Skip to Content
Nieuw op Canvas: Asfalt - Wat goed is, komt snel

Nieuw op Canvas: Asfalt - Wat goed is, komt snel

Wie alles onder controle heeft, gaat niet hard genoeg - vanaf zondag 13 november

Asfalt is een zesdelige reeks documentaires van de makers van de vorig jaar uitgezonden Canvas-reeks Slijk. Ook hier vormt de ondergrond de basis voor een veel breder verhaal. We duiken achtereenvolgens onder in de wereld van het autoracen, breakdance, karting, skateboarden, motorracen en wielrennen.  Allemaal heel specifieke milieus, waarvan de meeste nauwelijks bekend zijn bij het grote publiek. Elke aflevering werd gedraaid door een andere regisseur, wat van de reeks een gevarieerd geheel maakt, zowel inhoudelijk als stilistisch.

Vanaf zondag 13 november om 21.05 u. op Canvas en canvas.be.

"Wat goed is, komt snel"

Bij de urban sports (skateboarden en breakdance) volgen we telkens Belgische toppers. Ze zijn groot in hun niche, maar hun niche is klein en het is voor hen bijna onmogelijk om een professioneel bestaan uit te bouwen.

De aflevering over wielrennen focust op de ploeginspanning die schuilt achter elke topprestatie. In het spoor van de Russische ploeg Katusha en hun Noorse kopman, Alexander Kristoff, trekken we langs de Belgische wegen tijdens het hectische wielervoorjaar.

De afleveringen over motorsporten (karting, auto en motorracen) belichten elk een ander aspect van het racen. Van kleine jongens die dromen van snelle wagens tot grotere jongens die al heel wat kilometers op de teller hebben.

Op de aflevering over wielrennen na volgen we allemaal Belgen, maar de verhalen spelen zich wel allemaal in België af. Geen toeval, want we wonen nu eenmaal in een van de meest geasfalteerde landen ter wereld.

En of het nu om autoracen, wielrennen of karting gaat, voor allemaal geldt: wat goed is, komt snel, zoals Pedro Leistra het zegt, de vader van een van de jonge karting-piloten.

 

Human error (autoracen) – zondag 13 november

Twee jaar geleden won Limburger Laurens Vanthoor de 24 uur van Spa-Francorchamps. Tijdens de vorige editie verloor hij even de concentratie en maakte hij een zware crash. Dit jaar is hij erop gebrand om die fout te herstellen en zijn team de zege te bezorgen. Maar dat is niet zo eenvoudig. Alles moet meezitten. De auto moet top zijn, het team moet vlekkeloos   draaien en elke beslissing kan bepalend zijn voor het resultaat.

We volgen hem en zijn debuterende jongere broer Dries – die maar wat graag in de voetsporen van Laurens zou treden - in de aanloop naar  de spannendste dag van het jaar en tijdens de race zelf.    

Dag of nacht, zon of regen, de klok tikt ronde na ronde ongenadig verder.

Een film van Ruben Vermeersch

 

Battles (breakdance) – zondag 20 november

Rateb en Tiro zijn twee Brusselse jongeren die hun weg zoeken in het leven. De stedelijke realiteit is soms frustrerend, maar in het breakdancen kunnen ze hun energie kwijt. Ze verschillen onderling sterk, zowel in leeftijd als in karakter, maar bundelen hun krachten in de Funky Belgianz-crew om aan wedstrijden deel te nemen.

We volgen de jongens in hun dagelijkse leven - op school, bij hen thuis, op stap met vrienden – en zien hoe ze in het breakdancen een doel in het leven hebben gevonden. Een doel én een middel, want het vormt je lichaam, je karakter en je kijk op het leven. 

We zien hoe ze zich voorbereiden op het Belgisch kampioenschap. Een zege zou hun carrière een enorme boost geven. Ondertussen ontploffen er twee bommen in Brussel…

Een film van Jeremy Deryckere

 

Dat is racen! (karting) – zondag 27 november

Kobe Pauwels en Luca Leistra komen uit een heel verschillend milieu maar hebben een gemeenschappelijke interesse: karting. Toch zijn het geen vrienden van elkaar. In de strijd om het kampioenschap komen ze elkaar altijd tegen. 

Er kan er maar één winnen. Dat weten hun vaders ook. Maar die hebben natuurlijk het liefst dat het hun zoon is die op het hoogste schavotje staat. Ze doen er alles aan opdat Kobe en Luca hun droom in vervulling kunnen laten gaan.

Ook de jongens hebben er alles voor over. Elk weekend staat in het teken van de kart. Soms botst de droom echter met de realiteit. Dit is een verhaal over vaders en zonen, en de wensen die zij hebben voor elkaar. 

Een film van Maarten Bernaerts

 

Pro (skateboard) – zondag 4 december

Youness Amrani is een professioneel skateboarder die de wereld rondreist om zijn tricks te tonen.

Phil Zwijsen doet dat ook, maar is officieel geen professional. Daarvoor moet je immers een plank hebben met je naam erop. Phil werkt aan een filmproject dat hem internationaal onder de aandacht moet brengen en die levenslange ambitie in vervulling moet doen gaan.

Intussen ondervindt Youness dat het professionele sportleven ook verplichtingen met zich meebrengt. Die zijn voor hem soms zwaar om dragen en hij vraagt zich af of hij de juiste keuzes heeft gemaakt.

Het gras is altijd groener aan de andere kant.

Een film van Mathijs Vleugels

 

Waiting for Alex (wielrennen) – 11 december

De tijd van de flandrien die koersen op zijn eentje won, is allang voorbij. Het wielrennen is geprofessionaliseerd en winnen is vandaag meer dan ooit een teamprestatie.

We volgen de Noor Alexander Kristoff - de koning van het voorjaar van 2015 - in de eerste koersen van 2016. Met in zijn kielzog een trouwe schare Belgische fans, die hem naar de overwinning proberen te schreeuwen. 

Team Katusha doet er alles om Alexander optimaal in stelling te brengen voor de sprint. Elk radertje moet draaien. Maar uiteindelijk zijn het de benen die het doen. Wint hij, dan wint iedereen. Wint hij niet, dan wint niemand.

Een film van Sammy Neyrinck

 

Roadrace (motorracen) – zondag 18 december

In de wereld van het motorracen, die gedomineerd wordt door het grote geld, spelen de authentieke drama’s zich net onder de top af. In het International Road Racing Championship (IRRC) worden nog echte risico’s genomen. Het kampioenschap bestaat enkel uit stratenparcours, het deelnemersveld uit piloten die zich extra willen bewijzen.

Team Herpigny uit Namen telt er zo twee. Sebastien Legrelle is de enige Belg die het tot in de koninginnenklasse van de MotoGP heeft geschopt. Hij wil tonen dat hij zelfs na zijn veertigste verjaardag nog mee kan met de besten.

Zijn grootste concurrent is tegelijkertijd zijn enige ploeggenoot Vincent Lonbois. Deze bakkerszoon barst van het talent, maar het ontbrak hem aan de middelen om zijn carrière echt te lanceren. Intussen steekt de leerling de meester langzaamaan voorbij.

De man die beide projectielen in goede banen moet leiden, is Gaetan Herpigny, gepokt en gemazeld in het wereldje. Ze gaan resoluut voor winst in het kampioenschap.

Een film van Lennart Stuyck

 

Asfalt is een programma van Diplodokus voor Canvas.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos