Nieuw op Canvas: Follow the Money

Nieuw op Canvas: Follow the Money

Van de makers van Borgen - vanaf zaterdag 12 maart

Follow the Money is de nieuwste reeks van de makers van Borgen en The Killing. Het is een verhaal van misdaad en intriges in de hoogste echelons van de Deense eco-industrie, meer bepaald bij de groene energiereus Energreen. De charismatische en mediagenieke CEO Sander Södergren wil zijn bedrijf op de beurs introduceren en dat moet een echte big bang worden. Helaas gebeuren er bij Energreen dingen die het daglicht niet mogen zien. Maar dat moet voor de buitenwereld verborgen blijven. Koste wat het kost: met fraude, gesjoemel of erger. Bedrag (bedrog) is trouwens de originele Deense titel van de reeks. Vanaf zaterdag 12 maart om 20.40 u. op Canvas en canvas.be. Telkens twee afleveringen na elkaar.

Groene energie met een zwart randje

In het begin van de eerste  aflevering wordt politieman Mads (Thomas Bo Larsen) opgeroepen omdat het lichaam van een dode man is aangespoeld op de kust nabij een windmolenpark van het energiebedrijf Energreen. Mads is het soort politieman dat zich niet te goed voelt om zelf zijn kleren uit te trekken om mogelijk bewijsmateriaal uit het water te gaan halen. Hij is ook het soort politieman dat zich zo vastbijt in een zaak dat hij zijn overplaatsing vraagt naar de financiële-misdaadafdeling als hij ontdekt dat de dood van de man geen toeval was, maar mogelijk te maken had met onfrisse praktijken aan de top van Energreen. Naast zijn zware job heeft Mads ook een zwaar familieleven, met de zorg voor zijn zieke vrouw Kristina (Line Kruse) en hun jonge kinderen.

Alexander Södergren (Nikolaj Lie Kaas), zeg maar Sander, is de dynamische CEO van Energreen. Sander is een van de meest gerespecteerde bedrijfsleiders van Denemarken en een man met een missie. Op vijf jaar tijd heeft hij Energreen uitgebouwd van een plaatselijk ecologisch energiebedrijfje tot een van de topspelers in Europa. De sympathieke Sander komt met de fiets naar het werk en is niet uit de media weg te slaan als woordvoerder van zijn bedrijf en ambassadeur van de groene energie. Maar achter zijn relaxte en charmante stijl verbergt hij geheimen die hij tot elke prijs verborgen wil houden, zeker nu hij Evergreen naar de beurs wil brengen.

De jonge juriste Claudia (Nathalie Madueño) werkt aan een blitzcarrière bij Energreen. Wanneer de directeur van de juridische dienst ontslagen wordt, krijgt Claudia van Sander de kans van haar leven. Maar dan blijkt dat niets is wat het lijkt bij Energreen en ziet Claudia zich voor een verscheurende keuze gesteld: speelt ze het spel mee of trekt ze aan de alarmbel?

Uit een heel ander milieu komt Nicky (Esben Smed), een 22-jarige ex-gevangene die nu op het rechte pad probeert te blijven. Zijn vrouw is net bevallen en heeft hem een job bezorgd in de garage van haar vader. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en onder invloed van zijn oude vrienden hervalt hij in zijn slechte gewoontes en begint hij weer auto’s te stelen. En zo doet hij toevallig een ontdekking met verstrekkende gevolgen….

Follow the Money is het verhaal van die vijf mensen en hun omgeving, en de manier waarop zij verwikkeld geraken in een reeks dramatische gebeurtenissen rond Energreen.

Bubbels en tsunami's

Na het politieke theater in Borgen kiest de Deense openbare omroep DR met Follow the Money voor een heel andere maar even boeiende arena: de wereld van het bedrijfsleven, de banken en de beurs. Terwijl het bij Borgen ging over de strijd om de macht, gaat het in deze nieuwe reeks over de jacht naar geld en rijkdom, over meedogenloze bedrijfsleiders, speculanten en witte-boordcriminelen, over de dunne lijn tussen ambitie en corruptie.

Vijf jaar na de bankencrisis is het een heel herkenbaar verhaal. Want de schrik zit er ook nu nog in: overal ter wereld houden ondernemers, bankiers en traders de adem in en kijken ze bang uit naar de volgende beursbubbel of economische tsunami.  De intrigerende generiek van de reeks neemt dat zelfs heel letterlijk: het water staat alle personages tot aan de lippen, maar ze merken het niet eens en gaan gewoon door.

Corporate Quality

Follow the Money werd bedacht door Jeppe Gjervig Gram, die ook coscenarist was van Borgen, en Anders August (The Legacy). Jannik Tai, nog een andere scenarist van Borgen, schreef eveneens mee aan het scenario van de nieuwe reeks. Producent Anders Toft Andersen werkte eerder mee aan The Bridge en The Killing.

Twee van de hoofdacteurs hebben een Dogma 95-verleden: Thomas Bo Larsen (Mads) is vooral bekend van Festen van Thomas Vinterberg en Nikolaj Lie Kaas (Sander) speelde mee in The Idiots van Lars von Trier en Brothers van Susanne Bier. Hij was ook te zien in de derde reeks van The Killing.

Follow the Money (Bedrag) is ook in Denemarken pas onlangs van start gegaan. De eerste reacties waren alvast positief:

“Een eerste aflevering volgens het boekje. Uitdagend, maar herkenbaar. Hard, maar tegelijk aangrijpend” (BT.dk)

 “Een serie om te blijven volgen. Herkenbaarheid, emoties en spanning: allemaal perfect in evenwicht.” (Berlingske)

De reeks toont op een geloofwaardige en authentieke manier hoe onze maatschappij oppervlakkige waarden najaagt” (Kristeligt Dagblad)

Ook In Groot-Brittannië, waar Scandinavische reeksen net als bij ons erg populair zijn, kijken ze al uit naar de reeks, die er op BBC 4 zal worden uitgezonden.  

“A grubby tale of corporate malfeasance, double cross and (of course) murder.(…) Aficionados of Nordic noir should not be disappointed by the tone of the world-weary copper. The plotting is slick and clever” (The Guardian)

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos