Joos praat daarover niet alleen met Geert Bourgois en Joachim Declerck, maar ook met Gaëtan Hannecart (CEO van projectontwikkelaar Matexi) en Michelle Provoost (experte nieuwe stedelijke wooncultuur van het International New Town Institute).

Het debat wordt voorafgegaan door Radiant City, een merkwaardige en vaak grappige Canadese documentaire van Gary Burns en Jim Brown die een bijzondere beeld geeft van het leven in de Noord-Amerikaanse suburbs.  De cineasten geven ons een kijkje in het leven van de familie Moss, die in zo’n buitenwijk is gaan wonen. Daarnaast passeren de makelaars, politici, commentatoren en New Urbanism architecten de revue. De standpunten lijken net zo generiek archetypisch als de wijken zelf, maar dat maakt de film niet minder komisch. Radiant City won in 2007 de juryprijs en TIFF Award op het Vancouver International Film Festival.

De tweede aflevering van Studio de stad is integraal beschikbaar voor persvisie op het Persportaal van VRT Communicatie : http://pers.vrt.be

Aansluitend volgen in het archiefprogramma Memotv nog twee documentaires van Jef Cornelis over de ruimtelijke orde in Vlaanderen: Vlaanderen in vogelvlucht (1976) en De straat (1972).  Meer op : de website van Memotv

 

#studiodestad

 

Studio de stad - v.l.n.r. Gaëtan Hannecart, Geert Bourgeois, Michelle Provoost, Joachim Declerck en Ruth Joos - (c) VRT
Studio de stad - (c) VRT
Het programma van de Week van de stad
Studio de stad