Skip to Content
Nieuw op Canvas : Stef Biemans volgt het migratiespoor van Latijns-Amerika naar de VS

Nieuw op Canvas : Stef Biemans volgt het migratiespoor van Latijns-Amerika naar de VS

In Americanos: de eerste week van de paasvakantie – van maandag 3 april tot vrijdag 7 april om 20.30 u.

Tijdens de eerste week van de paasvakantie heeft Canvas elke weekdag een afspraak met Stef Biemans, een Nederlandse journalist die al jaren in Nicaragua woont. In de vijfdelige reeks Americanos volgt hij het spoor van migranten die vanuit Guatemala naar de Verenigde Staten trekken.

In Europa hebben wij vooral oog voor immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten, maar de grootste migrantencorridor ter wereld loopt vanuit Guatemala door Mexico naar de Verenigde Staten. De meeste migranten lukt het niet om tot in Amerika te raken. Maar voor president Trump zijn het er nog altijd te veel. Dus wil hij een muur. In de vijfdelige reeks Americanos reist Stef Biemans langs de route van de migranten vanuit Latijns-Amerika naar de grens met de VS, waar de woestijn wacht.

Wat brengt mensen zover om de vrijwel onmogelijke tocht te maken? En waar dromen ze onderweg van? En wat als het wél lukt? Voelen de latino’s die het gehaald hebben zich een winnaar? Is hun Amerikaanse droom dan uitgekomen?

 

"Eigenlijk gaat de reeks over de essentie van het leven: de zoektocht naar geluk."
Stef Biemans

 

'De Latijns-Amerikaanse reportages van Stef Biemans worden steeds beter. Zijn meesterwerk tot nu toe is de serie Americanos.’
NRC Handelsblad

 

Americanos past in het rijtje van de eerder op Canvas uitgezonden reeksen Op zoek naar Frankrijk (met Wilfred de Bruijn), Langs de oevers van de Yangtze (met Ruben Terlou ) en Onze man in Teheran (met Thomas Erdbrink). In al die reeksen maakten we een roadtrip door een land of een regio in het gezelschap van een Nederlandse ‘gids’ die het land of de streek bijzonder goed kent omdat hij er zelf al jaren woont of gewoond heeft.

De Nederlandse journalist Stef Biemans (1978) woont al 12 jaar in Nicaragua. Hij kwam er terecht dankzij de liefde en voelt zich er nu helemaal thuis. Hij werd er zelfs een soort televisiester door het programma Aventados (2007), waarbij hij met zijn zwager en een kleine videocamera liftend het land doorreisde. Voor de VPRO werkte hij onder meer als regisseur en presentator van het bekroonde Villa Achterwerk-programma Brieven uit Nicaragua, waarin hij voor kinderen vragen beantwoordt over zijn leven in Nicaragua. In 2014 maakte hij de vijfdelige documentaire serie Amor met een snor, over de liefde in Midden- en Zuid-Amerikaanse landen.

Aflevering 1: Linke Soep – maandag 3 april

Stef Biemans is in Guatemala om uit te zoeken waarom mensen er zo graag weg willen. Zijn reis begint op de grootste begraafplaats van de hoofdstad, waar de dood bijna letterlijk op de loer ligt. Onder meer omdat het er zo gevaarlijk is, willen veel inwoners van Guatemala er weg, bij voorkeur naar de Verenigde Staten. Daar zijn drie manieren voor. Je vraagt een verblijfsvergunning aan, wat vrijwel onmogelijk is. Je probeert een toeristenvisum te krijgen en duikt vervolgens de illegaliteit in, maar zo'n visum krijgt bijna niemand. Of je probeert illegaal de grens over te steken. Vreselijk moeilijk, maar velen proberen het.

Aflevering 2: Het konijn en de wolf – dinsdag 4 april

Schoenen zijn de beste vriend van de reiziger, en blaren zijn grootste vijand. Maar er is natuurlijk ook nog zoiets als de Mexicaanse migratiedienst die je op de hielen zit. Bij de grens tussen Guatemala en Mexico staan tientallen vlotten klaar voor de overzet. Op de brug controleert de douane, maar op de rivier houden ze gek genoeg geen toezicht. Het is een levendige business van mensensmokkelaars, migranten en standjes waar je eten kunt halen. In Mexico begint de jacht op de migranten pas echt, voornamelijk aangespoord door Amerika.

Aflevering 3: De trots van Mexico  - woensdag 5 april

Er is een direct verband tussen de hoeveelheid drugs die in Amerika gekocht worden en het aantal Mexicanen dat illegaal de grens probeert over te steken. Mensen vluchten voor de moorddadige kartels. Maar de ‘Narcos’ worden vreemd genoeg ook bewonderd. 'Het beest' is een beruchte goederentrein die door heel Mexico rijdt en eindigt bij de grens van de Verenigde Staten. Veel migranten brengen een deel van hun reis op deze trein door, dan hoeven ze niet het hele eind te lopen. Op naar het noorden, waar de drugskartels heer en meester zijn.

Aflevering 4: Enkele reis met bonen – donderdag 6 april

Hoe dichter je bij de Amerikaanse grens komt, hoe zwaarder het wordt. Als je al niet bezwijkt onder de hitte van de woestijn loop je nog het risico opgepakt te worden door de Amerikaanse grenswachten of hun informanten. De muur van Trump staat er eigenlijk al. Maar in de grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten zit een gat van honderden kilometers. Waar de muur stopt, hoef je alleen maar onder het prikkeldraad door te kruipen om op Amerikaanse bodem te komen. Zo simpel is het. Alleen moet je dan nog wel een vreselijke woestijn door, met grenspatrouilles bovendien. In deze aflevering zien we hoe hoopvolle migranten zich daarop voorbereiden, hoeveel er onderweg sterven en hoe mensen zich inspannen om ze te vinden. Om ze terug te sturen of juist te helpen op hun tocht. Of om hun familieleden te kunnen vertellen dat het allemaal vreselijk is misgegaan.

Aflevering 5: Trocas en trailas – vrijdag 7 april

Wie het lukt de zwaar bewaakte grens van Amerika over te steken, verdient eigenlijk een medaille en een leven vol geluk. Voelen de latino's die het gehaald hebben, zich een winnaar? Is hun 'Amerikaanse Droom' nu uitgekomen? Deze laatste aflevering van Americanos speelt zich helemaal af op Amerikaanse bodem. Te beginnen bij Osman. Hij liet zijn vrouw en kinderen achter en maakte op afgetrapte Allstars een vijfduizend kilometer lange reis van Honduras naar de Verenigde Staten. Bijna helemaal te voet, met een heel klein stukje zwemmen. Hij ging er op het laatst nog bijna aan onderdoor, maar het is gelukt.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos