Skip to Content
Nieuw op Canvas: Platendraaiers – 50 jaar Belgische top-dj’s

Nieuw op Canvas: Platendraaiers – 50 jaar Belgische top-dj’s

Met Kristof Michiels a.k.a. DJ 4T4 – vanaf zondag 13 december

In de driedelige documentaire Platendraaiers toont Kristof Michiels op geheel eigen manier de geschiedenis van 50 jaar Belgische dj’s, hun stiel, de beleving en hun passie om ongeacht tijdperk of genre de beste muziek ter wereld te willen delen met een publiek dat zich wil amuseren.

Kristof Michiels, beter bekend als dj 4T4 van ’t Hof Van Commerce, belicht in de documentaire het typisch Belgische fenomeen van de platendraaiers, van Mike en Zaki tot de broers Like Mike & Dimitri Vegas, en alles wat daartussen ligt in stijl en jaren.

Kristof gaat op bezoek bij zijn collega’s en die interviews worden op een dynamische manier gecombineerd met beeldmateriaal uit het rijke VRT-archief. Daardoor wordt de reeks een caleidoscopisch geheel dat zowel auditief als visueel de ziel van een dj-set uitademt.

Platendraaiers is een productie van Animal Tank voor Canvas.

Platendraaiers: vanaf zondag 13 december om 22.00 u. op Canvas en via VRT NU.


De stijl, de stiel, de passie

De drie afleveringen van Platendraaiers zijn thematisch opgebouwd:

De eerste aflevering (De evolutie) schetst de evolutie van het dj-schap door de jaren heen. Hoe, waar en wanneer zijn de eerste Belgische dj’s begonnen en waar staan we nu? Aan de hand van gesprekken met pioniers en trendsetters wordt duidelijk dat België een voortrekkersrol heeft gespeeld in de geschiedenis van het dj’en. Zo was het een Belg (Joe Berluck) die als eerste twee platendraaiers gebruikte, en een andere landgenoot (Roger Declerck/RODEC) vond het mobiele mengpaneel uit. Naast de technische evolutie komt ook de muzikale variatie aan bod: terwijl de eerste superstar-dj’s vooral hitparademuziek draaiden, gingen steeds meer dj’s zich toespitsen op één of meerdere genres, waardoor het landschap enorm versnipperde.

De tweede aflevering (De stiel) gaat concreter en dieper in op het leven en werk van dj’s. Wanneer, hoe en waarom zijn ze begonnen? Welke parcours hebben ze ondertussen afgelegd? Hierbij ontdekken we niet alleen dat dj’s gedreven worden door de drang om andere mensen te laten feesten, maar dat elke party tot stand komt door een nauwgezette voorbereiding, muzikale en technische kennis van zaken én creativiteit.

In de derde aflevering (De passie) monden de historische en filosofische verhalen uit de eerste twee afleveringen uit in waar het uiteindelijk allemaal om draait: de beleving, zowel van de dj als van het publiek. In deze aflevering wordt de kijker meegenomen op een audiovisuele trip waarbij muziek en beeld centraal staan.

DJ’s die in elke aflevering aan bod komen: Dimitri Vegas - 2manydj’s - Discobar Galaxie - Amelie Lens - Mike & Zaki - Dr. Lektroluv (Stefaan Vandenberghe) - Yves Deruyter - Pat Krimson - Coone - Franky Jones - Daddy K - The Magician (Stephen Fasano) - TLP (Paul Lannoy) - Mo & Benoelie - CJ Bolland - Jan Van Biesen - Phi-Phi - Sven Van Hees - Joe Berluck - Marco Bailey - Kris Kastaar - Jo Met De Banjo - Jos Van Oosterwijck - Gibbe - Bernard Dobbeleer - Joost (Zebedeüs) - Patrick Gypen


Aflevering 1 : De evolutie
​Zondag 13 december

De eerste aflevering schetst de evolutie van het dj-schap door de jaren heen. Hoe, waar en wanneer zijn de eerste Belgische dj’s begonnen en waar staan we nu?

Midden jaren ’60 ziet Jos Van Oosterwijck iemand in een bar staan die de platendraaier bedient. Het geeft hem ideeën. In Genk vindt Joe Berluck de discobar uit met 2 platendraaiers om vlot te kunnen aaneenschakelen en de mensen aan het dansen te houden.

Rond 1970 steken radiopersoonlijkheden Mike Verdrengh en Zaki pas echt het vuur aan het lont met hun waanzinnig populair 'drive-in show’ De Mike & Zaki Show. Zo evolueren we over de popcorn-beweging, disco en de opkomst van de rondreizende discobars naar scratchende en mixende dj’s, de doorbraak van de techno en andere elektronische dansmuziek, naar de podia van de festivals tot echte superstar dj’s als 2manydj’s en Dimitri Vegas & Like Mike. We ontmoeten de meest bepalende dj’s in België, en peilen naar wat de toekomst nog te bieden heeft.

Extra dj’s in deze aflevering: Bill Brewster, DJ Tomichi.

Aflevering 2 : De stiel
​Zondag 20 december

De tweede aflevering gaat dieper in op het leven en werk van dj’s. Wat doet een dj? Wat moet hij/zij kunnen, en waar liggen de finesses van de stiel? We bekijken wanneer, waarom en hoe de dj’s zijn begonnen. Welk parcours hebben ze afgelegd, wat zijn de gevaren en de valkuilen die ze moeten leren vermijden?

Zo ontdekken we dat dj’s niet alleen gedreven worden door het verlangen om andere mensen te laten feesten, maar ook dat elke party tot stand komt dankzij een nauwgezette voorbereiding, muzikale en technische kennis van zaken én creativiteit. De liefde voor de stiel heeft echter ook keerzijden, bijvoorbeeld op fysiek en familiaal vlak…

We bezoeken de feestzaal van de camping in de Ardennen waar Dimitri Vegas ooit begon, volgen de finale van Discopoly 2020, onderzoeken het gehoor van de dj’s, gaan met de allereerste Belgische dj Joe Berluck mee naar Tomorrowland en onderweg passeren we een heleboel dj’s die aan het werk zijn in parochiezalen en feesttenten, op de markt en de kermis.

De meervoudige wereldkampioenen 'The Mixfitz' en Zohra geven een demonstratie, en we ontdekken dat de geschiedenis van de dj-mixer in Antwerpen begon.

Extra dj’s in deze aflevering: D’Stephanie, Faisal, Red D, Nadiem Shah, Goldfox, The Mixfitz, DJ Grazzhoppa, David Dussong, DJ Morpheus, Olivier Pieters, pastoor Rudi Mannaerts, Marcel & Vicky, Discobar Take It Easy, Pascal Braeckman, Trish, Geoffroy, Dirk Stoops, Zohra.

Story image

Aflevering 3 : De passie
​Zondag 27 december

De laatste aflevering is opgevat als een continue dj-set. De kijker wordt meegenomen op een audiovisuele trip, waarbij muziek en beeld centraal staan.

We zien hoe de dj’s worden gedreven door passie voor de mensen, het feest en muziek, om elk weekend tot de vroege uurtjes in het donker en het lawaai te gaan staan. We maken kennis met hun favoriete nummers, stijlen en artiesten. Tussendoor komen er enkele straffe verhalen aan het licht over wat het dj-bestaan allemaal met zich kan meebrengen.

DJ Grazzhoppa toont hoe de platendraaier kan worden gebruikt als volwaardig instrument, Discobaar A Moeder probeert uit te leggen wat zij zoal draaien. DJ Koenie neemt deel aan de Grote Platendraaiersquiz en Lefto toont dat zo’n platencollectie serieus uit de hand kan lopen. We gaan slowen, doen de kuskesdans, gaan naar de platenwinkel en vragen een plaatje of 2 aan.

Extra dj’s in deze aflevering: Christophe Lambrecht, Peter Luts, Discobaar A Moeder, DJ Morpheus, Black Francis, DJ Grazzhoppa, D’Stephanie, Koenie, RBE (Ruben Elsen), Pierre Elitair, Pascal Braeckman, Murdock (Hans Machiels), LeFtO, Simon Lesaint, Marcel & Vicky.

Story image
Story image

 


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos