Nieuw op Canvas : Bureau des légendes

Nieuw op Canvas : Bureau des légendes

Een spionagereeks over de Franse inlichtingendienst – vanaf zaterdag 6 februari op Canvas en canvas.be

Sinds de aanslagen in Parijs staat het werk van veiligheids- en inlichtingendiensten in Frankrijk volop in de belangstelling. Wie zijn de mensen die buitenlandse terreurnetwerken opsporen en verdachten screenen. Hoe gaan ze te werk? Wat is de inzet en hoe groot zijn de risico’s. Dat zien we in Le Bureau des légendes, een spannende en heel actuele spionagereeks van Canal+ over een speciale afdeling van de Franse Inlichtingendienst die undercoveragenten in het buitenland begeleidt en aanstuurt.

Na Les revenants en Les témoins opnieuw een straffe Franse fictiereeks. Vanaf zaterdag 6 februari om 20.35 u. op Canvas en canvas.be. 

Op canvas.be zijn de eerste twee afleveringen nu al te bekijken. De andere komen telkens na de uitzending op Canvas online en blijven tot eind augustus beschikbaar.

Het verhaal

Het ‘Bureau des légendes’ (BDL) is een onderafdeling van de DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure) : de Franse Buitenlandse Inlichtingendienst, te vergelijken met de CIA en MI6. Het BDL begeleidt onder meer geheimagenten die in verre en vaak vijandige landen informanten selecteren en opleiden. Ze doen dat undercover en met een valse identiteit: een ‘légende’.

Na een verblijf van zes jaar in Syrië en Jordanië keert ‘légende’ Guillaume Debailly (alias Malotru) terug naar huis. Hij krijgt promotie en probeert zich weer aan te passen aan het leven in Parijs. Maar het valt hem moeilijk zijn buitenlandse identiteit helemaal los te laten, vooral wanneer zijn Syrische vriendin Nadia El Mansour onverwachts opduikt in Parijs. Tegelijk moet hij zijn beloftevolle jonge collega Marina Loiseau opleiden voor haar missie in Iran en achterhalen wat er gebeurd is met de spoorloos verdwenen agent ‘Cyclone’ in Algiers.

De personages

Geheimagent Guillaume Debailly (Mathieu Kassovitz), alias ‘Malotru’, neemt zijn leven in Frankrijk weer op na een lang verblijf in het Midden-Oosten, waar hij onder de naam Paul Lefebvre een dubbelleven leidde als docent en spion. In Parijs wordt hij opnieuw geconfronteerd met zijn vroegere collega’s, van wie er één nu zijn nieuwe baas is geworden; met zijn dochter Prune, met zijn ex én met de eenzaamheid. Wanneer zijn Syrische minnares Nadia naar Parijs komt, overtreedt hij alle regels door haar opnieuw te contacteren, onder zijn oude schuilnaam.

Henri Duflot (Jean-Pierre Darroussin)  was zes jaar geleden een collega van Guillaume, maar hij is ondertussen gepromoveerd tot directeur van het BDL. Hij zorgt ervoor dat Guillaume een mooi en ruim appartement krijgt in Parijs. Hij engageert ook de jonge en veelbelovende geheimagente Marina Loiseau en een psychologe, dokter Balmes.  

Dr. Balmes (Léa Drucker) is gedragspsychologe. Ze wordt door het BDL aangeworven om de agenten te helpen hun contacten te beïnvloeden, maar ook om hun psychische bijstand te verlenen op momenten van grote spanning. 

Marina Loiseau (Sara Giraudeau) is een nieuwe geheimagente binnen het Bureau. Zij wordt klaargestoomd om als ‘légende’ te vertrekken naar Iran en er te infiltreren in het nucleaire milieu.  

Nadia El Mansour (Zineb Triki) is een Syrische historica. Ze was de de vriendin van Guillaume Debailly toen hij als ‘légende’ Paul Lefebvre in Damascus woonde..

Marc Lauré (Gilles Cohen), bijgenaamd Mag (‘Moule à gaufres’) is de directeur van de Inlichtingendienst en de baas van Henri Duflot.

En dan zijn er nog Pépé (Alexandre Brasseur) en Mémé (Michaël Abiteboul), die instaan voor de veiligheid van de geheimagenten.

Realistisch en feministisch

In de Franse pers werd Le Bureau des Légendes geprezen voor zijn sterke personages, het scenario van Eric Rochant (Möbius, Mafiosa), de dialogen en de vertolkingen. Ook de sfeer en de setting van de reeks konden op veel lof rekenen. Vooral de vertolking van Mathieu Kassovitz (Munich, Amélie Poulain) maakte indruk, terwijl de sterke vrouwenrollen Le bureau des légendes volgens sommige critici  een bijna feministisch trekje geven.  

"Au-delà de la maîtrise du sujet, de l'interprétation offerte par les acteurs (Kassovitz est parfait dans un registre sombre, mêlant force de caractère et faiblesse des sentiments), de la construction rigoureuse des arches narratives et de la gestion des rebondissements, la grande réussite est d'avoir proposé une série d'espionnage avec un ton différent et crédible. "
Le Monde

"On croirait Mad Men à la DGSE… Le scénariste-réalisateur retrouve la fibre de son film Les Patriotes, dédaignant le fantasme réducteur pour creuser la richesse de la réalité. Les sept épisodes que nous avons pu voir entremêlent les intrigues, mettent en scène avec maestria ce quotidien exceptionnel et font vivre une équipe convaincante de héros."
Le Nouvel Observateur

"Si la série, après la perfection de ses débuts (mystère, élégance), connaît au détour de certains épisodes quelques minimes baisses de régime (…), le visage soucieux de l’enfant terrible du cinéma français (Mathieu Kassovitz, Ndlr) est comme un pilier autour duquel tout pourrait tourner (presque) à vide.
Libération

"La plupart des personnages féminins sont traités de manière positive et originale (…) Cela fait du Bureau des Légendes une série très féministe."
Arte

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos