Nieuw op Canvas: Poporama – Een human-interestprogramma rond alternatieve muziek

Nieuw op Canvas: Poporama – Een human-interestprogramma rond alternatieve muziek

Vanaf zondag 3 januari

Poporama is een human-interestprogramma rond hedendaagse alternatieve muziek. Het programma verkent de leef-en denkwereld van bands en muzikanten aan de hand van een thema dat hen bezighoudt of waar ze nauw mee verwant zijn.

Uit het aanbod van festivals en clubs selecteert Poporama telkens drie opvallende bands en muzikanten. In de eerste aflevering zijn dat de Malinese groep Terakaft, het Britse duo Sleaford Mods en sounddesigner Kreng. Poporama nodigt ook telkens een Belgische band uit om in de Poporama-auto naar de muzikanten in de aflevering te luisteren en hun mening te geven. In de eerste aflevering zijn dat The Germans uit Gent. Daarnaast licht een professional uit de muzieksector de selectie toe. De centrale gast in de eerste aflevering is Patrick Smagghe, de coördinator van muziekclub 4AD in Diksmuide.

Poporama wordt elke eerste zondag van de maand uitgezonden, vanaf zondag 3 januari om 21.45 uur op Canvas en canvas.be.

 

Een andere kijk op muziek

Poporama is een fris en vernieuwend reportageprogramma dat de alternatieve hedendaagse muziek benadert vanuit een originele invalshoek en zo een andere kijk geeft op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context. De muziek en de inzichten van de artiesten plaatsen de dingen in een nieuw perspectief.

Het programma wordt voor Canvas gemaakt door het jonge productiehuis Chemisch Circus. Het format werd met een proefprogramma gelanceerd in het TV Lab 2014 van OP12, waarin nieuwe programmaformats werden voorgesteld aan de kijker. Canvas was gecharmeerd door het concept en daarom komt er nu een hele reeks.

Aflevering 1 - zondag 3 januari

Terakaft
Het uit Mali afkomstige Terakaft maakt Toearegmuziek die vaak omschreven wordt als “desert blues”. Rondtrekken, ballingschap en heimwee staan centraal in deze reportage.

Sleaford Mods
‘Elektronische, uitgekotste, minimalistische punkhoptirades voor de working class’ : zo omschrijft het Britse duo Sleaford Mods zichzelf. Hun laatste album Key markets prijkt in vele eindejaarslijstjes. Sleaford Mods hebben een duidelijke mening over de dingen en durven die ook te verkondigen.

Kreng
Kreng is het alter ego van Pepijn Caudron, acteur, componist, muzikant en dj. Hij maakt sounddesign en ambientachtige theater- en filmmuziek, onder andere voor Abattoir Fermé, NTGent, Het Paleis en Kevin Trappeniers. Zijn laatste album The Summoner draait volledig rond verlies en rouw en werd gemaakt naar aanleiding van het verlies van drie vrienden.

De professional
Een professional uit de muzieksector licht deze selectie toe. De centrale gast van Poporama is deze keer Patrick Smagghe, de coördinator van muziekclub 4AD in Diksmuide, een eigenzinnige biotoop in de Westhoek met de artistieke focus op lokale, nationale en internationale bands die buiten de commerciële lijntjes kleuren: americana, singersong, folk, world, rock, noise, electronics, jazz en alles daar tussenin.

De luistersessie
Daarnaast nodigt Poporama telkens een Belgische band uit voor een luistersessie in een auto. Ze luisteren naar de bands die in de aflevering aan bod komen, en geven onbevangen hun mening. In de eerste aflevering stappen The Germans uit Gent in de auto. Ze zijn met vijf en spelen experimentele noiserock. Niet voor niets werden ze in een Vlaamse krant “de gevaarlijkste rockgroep van België” genoemd.

 

Een programma van Het Chemisch Circus voor Canvas.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos