Nieuw op Canvas : Fortitude - een ijzingwekkende misdaadreeks

Nieuw op Canvas : Fortitude - een ijzingwekkende misdaadreeks

Vanaf zaterdag 3 oktober

Fortitude is een fascinerende misdaadserie over een moord in een stadje op een afgelegen Arctisch eiland. Het is het begin van een reeks mysterieuze gebeurtenissen die onderhuidse spanningen en tegenstrijdige belangen aan het licht brengen in de gesloten gemeenschap van vissers, mijnwerkers avonturiers en wetenschappers. De hoofdrollen worden gespeeld door een sterrencast met onder meer Michael Gambon (Harry Potter, The Singing Detective), Sofie Gråbøl (The Killing), Stanley Tucci (The Hunger Games), Christopher Eccleston (Dr. Who, The Leftovers), Richard Dormer (Game of Thrones) en Siena Guillory (Luther, Resident Evil). Vanaf zaterdag 3 oktober om 20.40 u. (telkens twee afleveringen na elkaar).

Fortitude is great to look at and (…) a distinctly chilly piece of storytelling.
The New York Times

Het hoge moorden

Fortitude is een merkwaardige plaats. Met zijn 700 inwoners is het de grootste nederzetting op een afgelegen eiland in de Noordelijke IJszee, temidden van de ruige Arctische wildernis.  Er wonen vier keer meer ijsberen dan mensen in de buurt, maar toch is het een van de veiligste plaatsen op aarde. Nog nooit is er een misdaad gepleegd. Tot nu.

De moord op een wetenschapper zorgt voor grote opschudding in de kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent en zich betrokken voelt bij al wat er gebeurt op het eiland. Wie heeft de man om het leven gebracht en waarom? De plaatselijke politiechef, sheriff Dan Anderssen (Richard Dorner) leidt het onderzoek, maar hij krijgt de onverwachte en ongewenste hulp van een buitenstaander. De Londense detective en patholoog DCI Morton (Stanly Tucci) arriveert zo snel na de moord op het eiland, dat de plaatselijke bewoners zich afvragen hoe hij zo vlug op de hoogte was en wat hij allemaal weet. Terwijl de twee politiemannen de moord onderzoeken, ontdekken ze vooral dat ze allebei goede redenen hebben elkaar te wantrouwen.

De moord is een catastrofe voor Hildur Odegard (Sofie Gråbøl), de burgemeester van Fortitude. De ophef erover dreigt haar ambitieuze plannen te dwarsbomen om Fortitude te transformeren van een vervallen mijnstadje tot een exclusief toeristisch centrum met een luxueus hotel in het midden van een gletsjer.

En voor de terminaal zieke natuurfotograaf Henry Tyson (Michael Gambon) is de misdaad een aanzet om het donkerste geheim van Fortitude aan het licht te brengen.

Andere hoofdpersonages zijn Charlie Stoddard (Christopher Eccleston), een Britse wetenschapper die aan het hoofd staat van het biologiedepartement van het Fortitude Arctic Research Center; De getalenteerde jonge bioloog Vincent Rattrey (Luke Treadaway), die pas op het eiland is gearriveerd; zijn collega Nathalie Yelburton (Siena Guillory); de mijnwerker Jason Donnelly (Aaron McCusker), die samen met zijn maat Ronnie Morgan (Johny Harris) een spectaculaire ontdekking doet; ‘search & rescue’ piloot Frank Sutter (Nicholas Pinnock) en zijn vrouw Jules (Jesica Raine).

Het topje van de ijsberg

De moord op de wetenschapper is het begin van een intens drama over de drijfveren en de onderlinge relaties van de mensen die op het eiland wonen: stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die door het lot of door hun eigen keuze in deze verre uithoek van de wereld zijn beland. De unieke setting en de extreme geografische en klimatologische omstandigheden geven het verhaal een extra dimensie. Terwijl de lange en koude winter plaatsmaakt voor eindeloze zomernachten probeert de schijnbaar idyllische gemeenschap van Fortitude in het reine te komen met de vreselijke misdaad in hun midden: het blijkt helaas maar het topje van een ijsberg van spanningen en mysterieuze gebeurtenissen.

Let it snow, let it snow, let it snow...

Fortitude is een fictieve nederzetting, maar wel geïnspireerd door het leven van een gemeenschap van wetenschappers op de Noorse eilandengroep Svalbard (Spitsbergen), de meest noordelijke permanent bewoonde plaats te wereld. De opnames vonden plaats op een andere, haast even exotische locatie: het dorpje Reydarfjördur. Fortitude is de duurste reeks ooit van de Britse producent Sky Atlantic, maar dat ze een smak geld zouden moeten betalen om in het putje van de winter kunstsneeuw te laten aanrukken in IJsland, dat hadden de makers niet voorzien in hun begroting. Voor het eerst sinds mensenheugenis lag er in februari 2014 geen vlokje sneeuw in Reydarfjördur. En zo werd Sky gedurende enkele weken de grootste aankoper van kunstsneeuw ter wereld. Maar dat is er niet aan te zien. De vrieskou komt uit de tv

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos