Skip to Content
Nieuw op Canvas | Deense topreeks The Legacy

Nieuw op Canvas | Deense topreeks The Legacy

Vanaf dinsdag 26 mei

The Legacy is een intens Deens familiedrama van de makers van The Killing en Borgen. De kinderen van een wereldberoemde kunstenares hebben allemaal hun eigen weg gekozen. Maar wanneer hun terminaal zieke moeder haar landgoed in haar testament aan een onverwachte erfgenaam schenkt, komen familiegeheimen, onderhuidse spanningen en oude conflicten aan de oppervlakte. Vanaf dinsdag 26 mei om 21.25 u. op Canvas, telkens twee afleveringen na elkaar.

 

De nalatenschap van The Killing en Borgen

The Legacy (Arvingerne in het Deens) was vorig jaar in Denemarken een regelrechte hit, met lovende kritieken en nóg hogere kijkcijfers dan The Killing en Borgen. De reeks werd geregisseerd door Pernilla August (de muze van Ingmar Bergman en ook bekend van de Star Wars Prequels).  De hoofrollen worden gespeeld door onder meer Trine Dyrholm (Festen), Jesper Christensen (Casino Royale, Quantum of Solace), Trond Espen Seim (Varg Veum), Carsten Björnlund (The Killing) en Maria Bach Hansen (Borgen). De reeks won in Biarritz een Gouden Fipa voor de Beste Serie en het Beste Scenario (van Maya Ilsøe)

 

Erfenis van de sixties

Op haar landgoed op het Deense platteland landt leidt de beroemde kunstenares Veronika Grønnegaard (Kirsten Olesen) al sinds de wilde jaren ’60 een excentriek en kleurrijk bestaan. Haar kinderen Gro, Frederik en Emil hebben dat elk op hun eigen manier beleefd in een vrije, maar chaotische jeugd, ver van de traditionele familieverbanden. Ze zijn ook allemaal een heel andere richting uitgegaan. Wanneer hun moeder overlijdt, komen ze samen in het landgoed om de erfenis te verdelen. Maar net voor haar dood heeft Veronika haar testament aangepast. Ze laat heel het landgoed na aan slechts één van haar kinderen, eentje waar de andere drie het bestaan zelfs niet van kenden. Wat een vlotte en rimpelloze erfenisregeling had moeten worden, ontaardt in een pijnlijk proces waarbij geheime spanningen en leugens langzaam maar zeker aan het licht komen.

 

Hedendaagse familiesaga

De familiesaga is een oeroud Scandinavisch genre, maar in The Legacy wordt het een op en top hedendaags drama over mensen van vlees en bloed die na hun onconventionele opvoeding allemaal hun eigen keuzes hebben gemaakt en hun eigen leven hebben opgebouwd in diverse geledingen van de maatschappij. En toch is het een familiekwestie die hun zekerheden en waardenpatroon aan het wankelen brengt. Het verhaal wordt subtiel opgebouwd, de personages zijn zorgvuldig en genuanceerd geschilderd en worden navenant vertolkt. De sfeer is donker en Scandinavisch en tegelijk artistiek en kosmopolitisch. De reeks speelt zich deels af in het mooie landgoed van Veronika en deels in het grootstedelijke milieu van haar kinderen.

 

DE PERSONAGES
(Opgepast voor de spoilers)

 

Veronika, haar mannen en haar kinderen
Veronika (Kirsten Olesen) komt uit een culturele bourgeoisfamilie, maar via de kunstacademie belandt ze op het einde van de jaren ’60 in het rebelse hippiemilieu. Ze leert er de bohemien-muzikant Thomas Konradsen (Jesper Christensen) kennen en samen krijgen ze een dochtertje, Gro. Maar Thomas staat op zijn vrijheid en gaat al snel zijn eigen weg. In 1972 heeft Veronika haar eerste tentoonstelling en ontmoet ze de steenrijke kunsthandelaar Carl Grønnegaard. Ze trouwt en gaat op het familiedomein Grønnegaard wonen. Het koppel krijgt twee kinderen: Frederik en Emil. Ondertussen wordt Veronika een van de beroemdste Deense kunstenaars. Na haar scheiding van Carl, blijft ze alleen op het landgoed wonen. Hoewel, ook haar jeugdliefde Thomas verblijft ondertussen al jaren op het domein, in een werkmanshutje.

 

Gro
De 42-jarige Gro (Trine Dyrholm) is de dynamische dochter van Veronika en Thomas. Ze is museumdirecteur, schrijft en publiceert kunstboeken en is de rechterhand van haar moeder. Het is Gro die voor de internationale doorbraak van Veronika heeft gezorgd en waakt over haar artistieke erfenis. Ze heeft een relatie met de getrouwde Noors-Duitse kunsthandelaar Robert Eliassen (Trond Espen Seim).

 

Frederik
De 39-jarige Frederik (Carsten Björnlund), is de oudste zoon van Veronika en haar tweede man, Carl. Als kind worstelde hij met het gebrek aan familiale warmte en stabiliteit. Hij koos er zelf voor om op internaat te gaan en werd later een succesvolle advocaat.  Frederik is vervreemd van zijn moeder en zuster, die hij al jaren niet meer heeft gezien, maar zelf is hij een echte familieman voor zijn vrouw Solveig en hun twee kinderen.

 

Emil
Emil (Mikkel Boe Fölsgaard) is 33 en de tweede zoon van Veronika en Carl. Als kind was hij de beschermeling van zijn oudere broer Frederik. Hij is slim, getalenteerd, maar vooral een vrije vogel en bon-vivant. Hij is voortdurend op reis. Zijn nieuwste project is een vakantieverblijf in Thailand. Met zijn broer en zus heeft hij niet veel contact, maar wel met zijn moeder, die ook zijn belangrijkste sponsor is.

 

SIgne
En dan is er nog Signe Larsen (Marie Bach Hansen). Signe is opgegroeid in het warme en liefdevolle nest van John en Lise. Net als haar ouders is ze heel sociaal en empatisch. Ze werkt al bloemist en haar vriend Andreas is een professionele handbalspeler, die zich helemaal thuis voelt bij zijn schoonfamilie. In het begin van de reeks krijgt Signe het bezoek van Veronika. Die vertelt haar niet alleen dat zij haar biologische moeder is, maar ook dat ze terminaal ziek is en haar landgoed aan Signe schenkt. Voor Signe is dat een schok die heel haar leven en waardenpatroon op hun kop zet. Waarom hebben John en Lise haar nooit iets verteld? Waarom heeft Veronika haar ‘weggegeven’? En dat zijn nog maar de eerste vragen en twijfels waarmee ze geconfronteerd wordt…

 

 

In de pers

It's a smart, weird, off-kilter family drama of which there are probably too few of” (The Independent)

“Intensity, intrigue, superb acting and a sheen of effortless style and chilly sophistication” (The Telegraph)

“The Legacy displayed the same subtle gift for social observation that made the first series of The Killing such a phenomenon.” (The Guardian)

“The acting is impeccable in the Danish style, all monotones and shrugs and glowering tension.” (The Arts Desk)

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos