Skip to Content
Nieuw op Canvas: Door het hart van China

Nieuw op Canvas: Door het hart van China

Een nieuwe China-reeks van Ruben Terlou – vanaf woensdag 31 januari op Canvas

In de gloednieuwe VPRO-reeks Door het hart van China reist fotograaf en China-kenner Ruben Terlou dwars door het immense land, van het uiterste noorden naar het diepe zuiden, van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau.

Onderweg probeert hij te ontdekken hoe de gewone Chinees leeft en werkt, waar hij van droomt en waar hij bang voor is in een land dat met een razende snelheid aan het veranderen is.

Twee jaar geleden maakte Terlou ook al zo’n epische reis dwars door China. In de succesvolle reeks Langs de oevers van de Yangtze doorkruiste hij het land toen van oost naar west.

Ruben Terlou is arts en fotograaf, woonde een aantal jaren in China en spreekt vloeiend Mandarijns. Dat breekt het ijs met de mensen die hij ontmoet en opent deuren die anders vaak gesloten blijven:  "Ik ben getraind in het stellen van vragen als arts en ben geen journalist. Dat levert andere gesprekken op. Ik denk dat ik door deze aanpak wel heel duidelijk het persoonlijk leven van de Chinezen kon vangen."

Net als bij de vorige reeks wordt Terlou vergezeld door regisseur Maaik Krijgsman (bekend van onder meer Speeches, In Europa en O’Hanlons Helden).

Door het hart van China: zeven weken lang, vanaf woensdag 31 januari om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be. 

Ruben Terlou is beschikbaar voor een interview via [email protected].   

Meer informatie vindt u hieronder. 

 

“Ik kom nu een kleine 15 jaar in China en de veranderingen zijn gigantisch. Zelfs in vergelijking met mijn vorige reis, langs de Yangtze, zie ik dat China alweer veranderd is.”
(Ruben Terlou)

 

Xiang met de pet

Bijzondere en spontane ontmoetingen met gewone Chinezen staan centraal in Door het hart van China.  Ruben Terlou ziet hoe Mongoolse boeren een paardenrace houden op de droge graslanden, maar ook hoe een alleenstaande man op het platteland van Shaanxi wordt begraven met de nodige rituelen. Hij praat met homoseksuelen in Beijing, trotse autobezitters in Guangzhou en gokkers in Macau. Hij beklimt met knikkende knieën een 90 meter hoge windmolen en kruipt achter kluizenaars aan de grotten van het Zhongnan-gebergte in. Ook nu weer weet Terlou met zijn innemende nieuwsgierigheid gesprekspartners te verleiden tot openhartige gesprekken.

De serie toont China op een kantelpunt in de geschiedenis: de veranderingen in het eindeloze land voltrekken zich in een razend tempo. Het team is erin geslaagd taferelen vast te leggen die over een paar jaar niet meer te filmen zijn. Anderzijds zijn de ingrijpende veranderingen in China wellicht een voorafschaduwing van evoluties die zich de volgende jaren en decennia op vele andere plaatsen in de wereld zullen voordoen.

“In zijn tweede serie over China is Ruben Terlou sympathiek als vanouds." (De Volkskrant)

“Ruben Terlou is droomgids” (NRC)

“Graag meer van dit” (Trouw)

Aflevering 1: Mijnen en woestijnen – woensdag 31 januari

Ruben reist door Binnen-Mongolië en langs de Chinees-Russische grens. De aanhoudende droogte door klimaatverandering in het hoge noorden van China heeft grote gevolgen voor het leven van  Mongoolse herders en mijnwerkers. Op de eindeloze vergeelde graslanden worden nog altijd paardenraces en worstelwedstrijden gehouden. Maar tegelijkertijd zijn veel veeboeren gedwongen te verhuizen. Ruben ziet hoe de mijnen het landschap vernielen en helpt bij de operatie van een paard.

Aflevering 2: Dubbellevens – woensdag 7 februari

In Beijing ontdekt Ruben dat smartphones en de grote stad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zonder smartphone ben je in Beijing nergens: het is je betaalkaart, je stadskaart, je identiteitskaart en je entertainment. En nog belangrijker: je smartphone brengt je in contact met gelijkgestemden. Homoseksuelen hoeven bijvoorbeeld niet meer naar schimmige parken om een partner te ontmoeten. Hoe lang staat de overheid deze online vrijheid nog toe?

Aflevering 3: Een koelkast voor het hiernamaals – woensdag 14 februari

Tijdens het jaarlijkse Qingmingfestival brengen alle Chinezen een offer aan het graf van hun overleden voorouders. Alles wat ze de overledenen in het hiernamaals gunnen wordt aan het graf verbrand: van papieren koelkasten tot Lamborghini’s en iPhones. En ook een Chinese plattelandsbegrafenis leidt tot verbazingwekkende taferelen. Ruben gaat op zoek naar de achtergronden van het merkwaardige fenomeen van het ‘geestenhuwelijk’, waarbij lijken in de echt worden verbonden.

Aflevering 4: Het rechte pad – woensdag 21 februari

In het berggebied waar de Oosterse tao-filosofie ontstond, zijn nog altijd monniken die op zoek zijn naar de waarheid en verlichting. En naar zichzelf. Maar het valt nog niet mee om uit het keurslijf van China’s maatschappelijke verwachtingen te stappen. Vele jongens met gedragsproblemen belanden op de grootste kungfu-academie ter wereld, een soort massaal bootcamp waar 30.000 jongeren kracht en discipline wordt bijgebracht. Ruben gaat op zoek naar de waarde van de tao voor jongeren en ontmoet een oude kluizenaar die al decennia in een grot leeft.

Aflevering 5: De K-straat – woensdag 28 februari

Veel Chinese jongeren trekken naar de stad. En daardoor blijven op het platteland veel bejaarden achter die zichzelf maar moeten zien te redden. De migratie heeft ook grote gevolgen voor China’s ziekenzorg. Want het verzekeringsstelsel is niet ingesteld op zoveel nieuwe stadsbewoners. En zo ontstaat een klassemaatschappij waarin vele Chinezen in grote financiële problemen komen zodra ze ziek worden. Ruben praat met bejaarde theeboeren in Fujian en volgt ernstig zieke kankerpatiënten die in een straat vol goedkope hotels naast het ziekenhuis van Changsha wachten op hun behandeling en hopen op genezing.

Aflevering 6: De fabriek van de wereld – woensdag 7 maart

De overtuiging van maakbaarheid van land en volk heeft er in de afgelopen dertig jaar voor gezorgd dat Zuid-China de ‘fabriek van de wereld’ is geworden. Alles wat een stekker heeft, bevat wel een onderdeel dat uit China komt. Vanuit diezelfde overtuiging dat alles ‘maakbaar’ is zou China tegen 2050 wereldkampioen voetbal moeten kunnen worden. Althans, dat is de missie van president Xi Jinping. Maar is dat haalbaar? Hoewel Ruben niet onder de indruk is van het voetbaltalent van China, staat hij uit volle borst met 60.000 fans mee te juichen als Evergrande voor de zevende keer op rij landskampioen wordt.

Aflevering 7: De plannen van Xi – woensdag 14 maart

De toekomst van China wordt, als het van president Xi Jinping afhangt, gekenmerkt door Chinees ondernemerschap en een grote technologische sprong voorwaarts. Maar diezelfde technologie zorgt ook voor verregaande controle van alle Chinese burgers door de Partij. In Macau wordt deze groeiende controle met argusogen bekeken. Macau is samen met het naburige Hongkong het enige deel van China met zelfbestuur en een zekere mate van democratie. Ruben maakt met ware doodsverachting een testrit met de nieuwste elektrische raceauto. En in Macau ontmoet hij de – wellicht - enige politicus in China die openlijk durft te zeggen dat Orwells 1984 nabij is.

Een programma van De Haaien in coproductie met de VPRO.

 

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos