Nieuw op Canvas | Twintigers. De keuze van je leven

Nieuw op Canvas | Twintigers. De keuze van je leven

Driedelige reeks over negen twintigers die voor een levensbepalende keuze staan - vanaf woensdag 25 februari

De driedelige documentaire reeks Twintigers volgt negen jonge Belgen tussen 20 en 29 jaar die voor een keuze staan die hun leven zal veranderen. Eén van hen is Lina Nasser, 26 en journaliste bij de VRT. Ook zij staat op een keerpunt in haar leven. Ze is zowel een protagonist als het gezicht van Twintigers. Vanaf woensdag 25 februari om 21.35 uur.

De eerste aflevering van Twintigers is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

 

“Ondanks alle mogelijkheden en kansen die ik heb gekregen, ben ik als twintiger onvoorbereid op al de keuzes die op me afkomen. Als ik om me heen kijk, merk ik dat heel wat leeftijdsgenoten evenveel problemen hebben met die keuzevrijheid. Twintigers gaat daarom dieper in op de omstandigheden waarin onze generatie belangrijke keuzes maakt.”
Lina Nasser, twintiger en reportagemaker.

 

Maak je keuze

Het leven van veel twintigers staat in het teken van levensbepalende keuzes. Geef je de zoektocht naar een droomjob op voor de financiële zekerheid van een baan onder je afstudeerniveau? Of waag je de sprong door als zelfstandige van je passie je beroep te maken? Geef je een eigen carrière op om je lief te volgen naar het buitenland of verkies je de veilige omgeving van hotel mama? Blijf je bij de pakken zitten of kies je na een woelige jeugd eindelijk voor het leven dat je echt wil? Ga je voor je eigen levensovertuigingen of voor de traditionele familiewaarden?

In Twintigers maken we kennis met negen jonge mensen op de drempel van zo’n levensbepalende keuze. De twintigers vertellen hun eigen verhaal en laten de camera twee maanden lang toe bij alle gebeurtenissen die een rol spelen bij hun keuze. De kijker kruipt als het ware mee in hun hoofd, beleeft wat zij meemaken, hoort wat ze denken en begrijpt hun beslissingen. Of juist niet.

Drie afleveringen lang wisselen de verhalen van de negen twintigers elkaar af. Ze worden breder gekaderd door relevante cijfers over hun generatiegenoten. Getuigenissen en wetenschappelijk cijfermateriaal vullen elkaar aan en geven zo een genuanceerd beeld van de leef- en denkwereld van deze generatie.

 

Negen twintigers

  • Anke Souveryns (28) moet kiezen tussen een lange zoektocht naar een droomjob en een minder uitdagende job die financiële zekerheid biedt.

  • Britt Verhelst (28) kiest ervoor haar ziekte te bestrijden door de Tourmalet op te fietsen.

  • Glenn Daelemans (21) kiest ervoor alles op alles te zetten voor zijn muziekcarrière.

  • Glenn Willem (24) kiest na een zelfmoordpoging voor een nieuwe start en probeert zijn leven weer op rails te krijgen.

  • Ismael Ben Hammou (21) wil een job kiezen die bij hem past.

  • Jeroen Lemaitre (27) kiest voor een carrière als zelfstandige.

  • Joyce Verwimp (25) kiest ervoor man te worden.

  • Lina Nasser (26) kiest ervoor ongetrouwd samen te wonen met haar lief, wat niet zomaar kan volgens de traditie van haar Libanese familie.

  • Wendy Vermoesen (24) moet kiezen tussen haar lief in San Fransisco en haar bloeiende carrière in België.

 

Drie afleveringen

De eerste aflevering (25.2) zoomt in op het leven van zeven jonge Vlamingen. Elk van hen staat voor een levensbepalende keuze. Ze gunnen ons een blik in hun leven en leggen uit welke belangrijke keuze ze als twintiger binnenkort moeten maken. Want ze hebben allemaal het gevoel dat het tijd is om een bepaalde richting in te slaan.

In de tweede aflevering (4.3) proberen de jonge mensen de obstakels te overwinnen die de weg versperren naar het keerpunt in hun leven. We maken ook kennis met twee nieuwe gezichten die elk op een andere manier geconfronteerd worden met jeugdwerkloosheid.

De derde aflevering (11.3) is er één vol spanning en emotie. Want nu de jonge twintigers volop voor hun keuze gaan, is het afwachten of de weg die ze inslaan hen ook effectief succesvol of gelukkig zal maken.

 

Lina Nasser

Lina Nasser is het gezicht van deze driedelige reeks, maar is tegelijk één van de hoofdrolspelers. Ze is filosofe van opleiding en werkt als journaliste bij de VRT. Ze worstelt net als haar generatiegenoten met de grote keuzevrijheid en grijpt nu als programmamaker de kans om te tonen in welke wereld twintigers met een heel verschillende achtergrond, opleidingsniveau en overtuiging hun levensbepalende keuzes maken.

Lina: “Ik ben 26 jaar en geboren uit een gelukkig Belgisch-Libanees huwelijk. Mijn vader is gematigd moslim, mijn moeder een wereldse vrouw. Na mij volgen er nog twee broers en een zus en in ons grote gezin werden we kordaat maar open opgevoed. We kozen zelf een muziekinstrument, een jeugdbeweging en onze studierichting.

Mijn ouders moedigden me als tiener aan mijn eigen weg te zoeken. Maar het grote aantal mogelijkheden maakte het niet makkelijker. Hoe meer ik mijn weg zocht, hoe meer ik me realiseerde dat een weg zoeken eigenlijk neerkomt op een weg kiezen.

Op mijn 18de ging ik wijsbegeerte studeren. Niet meteen een studie die je blik op de werkelijkheid een duidelijke richting geeft. Ik leerde er nóg meer nadenken, nog meer wikken en wegen.

En toch ben ik als twintiger onvoorbereid op al de keuzes die op me afkomen. Als ik om me heen kijk, merk ik dat heel wat leeftijdsgenoten evenveel problemen hebben met onze keuzevrijheid. En daarover gaat Twintigers.”

 

Twintigers is een programma van VRT Televisie voor Canvas

 

Twintigers. De keuze van je leven : vanaf woensdag 25 februari om 21.35 u. op Canvas

 

MEER INFORMATIE IN BIJGEVOEGD PERSDOSSIER

 

 

 

 

 

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos