Skip to Content
Nieuw op Canvas: Strafpleiters - Gilles De Coster op zoek naar de mens achter het pleidooi

Nieuw op Canvas: Strafpleiters - Gilles De Coster op zoek naar de mens achter het pleidooi

Vanaf maandag 6 november

Strafpleiters is een zesdelige human-interest reeks waarin acht strafpleiters openhartig vertellen over hun vak en hoe ze proberen overeind te blijven in een alsmaar radicaler klimaat van terreur, hypermedia en spektakelprocessen. 

Interviewer Gilles De Coster peilt naar de impact van ons woelig tijdsgewricht op het leven en werk van de strafpleiters. De biecht van de mens achter het pleidooi in zes thematische afleveringen.

Vanaf maandag 6 november om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

De acht strafpleiters zijn:

  • Nathalie Buisseret, bekend van o.a. de zaak van de Delhaize-zuurgooier
  • Walter Damen, bekend van o.a. de zaak rond Sharia4Belgium
  • Jan De Man, bekend van o.a. de zaak over Jonathan Jacob
  • Abderrahim Lahlali, bekend van o.a. de racisme-aanklacht tegen Bart De Wever
  • Sven Mary, bekend van o.a. de zaak rond Salah Abdeslam
  • Joris Van Cauter, bekend van o.a. de zaak van de Aquino’s 
  • Katrien Van der Straeten, bekend van o.a. de zaak van de parachutemoord
  • Nina Van Eeckhaut, bekend van o.a. de zaak over Kim De Gelder

Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.

 

 

“Ik ben heel blij dat ik dit programma mag maken. Het is deels een terugkeer naar mijn roots, het interviewen, en deels een avontuur in een mij onbekende maar fascinerende wereld. Ik heb een geprivilegieerde kijk gekregen op het ongewone en ongemeen boeiende leven van strafpleiters. Hoe zij leven voor hun job, en hoe die passie hen ook confronteert met de donkere kant van de maatschappij en hun eigen geweten.  Het was heerlijk om diepgaande gesprekken te voeren met mensen die van het woord hun vak hebben gemaakt. En ik ben opgetogen met het resultaat: een inkijk in de wereld van acht vooraanstaande strafpleiters.”
Gilles De Coster

Vedetten en underdogs

Strafpleiters zijn controversieel en moeilijk te vatten. We kennen ze als de vedetten van het strafproces, maar ook als de underdogs van Justitie. Ze laveren tussen beroepsgeheim en lekken uit het dossier, ze zijn mediaspelers en speelbal van de media. Daders verdedigen ze met even veel vuur als slachtoffers. Zelfs bij de gruwelijkste misdaad vechten ze voor de rechten van de beklaagde, want de juridische procedure is heilig. Strafpleiters lijken bereid het onverdedigbare te verdedigen.

Imagoprobleem

“We worstelen met een imagoprobleem: veel mensen hebben een negatief oordeel over ons, weinig mensen weten wat onze job precies inhoudt.” Het was de klacht die de strafpleiters het felst ventileerden tijdens voorbereidende gesprekken. Het is het uitgangspunt geworden van deze Canvas-reeks. Acht ‘misdaadadvocaten’ vertellen hoe ze hun job beleven, hoe ze omspringen met de morele en juridische dilemma’s waarmee ze worden geconfronteerd in dagelijkse dossiers en spraakmakende processen.

De mens onder de toga

In de gesprekken steekt bijzondere aandacht voor de mens onder de toga: de ups, de downs, de adrenaline en de burnout. De thema’s hebben ook een actuele dimensie, want strafpleiters zijn bevoorrechte getuigen van de tijdgeest. In een tijdperk van terreur, repressie en justitiehervormingen staan de strafpleiters voor nieuwe uitdagingen. In een steeds radicaler klimaat van misdaad, mediahype en onderlinge concurrentie trachten ze overeind te blijven. Met de publieke opinie als volksjury, die online haar vonnis velt.

Het woord is aan de generatie-na-Vermassen.

Strafpleiters is een programma van Woestijnvis voor Canvas.

 

Aflevering 1: Slachtoffers en daders – maandag 6 november

“Blijf weg van ons, als het kan!”

“Slechts drie op de tien strafpleiters zijn echt goed in hun job.”

“Het is erg om te zeggen, maar je geraakt gewend aan de gruwel.”

In de eerste aflevering peilt Gilles De Coster naar de relatie tussen strafpleiter en cliënt. Zijn alle strafpleiters even goed? Van welke cliënten zijn strafpleiters zelf bang? Hoe vertrouw je een mens die een gruweldaad heeft begaan? Hoe gaan strafpleiters om met een schuldige die wordt vrijgesproken, of een onschuldige die wordt veroordeeld?

Aflevering 2: De arena – maandag 13 november

“Ik droom van niet-bestaande processen, waarin ik de rol van beklaagde moet vervullen.”

“Tijdens een intensief proces verwaarloost ge uw echtgenote en uw kindjes.”

“Als het gaat over hard drugs bent u beter af met een proces in Antwerpen.”

In deze aflevering overschouwt Gilles De Coster samen met de advocaten de arena van de rechtszaal en praten ze over de verschillende spelers. Hoe bereiden de strafpleiters zich voor op een belangrijk proces? Zijn alle rechters even streng? Hoe hoog laaien de emoties op in de confrontatie met ‘de natuurlijke vijand’: de procureur (openbare aanklager)? Hoe gaan strafpleiters om met collega’s die ze als tegenstander hebben? Hoe reageren de nabestaanden van het slachtoffer op de advocaat van de dader? En wat zeg je tegen een cliënt die de zwaarste straf heeft gekregen?

Aflevering 3: Mediacircus – maandag 20 november

“Door de molen van de media gedraaid worden is de zwaarste straf.”

“De supportersbus in de kasteelmoord was totaal ongepast.”

“Ik check juryleden altijd op Facebook.”

De assisenprocedure is aan het uitdoven, maar de emotionaliteit en spektakelwaarde van moordprocessen is gebleven. De strafpleiters spelen - vaak tegen wil en dank - hun rol in het mediacircus. Ze voelen de impact van sociale media en lekken uit het dossier. In deze aflevering geven ze hun kritische kijk op recente mediatieke zaken zoals de kasteelmoord, het dossier Vangheluwe en de parachutemoord. Zaken waarin ze zelf hebben gepleit.

Aflevering 4: Terreur – maandag 27 november

“De advocaat die de volkswoede trotseert, verdient hoe dan ook respect.”

“Ik heb thuis gezegd: als ik geen terreurverdachte kan bijstaan, hang ik mijn toga aan de haak.”

“Ik ben niet bereid om nog nieuwe terreurverdachten bij te staan.”

In dit tijdperk van terreur spelen strafpleiters een bijzondere rol. Hoe voelt het om een terreurverdachte te verdedigen? Leren ze de mens achter de terrorist kennen? Wat is de ultieme drijfveer om het te doen? Het levert publiciteit op, maar wie een publieke vijand verdedigt, riskeert er zelf een te worden. Sven Mary maakte het mee met Salah Abdeslam. Walter Damen en Abderrahim Lahlali met Sharia4Belgium.

Aflevering 5: Bedreigde rechtstaat – maandag 4 december

“Onze privacy is vandaag onbestaande.”

“Vandaag is elke burger potentieel verdacht.”

“Ik denk dat ze ons beroep willen afschaffen, we lopen in de weg.”

“Dat minister Geens zijn hervormingen ‘potpourri’ noemt, betekent dat hij de stank wil verdoezelen.”

“In naam van de veiligheid leveren we in op onze rechten en vrijheden”, poneren meerdere advocaten. Wat zijn de gevaren? Hebben we te veel ingeleverd? Hebben parket en speurders te veel macht gekregen? Staan de rechten van verdediging onder druk, is de positie van de strafpleiters verzwakt? Is onze rechtstaat bedreigd? En hoe kijken de strafpleiters naar de hervormingen en de schimmelkelders van Justitie?

Aflevering 6: Zonder toga – maandag 11 december

“Het advies dat ik zou geven aan mezelf als beginnend advocaat: vertrouw niemand.”

“We zijn met veel te veel advocaten. Vandaar de verdoken armoede binnen de advocatuur.”

“Ik blijf geen strafpleiter tot mijn pensioen.”

Wie zijn de strafpleiters buiten de rechtbank? Hoe gaan ze om met ups en downs, adrenaline en burnout? Hoe zwaar weegt hun beroep op het gezin? Wat zijn de uitlaatkleppen in een job die nooit stopt? En als we weten dat één op de drie advocaten leeft van een minimumloon: hoe houden ze zich overeind als ondernemers, in een felle concurrentiestrijd met andere advocaten? Gilles De Coster gaat op zoek naar de mens en de manager achter het pleidooi.

 

De strafpleiters

Nathalie Buisseret
Ondanks haar mediaschuwheid staat Nathalie Buisseret (48) bekend als een van de beste vrouwelijke strafpleiters van het land. Ze was getrouwd met Sven Mary, met wie ze tot twee jaar geleden een kantoor runde. Daarna maakte ze een doorstart met haar eigen kantoor.
Ze werkt aan de balie van Brussel, is al 24 jaar strafpleiter en deed 38 assisenzaken. Haar bekendste zaken zijn die van de Delhaize-zuurgooier, Michelle Lelièvre en de Aquino’s.

Walter Damen
Als advocaat van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem promoveerde Walter Damen (46) van Antwerpse naar nationaal bekende pleiter. Vorig jaar wijdde hij een boek aan de impact van terreur op onze samenleving (Dreigingsniveau 4). Hij richtte ook het deradicaliseringscentrum DeRadiAnt op in Antwerpen. Dit voorjaar stond hij op de planken met zijn oom Hubert Damen in een assisentoneelstuk.
Hij werkt aan de balie van Antwerpen, is al 21 jaar strafpleiter en deed 46 assisenzaken. Zijn bekendste zaken zijn die van Sharia4Belgium, de kasteelmoord en Kim De Gelder.  

Jan De Man
Jan de Man (65) heeft het meeste ervaring van alle strafpleiters in deze reeks. Hij geniet een reputatie als flamboyant pleiter. Hij maakte naam als advocaat van Carl De Schutter in het proces rond veekeurder Van Noppen. En recent verdedigde hij het Bijzondere Bijstandsteam (‘de Botinnekes’) in de zaak Jonathan Jacob.
Hij werkt aan de balie van Antwerpen, is al 37 jaar strafpleiter en deed 97 assisenzaken. Zijn bekendste zaken zijn die van veekeurder Van Noppen, Jonathan Jacob, Tijl Teckmans en Leslie Huysmans.

Abderrahim Lahlali
Abderrahim Lahlali (39) raakte bekend als advocaat van de broers Elouassaki in het Sharia4Belgium-proces. Hij diende ook namens de Marokkaans-Antwerpse gemeenschap een klacht in tegen de Antwerpse burgemeester Bart de Wever, wegens vermeend racisme tegenover Marokkaanse Berbers. Lalahli is gemeenteraadslid in Ronse voor CD&V.
Hij werkt aan de balie van Gent, is al 15 jaar strafpleiter en deed 4 assisenzaken. Zijn bekendste zaken zijn die rond de Antwerpse basisschool De Blokkendoos, Sharia4Belgium en de klacht tegen Bart De Wever.

Sven Mary
Sven Mary (45) verwierf internationale faam nadat hij Bataclan-terrorist Salah Abdeslam kortstondig bijstond. Met zijn cassante stijl veroorzaakt meester Mary geregeld een opstoot in de media. Stelling nemen tegen de gevestigde machten ziet hij als zijn persoonlijke missie. En zijn bijnaam ‘l’avocat des crapules’ draagt hij met trots.
Hij werkt aan de balie van Brussel, is al 20 jaar strafpleiter en deed 66 assisenzaken. Zijn bekendste zaken zijn die van Salah Abdeslam, de Aquino’s en Fortis.

Joris Van Cauter
Joris van Cauter (42) heeft een stevige reputatie als procedurepleiter. Hij werd nationaal bekend als raadsman van voormalig bisschop Roger Vangheluwe. Hij schrijft met regelmaat opiniestukken waarin hij waarschuwt voor trends die de rechtsgang bedreigen, zoals slachtofferisme en klassenjustitie. Meester Van Cauter is ook moraalfilosoof.
Hij werkt aan de balie van Gent, is al 15 jaar strafpleiter en deed 3 assisenzaken. Zijn bekendste zaken zijn die van de kasteelmoord, de Aquino’s en Yolande Magy.

Katrien Van der Straeten
Katrien Van der Straeten (45) startte haar eigen kantoor in Dendermonde, nadat zij jarenlang werkte bij haar leermeester Vic Van Aelst. Ze verwierf bekendheid in binnen- en buitenland als advocaat van Els Clottemans in het proces over de parachutemoord.
Zij werkt aan de balie van Dendermonde, is al 22 jaar strafpleiter en deed 20 assisenzaken. Haar bekendste zaken zijn die van de parachutemoord en de roofmoord op Aurore Ruyffelaere.

Nina Van Eeckhaut
Bij Nina Van Eeckhaut (38) zit pleiten in het DNA. Haar vader is de iconische strafpleiter, Piet van Eeckhaut, wiens kantoor ze overnam na zijn overlijden. Er steekt Gents temperament in haar betogen.
Zij werkt aan de balie van Gent, is al 15 jaar strafpleiter en deed 20 assisenzaken. Haar bekendste zaken zijn die Kim de Gelder, Kitty Van Nieuwenhuysen en de zogenaamde babymoordprocessen. 

 

Gilles De Coster

Gilles De Coster (36) is het gezicht en de interviewer van Strafpleiters.

Vooraleer hij journalistiek begon te studeren, deed hij een jaar rechten. Zijn belangstelling voor justitie is gebleven en zijn jaar ‘in de rechten’ was een goede basis voor dit programma.

Later presenteerde Gilles jarenlang het Radio 1-actualiteitenmagazine De ochtend. Hij verhuisde in 2012 naar Woestijnvis en maakte er sindsdien verschillende programma’s voor VIER, zoals De Kruitfabriek, Het Jaaroverzicht Live en De Mol.

Daarnaast is hij ook wekelijks te zien als gezicht van Sports Late Night, en bereidt hij momenteel een nieuw seizoen van De Mol voor.

Strafpleiters is het eerste tv-programma van Gilles De Coster voor de VRT.

 

Strafpleiters is een programma van Woestijnvis voor Canvas.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos