Skip to Content
Nieuw op Canvas: Hopen op de goden. Over artiesten en hun inspiratie

Nieuw op Canvas: Hopen op de goden. Over artiesten en hun inspiratie

Een zesdelige reeks documentaires - vanaf zondag 12 november

Waar komt inspiratie vandaan? Waarom maken kunstenaars en artiesten het soort werk dat ze maken? En wat gaat er tijdens dat tekenen, schilderen, beeldhouwen, fotograferen of musiceren allemaal om in hun hoofd? Dat zijn de vragen die centraal staan in Hopen op de goden, een zesdelige documentaire reeks die een unieke inkijk geeft in twaalf Belgische artiestenlevens. 

Om een antwoord te vinden op die vragen gaan de programmamakers in elke aflevering op bezoek bij twee kunstenaars uit dezelfde discipline:

  • Fred Bervoets en Rinus Van de Velde (beeldende kunst/tekenkunst)
  • Lara Gasparotto en Max Pinckers (fotografie)
  • Pascal Deweze en Jasper Maekelberg (muziek)
  • Marc & Emma en Jan Bultheel (animatiefilm)
  • Nadia Naveau en Anton Cotteleer (beeldende kunst/beeldhouwkunst)
  • Ann Van den Broek en Lisbeth Gruwez (dans/choreografie)

De titel van de reeks, Hopen op de goden, is een uitspraak van Fred Bervoets, de Antwerpse schilder en graficus, en een van de twaalf artiesten die bijna een jaar lang werden gevolgd. Het is een toespeling op het eeuwenoude idee van de "goddelijke ingeving": inspiratie als geschenk aan de kunstenaar van een of andere hogere macht.

Vanaf zondag 12 november om 20.15 u. op Canvas en vrtnu.be. 
Canvas.be brengt een heleboel extra informatie over de artiesten.

Meer foto's op pers.vrt.be.

Meer informatie hieronder en in het bijgevoegde persdossier.

 

Spoiler alert

Helaas, of juist niet: de makers van de documentaire reeks zijn er geen enkele keer in geslaagd om een muze of andere vrijgevige godheid vast te leggen op beeld. Wat ze dan wél zagen door de zoeker van de camera? Twaalf bijzonder getalenteerde mensen die elke dag vol aan de slag gaan in hun atelier of daarbuiten. Met een tomeloze energie, hang naar perfectie, tonnen doorzettingsvermogen en een flinke dosis zelfkritiek. We zien hen zoeken, experimenteren, twijfelen en knopen doorhakken. Soms bijgestaan door assistenten en/of naasten. Vaak ook helemaal alleen.

De ene artiest is de andere niet

Een aflevering van Hopen op de goden is ook méér dan een document over een creatieproces. Binnen eenzelfde discipline of kunsttak worden telkens twee artiesten naast elkaar geplaatst. We zien gelijkenissen en parallellen in de manier waarop ze de dingen aanpakken, de manier waarop ze naar de dingen kijken. Maar nog duidelijker zijn de verschillen...

Want naast de pure kwaliteit van het nieuwe werk dat we ze zien maken, is een van de hoofdbekommernissen van alle geportretteerde artiesten dat ze - zonder in herhaling te vallen - steeds trouw blijven aan zichzelf. Dat het nieuwe werk hun eigen unieke stempel draagt, hun signatuur. En dat het een nieuw waardevol hoofdstuk wordt in hun zeer persoonlijk oeuvre.

Hopen op de goden is een productie van Canvas.

 

Aflevering 1: Fred Bervoets en Rinus Van de Velde
Beeldende kunst/tekenkunst - zondag 12 november

Rinus Van de Velde is één van de populairste Belgische kunstenaars van het moment. Hij staat bekend om zijn monumentale houtskooltekeningen, waarmee hij het verhaal vertelt van zijn fictieve alter ego's. De makers volgen Rinus tijdens de voorbereiding en opbouw van verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Fred Bervoets is een levende legende in de Belgische kunstwereld. Al meer dan vijftig jaar volgt hij eigenzinnig zijn weg als schilder en prentenmaker. Fred vertrekt in zijn werk vaak vanuit etsen die hij in een latere fase met verf bijkleurt. Begin 2017 begint hij aan een nieuwe monumentale ets, met als titel 'My Last War'.

Aflevering 2: Lara Gasparotto en Max Pinckers
Fotografie - zondag 19 november

Max Pinckers is een Belgische fotograaf. Samen met zijn Canadese vrouw Victoria werkt hij in de VS aan een nieuw boek, over de vage grens tussen fictie en realiteit in de Amerikaanse media. In zijn foto’s werkt Max nadrukkelijk met licht en enscenering. Op die manier wil hij de kijker doen nadenken over de echtheid van beelden.

De Luikse fotografe Lara Gasparotto werkt op een totaal andere manier. Haar foto's zijn snel, spontaan en in het moment. We volgen Lara tijdens een reis naar Kiev, waar ze zich op sleeptouw laat nemen door haar Oekraïense vrienden. Ze fotografeert er wat op haar pad komt. Later, op haar expo's, combineert ze deze beelden - samen met foto's van andere reizen en plekken - tot intrigerende en poëtische droomwerelden.

Aflevering 3: Pascal Deweze en Jasper Maekelberg
Muziek - zondag 26 november

De "coming man" en de "vaste waarde": met Jasper Maekelberg en Pascal Deweze worden twee archetypen uit de pop- en rockwereld tegenover elkaar geplaatst. Beiden zijn zowel muzikant als producer, zowel multi-instrumentalist als multigetalenteerd.

En allebei hebben ze het voorbije jaar hard gewerkt aan een solo-album. De derde aflevering van Hopen op de goden is dan ook een onvervalste rockumentary, waarin alle aspecten van het muzikantenbestaan de revue passeren: nummers schrijven, opnemen, mixen, masteren, live spelen, onderweg zijn... Tot zelfs hemden strijken en afbakbroodjes uit de oven halen.

Aflevering 4: Marc James Roels & Emma De Swaef en Jan Bultheel
Animatiefilm - zondag 3 december

Emma De Swaef maakte in 2012, samen met haar vriend Marc James Roels, de veelvuldig bekroonde animatie-kortfilm Oh Willy. Ook in 2017 spendeert het koppel duizenden uren in de animatiestudio. Hun nieuwe kortfilm The Magnificent Cake is een ware uitputtingsslag omwille van de tijdrovende stop-motion techniek en de vele handgemaakte poppen en decors.

Jan Bultheel maakte twee jaar geleden zijn eerste animatie-langspeelfilm Cafard. Helemaal anders dan Emma, maakt Jan gebruik van ‘motion-capture’. Dat is een techniek waarbij de bewegingen van echte acteurs worden omgezet in digitale animatie. We volgen Jan terwijl hij zijn nieuwe filmproject, Canaan, van de grond probeert te krijgen.

Aflevering 5: Nadia Naveau en Anton Cotteleer
Beeldende kunst / beeldhouwkunst - zondag 10 december

Nadia Naveau en Anton Cotteleer zijn beiden beeldend kunstenaar.

Voor zijn beeldhouwwerken haalt Anton Cotteleer inspiratie uit typisch Vlaamse interieurs. Vroeger aan de hand van familiealbums, maar dit keer wil hij bestaande interieurs exploreren van mensen uit de buurt die hij niet kent.

Nadia Naveau laat zich inspireren door alles wat haar pad kruist: van elementen uit haar vroeger werk tot kleuren, vormen en objecten die ze tegenkomt op reis. En al even vlot combineert ze in haar beelden motieven uit de klassieke kunstgeschiedenis met iconen uit de populaire cultuur. Kortom: alles mag, alles kan.

Aflevering 6: Ann Van den Broek en Lisbeth Gruwez
Dans / choreografie - zondag 17 december

Lisbeth Gruwez en Ann Van Den Broek zijn Vlaamse choreografen met internationale faam.

Lisbeth Gruwez was ooit muze van Jan Fabre en maakt ondertussen al tien jaar lang naam met de kracht van haar eigen performances. Met haar nieuwe voorstelling, de meest ambitieuze tot nog toe, wil ze radicaal van koers veranderen.

Ann Van Den Broek ontwikkelde doorheen de jaren een unieke, strakke danstaal. Haar inspiratie haalt ze uit dagdagelijkse menselijke emoties en gedragingen. Net als Lisbeth wil ook zij haar grenzen verleggen. Door de rol van choreograaf zo breed mogelijk in te vullen. En door dansvoorstellingen te maken voor plekken buiten het klassieke circuit.

Hopen op de goden op canvas.be

Canvas.be biedt extra informatie over de kunstenaars en de manier waarop zij werken. Zo kan je een stuk van de expo van Rinus Van de Velde virtueel bezoeken. De kunstenaar vertelt ook meer over zijn werk en inspiratie. Dat doen ook Max Pinckers en Lara Gasparotto, aan de hand van enkele van hun foto’s. Dankzij die interactieve tools komen we heel wat meer te weten over kunstenaars én over de reeks Hopen op de goden

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos