Skip to Content
Nieuw op Canvas: Reset - vechten tegen het noodlot

Nieuw op Canvas: Reset - vechten tegen het noodlot

Vanaf donderdag 10 mei

Reset is een zesdelige reeks documentaires over mensen die getroffen werden door het noodlot: een ongeluk, ziekte of aandoening. We volgen hen in hun dagelijks leven, tijdens hun revalidatie of behandeling In het UZ Leuven. We zien hoe ze samen met hun omgeving proberen hun leven terug op de rails te krijgen en te ‘resetten’.

Het zijn ontroerende en inspirerende verhalen over twijfel en tegenslag, maar ook over hoop, verlangen en geluk. En dat op de kwetsbaarste momenten van het leven. Verhalen over de weerbaarheid en de veerkracht in elk van ons.

Naast de reeks Reset is er ook een online-platform met extra beeldmateriaal en verhalen. Niet alleen van de mensen die in Reset geportretteerd worden, maar ook van mensen die gelijkaardige dingen hebben meegemaakt en hun eigen verhaal willen vertellen.

Reset is een productie van Lionheart Productions, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en in samenwerking met UZ Leuven.

Vanaf donderdag 10 mei om 22.05 u. op Canvas en vrtnu.be

Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.

Voor interviews: [email protected]

 

“Dan denk je wel na over de kwetsbaarheid van het leven” 
Nathalie

De verhalen

Nathalie is een jonge moeder bij wie borstkanker werd vastgesteld. Tijdens haar behandeling blijft ze lachen. Ze wil de ziekte bestrijden met haar optimisme.

Filip raakte bij een ski-ongeval verlamd. Zonder zelfmedelijden begint hij aan zijn revalidatie met als doel: terug aan het werk kunnen als rechter.

De 7-jarige Ilyan heeft een zeldzame darmaandoening. Zijn moeder is gestopt met werken om voor hem te zorgen. Zijn droom is om ooit patatjes te eten.

Tine heeft een erfelijke aandoening waarbij haar longcapaciteit zienderogen achteruitgaat. Alledaagse taken vragen plots een enorme inspanning. Ze staat op de wachtlijst voor een transplantatie.

Lieve kreeg de diagnose bipolaire stoornis en moest door haar opname in de psychiatrische instelling haar gezin achterlaten.

Yme kampt met een eetstoornis. Met de hulp van familie en zorgverleners probeert ze controle te krijgen over haar lichaam en haar eetpatroon.

Kantelpunt

Voor elk van de zes mensen die in de reeks gevolgd worden, staat de wereld een beetje stil. Het is een moment waarop alles verandert. Een bom die op hun leven wordt gedropt. Een kantelpunt. Niets is nog zoals daarvoor. Elke aflevering wordt een emotionele reis. Centraal staat de evolutie die de zes personen maken. Hoe slaan ze zich erdoor? Hoe verandert hun relatie met de directe omgeving, met hun vrienden en familie?

Persoonlijk en herkenbaar

Ieder van ons wordt vroeg of laat wel eens geconfronteerd met een ziekte of met een levensveranderende ingreep, bij onszelf of bij familieleden, vrienden of kennissen. Gezondheidszorg is dan ook een universeel thema dat voor iedereen herkenbaar is. Toch staan we al te weinig stil bij het mentale verwerkingsproces van de patiënten. Zij maken in het ziekenhuis een rollercoaster van emoties mee. Elke patiënt ervaart die op zijn of haar manier. Dat wil Reset tonen door vooral de betrokkenen zelf aan het woord te laten. Zo zit je als kijker als het ware in hun hoofd, en meteen ook in het hart van de documentaire reeks.

Universeel

Naast het emotionele en persoonlijke verhaal van de zes betrokkenen, leren we ook hun sociale vangnet beter kennen: hun naaste familie en vrienden. Want ook hun leven wordt grondig dooreengeschud en gereset. Verder komt ook het medische aspect telkens beknopt aan bod, onder meer via gesprekken met het ziekenhuispersoneel.

Als rode draad doorheen de ingrijpende levenservaringen van de betrokken mensen wil ‘Reset’ ook een universeel verhaal vertellen: een verhaal over de flexibiliteit en de mentale veerkracht van mensen.

Het webplatform

Het webplatform van Reset wil het verlengde zijn van de televisie-uitzendingen. Waar de uitzending stopt, begint www.resetverhaal.be, met audiovisuele vervolgverhalen uit de reeks die door het tijdverschil tussen opname en uitzending niet meer aan bod konden komen in de documentaires. Maar ook en vooral nieuwe videoverhalen. Verhalen van mensen die door het zien van de uitzending ook graag hun verhaal willen vertellen, maar ook verhalen voor kijkers die meer getuigenissen willen zien over mensen die hun leven opnieuw moeten beginnen.

 

Aflevering 1: Nathalie  
Leven met borstkanker - donderdag 10 mei

“Zolang ik positief was en bleef lachen, dacht ik niet elke dag aan die kanker.”
Nathalie

Nathalie (37) is een optimistische en goedlachse moeder van twee jonge kinderen, Emiel en Juliette. Toen de dokter haar vertelde dat ze borstkanker had, werd niet alleen haar leven maar ook dat van haar man en kinderen grondig dooreengeschud. Ze kijkt de ziekte recht in de ogen en put kracht uit haar gezin om moedig door te gaan. Tijdens haar behandeling blijft Nathalie lachen. Ze wil de ziekte bestrijden met haar optimisme.

Het belangrijkste voor Nathalie is haar gezin: haar twee kinderen en haar man Tom. Door haar diagnose beseft ze nog meer hoeveel ze aan hen heeft. Tot aan haar diagnose werkte ze als kleuterleidster – ze wil dit zo spoedig mogelijk opnieuw oppikken. Ze trekt zich op aan de grapjes van haar man en ze probeert ondanks alles te lachen in het leven.

Een documentaire van Sien Versteyhe.

Aflevering 2: Filip
Leven met een verlamming - donderdag 17 mei

“Ik heb heel snel na mijn ongeval de knop kunnen omdraaien en de veerkracht gevonden om terug door te gaan.”
Filip

Rechter Filip (55) krijgt in de dichte mist een zwaar ski-ongeval en raakt daardoor bijna volledig verlamd. Met de intense steun van zijn vrouw Veerle, zijn kinderen Tom, Fien en Kaat, en zijn vrienden, met tonnen doorzettingsvermogen en zonder zelfmedelijden begint Filip moedig aan zijn revalidatie. Zijn doel: terug aan het werk kunnen als rechter. Ondertussen heeft Filip samen met twee collega-juristen die ook rolstoelgebruiker zijn, de vzw L.A.W. (Legal Action for people in a Wheelchair) opgericht (vzwlaw.be), een vereniging die opkomt voor de rechten van rolstoelgebruikers.

Filip werkte eerst als advocaat. Van 2009 tot 2016 was hij plaatsvervangend raadsheer voor het hof van beroep in Brussel. In 2016 werd hij rechter voor de rechtbank van eerste aanleg in Leuven. Sinds zijn ongeval bekijkt Filip de dingen anders en maakt hij zich minder druk om onbelangrijke zaken in het leven. Als gevolg van zijn verlamming moet hij aan iedereen hulp vragen en kan hij eigenlijk niet alleen zijn. Door zijn veerkracht hoopt hij snel zijn oude leven te hernemen, ook op professioneel vlak.

Een documentaire van Steve Thielemans

Aflevering 3: Ilyan
Leven met een darmziekte - donderdag 24 mei

“Het liefst had ik jouw buikpijn weggetoverd, maar ik ben geen tovenaar.”
Lesley (mama van Ilyan)

De 7-jarige Ilyan heeft een zeldzame darmaandoening waar de dokters maar geen vat op krijgen. Hij krijgt zijn voeding via een infuus. Ilyan is een grote fan van de Marvel Superhelden.  Hij is ervan overtuigd dat hij zelf geboren is als superheld. Ilyans mama Lesley is gestopt met werken om voltijds voor hem te kunnen zorgen. Ilyan droomt ervan om ooit patatjes te kunnen eten.

Ilyan is geboren met de ziekte van Hirschprung. Hierdoor maken zijn darmen niet de juiste knijpbewegingen en heeft hij een te korte dunne darm zodat hij moeilijk voedsel kan opnemen. Door obstructies in zijn darmen kreeg hij op jonge leeftijd een stoma en sondevoeding. Later kreeg hij een soort reservoir dat dient als dikke darm. Maar het ultieme herstel bleef uit; er volgden vele complicaties en zelfs een opname op intensieve zorgen. Wat daarna gebeurt, zien we in deze documentaire.  

Een documentaire van Lieven Corthouts

Aflevering 4: Tine
Leven met een longaandoening - donderdag 31 mei

“Goed kunnen ademen is zo lang geleden.”
Tine

De 56-jarige Tine heeft een erfelijke aandoening waarbij haar longcapaciteit zienderogen achteruitgaat. Alledaagse taken vragen plots een enorme inspanning. Ze staat al meer dan een jaar op de wachtlijst voor een longtransplantatie. Intussen blijft ze werken en af en toe voor haar kleinkinderen zorgen, ook al gaat dat steeds moeizamer. Ondanks de onzekere toekomst bereidt ze zich nauwgezet, optimistisch, en met gevoel voor humor voor op haar moment.

Tine heeft lang gerookt, wat haar conditie ook niet ten goede komt. Toen ze 35 jaar was, kreeg ze de ene bronchitis na de andere. De dokter vertelde haar dat een longtransplantatie onvermijdelijk werd. Het nieuws sloeg in als een bom. Het ergste is haar isolement en het wachten op dat ene verlossende telefoontje. Wat haar enorm helpt is haar werk; dat sociaal contact doet enorm veel deugd. Ze wil ook graag blijven spelen met haar kleinkinderen.

Een documentaire van Tim De Keersmaecker

Aflevering 5: Lieve 
Leven met bipolaire stoornis - donderdag 7 juni

“Ik heb een sterk netwerk, zonder hen was ik er nooit bovenop geraakt.”
Lieve

Lieve is een alleenstaande moeder van drie kinderen: Nele, Karel en Jan. Ze is criminoloog van opleiding. Op 53-jarige leeftijd kreeg ze de diagnose bipolaire stoornis. Door haar opname in de psychiatrische instelling moest ze haar gezin tijdelijk achterlaten. Daar worstelt ze mee, ook al was het een noodzakelijke stap voor haar. Met de hulp van vrienden en kennissen, en na het hernieuwde contact met haar gezin, timmert ze moedig verder aan de bewogen weg richting herstel.

Lieve is vooral bekommerd om het welzijn van de kinderen. De onmacht en het schuldgevoel over haar ziekte maken haar bang, maar vormen tegelijkertijd ook een grote stimulans. Lieve wil terug de moeder zijn voor haar kinderen. Ze voelt een grote dankbaarheid sinds haar diagnose en hoopt alles onder controle te kunnen houden.

Een documentaire van Sofie Meelberghs en Sien Versteyhe. 

Aflevering 6: Yme
Leven met een eetstoornis - donderdag 14 juni

“Ik wil vooral niet nog meer dingen missen door die eetstoornis.”
Yme

De 32-jarige Yme kampt al meer dan de helft van haar leven met een eetstoornis. Durven praten over haar problemen en om hulp durven vragen, waren voor haar een cruciale eerste stap. Onlangs werd ze op haar eigen vraag opnieuw opgenomen voor een behandeling. Met de hulp van familie, vrienden en zorgverleners probeert ze daar controle te krijgen over haar lichaam, haar eetpatroon en haar zelfbeeld. Ze wil ook graag opnieuw vrijwilligerswerk doen, zodat ze voor het eerst sinds lang weer zichzelf kan zijn.

Op het moment van de diagnose voelde Yme schaamte maar tegelijkertijd ook opluchting. Ze heeft geleerd om realistischer te zijn, dat het oké is om soms een beetje ongelukkig te zijn. Nu heeft ze meer inzicht in zichzelf en zal ze op tijd aan de alarmbel trekken. Ze wil van de kleine dingen genieten en een gewoon leven leiden, leven zonder een eetstoornis en ontdekken wat ze allemaal kan.

Een documentaire van Sofie Meelberghs.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos