Skip to Content
Nieuw op Canvas: Around the world in 80 faiths

Nieuw op Canvas: Around the world in 80 faiths

Religieuze rituelen in alle werelddelen – met Peter Owen Jones – vanaf zondag 8 januari

In Around the world in 80 Faiths trekt de Anglicaanse maar allesbehalve orthodoxe dominee Peter Owen Jones de wereld rond op zoek naar god en religieuze diversiteit. Op een jaar tijd is hij getuige van 80 verschillende rituelen en ceremonies in zes continenten. Hij ontdekt dat god overal is, maar er lang niet overal hetzelfde uitziet.

In zijn religieuze roadmovie trotseert Pete Owen Jones woestijnen, bergen en oerwouden. Zijn reizen brengen hem van voodoomissen in West-Afrika naar taoïstische ceremonies in China en Taiwan, van het festival van de naakte man in Japan naar de begrafenis van een Indonesische vrouw die al 20 jaar dood is. Hij maakt kennis met razend snel groeiende nieuwe religies, zoals de Pinksterbeweging, en beleeft de laatste rituelen van de uitstervende cultus van de Bosjesmannen in Botswana.

Vanaf zondag 8 januari om 20.15 u. op Canvas.

 

“To explore what gives people a sense of the divine is an incredible thing to do as it’s the last bastion of geographical and cultural identity.”
Pete Owen Jones

 

God is overal

De grote wereldgodsdiensten zijn maar een deel van het verhaal van god. Religie is elke vorm van zingeving en spiritualiteit met een centrale rol voor een opperwezen. Die brede waaier van religies manifesteert zich in een rijke verscheidenheid van rituelen, cultussen, sekten, oeroude tribale geloofsvormen en gloednieuwe godsdienstige bewegingen. Pete Owen Jones is een man met een missie. Niet om mensen te bekeren, maar om zelf deel te nemen aan de meest uiteenlopende rituelen en ceremonies. Zo wil hij de religieuze polsslag van onze planeet voelen en peilt hij naar de menselijke fascinatie met het goddelijke.

Als Anglikaanse priester wordt Owen Jones in deze reeks geconfronteerd met rituelen en religies die zijn eigen waarden en (voor)oordelen in vraag stellen. Soms bizar, schokkend en zelfs gevaarlijk, maar vaak ook sereen en wondermooi.

Peter Owen-Jones (°1957) werd geboren in Engeland, stopte met school op zijn 16de, trok naar Australië om zijn geluk te zoeken en werd na zijn terugkeer naar Groot-Brittannië achtereenvolgens landbouwer, disco-uitbater en marketeer. Rond zijn 30ste liet hij de commerciële wereld achter zich om in Cambridge te gaan studeren. In 1993 werd hij dominee. De voorbije tien jaar maakte hij voor de BBC diverse televisieseries rond geloof en levensbeschouwing. Maar hij heeft ook nog altijd drie parochies onder zijn hoede.

 

Aflevering 1: Australasia and the Pacific Ring of Fire - zondag 8.1

In de eerste aflevering reist Pete Owen Jones naar Oceanië om uit te zoeken hoe de oorspronkelijke stammen er overleven in de 21e eeuw. Zo gaat hij in het binnenland van Australië op zoek naar de betekenis van dromen bij de Aboriginals en in Indonesië is hij getuige van de begrafenis van een vrouw die al 20 jaar dood is. Op de eilandengroep Vanuatu ontrafelt Pete het geheim van de cargo cult. En in Sydney is hij er getuige van hoe een oude vervolgde religie als die van de mandaeërs uit Irak er springlevend is.

Aflevering 2: The Far East - zondag 15.1

Pete maakt kennis met de exotische en vaak ondoorgrondelijke religies van het Verre Oosten. Hij bezoekt het boeddhistische Festival van de Naakte Man in Japan en het Taoïstische monnikenfestival in China. Hij is ook te gast bij een sjamaanse sekte in Zuid-Korea en komt te weten hoe oorlog geleid heeft tot de bouw van de grootste kerk ter wereld. In het boeddhistische Thailand leert hij wat onthechting betekent en in Vietnam ondergaat hij de vloek van het boze oog.

Aflevering 3: Africa - zondag 22.1

In deze aflevering trekt Pete naar Afrika, het continent waar het menselijke leven ooit begon. Hij woont een voodooritueel bij in Benin. In Botswana ontmoet hij de Bosjesmannen, aanhangers van het oudste geloof op aarde. Bij zijn ontmoeting met de leden van de 12e Apostolische Kerk in Zuid-Afrika komt Pete meer te weten over nieuwe strekkingen in het geloof; sommige Afrikaners zijn er dan weer van overtuigd dat het einde van de wereld nabij is. In Ethiopië komt Pete in contact met een van de jongste religies ter wereld, die van de Rastafari.

Aflevering 4: United States of America - zondag 29.1

In ’s werelds meest diverse continent als het op religie aankomt, maakt Pete kennis met een gevaarlijk kantje van de Bijbelgordel. Hij ontmoet een evangelist die wonderen verricht en in Californië is hij getuige van een homohuwelijk. In Utah komt hij alles te weten over het mormonisme. In Nevada sluit hij zich aan bij een massa van 50 000 mensen die getuige willen zijn van de ceremoniële verbranding van een man.

Aflevering 5: Latin America

In Latijns-Amerika staat het wijdverspreide christendom onder druk door de opkomst van nieuwe, kleine religies. Petes zoektocht naar de diverse godsdiensten van de Nieuwe Wereld zit dan ook vol verrassingen. In Mexico rookt hij bijzondere sigaren en in Bolivia trekt hij een mijn in op zoek naar de god van de onderwereld. In Rio de Janeiro is Pete getuige van de radicale methode van een predikant van de pinksterbeweging in een van de beruchtste gevangenissen van de stad. De tocht gaat tot in Brasilia, waar Pete een groep UFO-aanbidders ontmoet. Het bezoek aan een medium ten slotte krijgt een heel bijzondere wending…

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos