Nieuw op Canvas: Clinch

Nieuw op Canvas: Clinch

Een tragikomische fictiereeks van Herwig Ilegems en Roy Aernouts – vanaf woensdag 24 februari

Canvas presenteert dit voorjaar met Clinch opnieuw een alternatieve en heel eigenzinnige fictiereeks.

Clinch is een zesdelige tragikomische reeks van op zichzelf staande verhalen waarin telkens drie personages met elkaar worden geconfronteerd. Het noodlot brengt hen samen in een penibele situatie waarin ze volledig op elkaar zijn aangewezen. Maar dat maakt de zaak alleen maar erger. En wanneer dan toch finaal de verlossing wenkt, valt er brutaal een lijk uit de kast.

Het scenario werd geschreven door Roy Aernouts. Co-scenaristen waren Herwig Ilegems en Wim Helsen. Roy Aernouts, Wim Helsen en Nico Sturm spelen de hoofdrollen. De reeks wordt geregisseerd door Herwig Ilegems en geproduceerd door het productiehuis Panenka van Tom Lenaerts en Kato Maes.

Vanaf woensdag 24 februari om 21.40 u. op Canvas en canvas.be.
(hh op donderdag om 19.30 u.)

Meer informatie via 'Lees meer' en in het persdossier onderaan dit persbericht.

De eerste twee afleveringen zijn voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

Pijnlijke humor

Elke aflevering van Clinch draait om één situatie op één locatie: een veel te lange rijles, een lift die vastzit, een rondleiding in een meesterwoning die te koop staat, een auto-ongeluk, een te grote ziekenhuiskamer, en een dak als springplank om de werkelijkheid te ontvluchten.

Telkens loopt de situatie voor de drie personages dermate uit de hand dat enkel de vraag nog rest: ‘En wat nu?’. In hun zoektocht naar een antwoord en een uitweg worden ze vooral gehinderd door hun taal, die in Clinch allesbehalve een goed communicatiemiddel blijkt. Integendeel. Met het verstrijken van de tijd lijkt een oplossing steeds verder weg en raken de hoofdpersonages aan het eind van hun Latijn. Wanneer een oplossing uiteindelijk toch in zicht lijkt te komen, gaat het pas helemaal fout.

Clinch is het ultieme bewijs dat het noodlot een buitengewoon talent heeft voor het creëren van pijnlijke situaties. En dat die pijnlijke situaties leiden tot humor. Die op zijn beurt pijnlijk is.

Clinch is in zwart/wit gedraaid, om een tijdloos kader te creëren én om de dialogen beter tot hun recht te laten komen.

De makers

Roy Aernouts – theatermaker, cabaretier, acteur, schrijver én muzikant – maakt met Clinch zijn debuut als scenarist.

“Dat we met Clinch balanceren op een dun touw staat buiten kijf”, weet Aernouts. “Maar laat het nu net dat dunne touw zijn dat mij fascineert: in de kunst, op televisie, in de muziek, in het entertainment, in de liefde en in het leven. Het is het gebied waarin een pijnlijke situatie humor wordt en humor pijnlijk, waar lelijkheid en schoonheid elkaar vinden, waar ‘onnozeliteit’ verward wordt met intellectualisme en andersom. Het is de plek waar de winnaar zich een loser voelt en vice versa. Waar al die tegenstrijdigheden met elkaar in de clinch gaan en oplossen in een gestileerde wereld waarin drie archetypes elkaar telkens weer ontmoeten. Waar iets overgaat in niets.”

Herwig Ilegems neemt naast zijn rol als co-scenarist ook de regie voor zijn rekening, net als in zijn vorige Canvas-reeks Duts.

“De grote uitdaging” aldus Herwig Ilegems “was het zoeken naar de manier waarop ik eenheid van plaats en tijd op televisie in beeld kon brengen. In theater en film heeft die eenheid meermaals bewezen dat ze spannend en beklijvend kan zijn, en dat ze een inhoudelijk sterk verhaal zelfs kan optillen naar een hoger niveau. De beperking van één locatie zuigt de aandacht van de toeschouwer naar het spel van de acteurs en het verhaal. De locaties en de decors in de serie werken op dezelfde manier. Ze blijven sober en zijn altijd beperkt tot het minimale. Wat niet schreeuwt om aandacht, roept ook geen verkeerde associaties op. Op die manier staat de verbeelding van zowel de acteurs als de kijker altijd centraal. De eenvoud van locaties en decors wordt tot slot versterkt door de keuze die ik gemaakt heb om de reeks in zwart-wit te draaien. Zwart-wit bepaalt direct een eigen universum en zorgt voor abstractie, wars van alle overbodige anekdotiek.”

Herwig Ilegems heeft jaren ervaring als theateracteur en is bekend voor zijn rollen in onder meer Van Vlees en Bloed, Met man en macht en de nieuwe politiereeks T.

Ook Wim Helsen schoof later mee aan tafel om de scenario’s op punt te stellen.

De hoofdrollen in Clinch worden vertolkt door Roy Aernouts, Wim Helsen en Nico Sturm, acteur in theater, film (Meisje, De zusjes Kriegel) en op televisie (De smaak van De Keyser). De personages hebben geen naam, of liever: ze worden niet echt bij naam genoemd.

Daarnaast zijn er in elke aflevering ook een of meerdere gastrollen, vertolkt door Lorris Masudi (Rijschool), Louis van der Waal (Lift), Irène Vervliet (Huis te koop), Greg Timmermans (Crash), Bruno Vanden Broecke (Eénpersoonskamer) en Dirk Hendrikx, Tom Lenaerts en Filip Peeters. (Dak).

De afleveringen

Aflevering 1 : Rijschool  -  Woensdag 24 februari

Een rij-instructeur is apetrots. Voor een reportage wordt hij een hele dag lang gevolgd door een filmstudent wegens zijn ‘bijzondere beroep’. Maar of zij met hun reportage op het filmfestival van Toronto zullen geraken, is nog maar de vraag.

Gastacteur: Lorris Masudi, de Belgisch-Congolese rapper die onder meer een rol had in de film Black van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Aflevering 2 : Lift - Woensdag 2 maart

Drie mannen zitten vast in een lift. Er is echter geen reden tot paniek. Kees brengt redding.

Gastacteur: Louis van der Waal, na zijn studies kleinkunst aan het Herman Teirlinck Instituut zowel werkzaam in Nederland als Vlaanderen als theateracteur en zanger.

Aflevering 3 : Huis te koop - Woensdag 9 maart

Er staat een huis te koop. Naar alle waarschijnlijkheid een echte cottage. Plots dienen niet één maar twee kopers zich aan.

Gastacteur: Irène Vervliet, vooral bekend als de oudste van de Benidorm Bastards.

Aflevering 4 : Crash - Woensdag 16 maart

Drie auto’s botsen stommelings op elkaar. De automobilisten trachten uit te maken wie in fout is. Dan blijkt dat een ongeluk nooit alleen komt.

Gastacteur: Greg Timmermans, als acteur actief in theater, films als Ben X, Zot van A., Dossier K. en series als De Bunker, Clan en Cordon.

Aflevering 5 : Eenpersoonskamer - Woensdag 23 maart

Drie mannen komen in een ziekenhuis terecht. Tot hun grote ergernis op een éénpersoonskamer. Gelukkig is er nog de dokter.

Gastacteur: Bruno Vanden Broecke, bekend van tv- en filmrollen in onder meer Het Eiland, De Ronde, Safety First, Duts, Dirty Mind en Loft.

Aflevering 6 : Dak - Woensdag 30 maart

Het is vandaag ongewoon druk op het dak van een appartementsgebouw. Niet alleen op het dak maar ook op de elfde verdieping aan de overkant. Twee Bekende Vlamingen zijn mogelijk getuige van een misdaad.

Gastacteurs: performer, filmmaker en beeldend kunstenaar Dirk Hendrikx, Filip Peeters en Tom Lenaerts

 

Clinch is een programma van Panenka voor Canvas.

#Clinch

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos