Nieuw op Canvas: Occupied - Noorwegen bezet door de Russen

Nieuw op Canvas: Occupied - Noorwegen bezet door de Russen

Vanaf zaterdag 2 januari

Occupied is een even verrassende als verontrustende politieke thrillerreeks over de Russische bezetting van Noorwegen nadat dat land beslist heeft zijn olieproductie stop te zetten. Vanaf zaterdag 2 januari om 20.40 u. (telkens twee afleveringen na elkaar).

In Noorwegen beweert iedereen de zoon of dochter van een oude weerstander te zijn. Maar tijdens de Duitse bezetting hielden de meeste mensen zich gewoon muisstil.
Jo Nesbø (bedenker en scenarist Occupied)

Daar komen de Russen

Noorwegen in de nabije toekomst. De pas verkozen premier Jesper Berg (Henryk Mestad, Lilyhammer), een man met een militant ecologische verleden, wil zijn verkiezingsbelofte nakomen: hij kondigt aan dat Noorwegen resoluut voor hernieuwbare energie kiest en niet langer olie zal opboren. Zijn woorden zijn nog niet koud of hij wordt door zwaarbewapende mannen ontvoerd en in een helikopter naar een onbekende bestemming gevlogen. Niet lang daarna is hij weer vrij, maar Noorwegen is niet langer een vrij land.

Berg is namelijk zwaar onder druk gezet door de Russische president om de olieproductie te hervatten onder Russische supervisie. En dat op verzoek van de leiders van de Europese Unie die de Noorse olie niet kunnen missen. Na de bezetting van de olievelden door de Russen lijkt het leven in eerste instantie zijn gewone gang te hernemen, maar dat is maar schijn: de fluwelen invasie van de Russen dijt als een olievlek uit en geleidelijk wordt heel Noorwegen een bezet land.

Dilemma’s

De tiendelige reeks Occupied toont wat de gevolgen zijn voor de Noorse burgers. Die reageren op heel verschillende manieren. De getormenteerde premier Berg is een tragische figuur die te lang denkt dat hij de situatie nog onder controle kan houden. Zijn bodyguard Djupvik (Eldar Skar) wordt verscheurd tussen zijn verantwoordelijkheid voor zijn baas en die voor zijn familie. Restauranthoudster Oder Bente (Ane Dahl Torp) verdient goed aan de bezetters en ziet liever niet dat haar vriend Thomas, een journalist, zich zo kritisch uitlaat over de Russen. En voor alle Noren geldt: leggen we ons neer bij de situatie of verzetten we ons?

Occupied roept vragen en dilemma’s op die we ons in West-Europa 70 jaar lang niet hoefden te stellen. Hoe zouden wij reageren als we niet langer in een vrij land zouden wonen? Vragen die in Oekraïne ondertussen wel heel concreet zijn geworden. Ook in Scandinavië kijken ze trouwens al decennia lang met argwaan naar hun machtige oosterburen. 

Occupied werd bedacht door de Noorse misdaadschrijver Jo Nesbø en werd gemaakt door producent Yellow Bird (Wallander, The Girl with the Dragon Tattoo) en Arte.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos