Skip to Content
Team Scheire: creatieve oplossingen voor dagdagelijkse problemen

Team Scheire: creatieve oplossingen voor dagdagelijkse problemen

Hoe wetenschap en technologie mensen kunnen helpen - vanaf maandag 29 oktober op Canvas

Team Scheire is een human-interestprogramma rond technologie en wetenschap waarin Lieven Scheire de hulp inschakelt van een team van ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs. Samen bedenken ze creatieve en concrete oplossingen voor dagdagelijkse problemen van mensen die omwille van een beperking of andere problemen niet ten volle van het leven kunnen genieten.

Het team maakt daarbij gebruik van een scala aan slimme middelen, van low-tech doe-het-zelf-materialen tot cutting edge technologie.

Vanaf maandag 29 oktober om 21.20 u. op Canvas.

Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.

 

Duizenden mensen in Vlaanderen hebben het moeilijk om de meest vanzelfsprekende taken uit te voeren. Team Scheire gaat op zoek naar oplossingen voor hun specifieke moeilijkheden, maar ook voor problemen die een hele groep mensen aangaan.  Lieven Scheire daagt zijn makers uit om net dat ene innovatieve idee te bedenken en te realiseren dat de levenskwaliteit van die mensen kan verbeteren. Team Scheire bestaat uit deze slimme koppen:

  • Maria-Cristina Ciocci: prof. dr. in de wiskunde met een passie voor technologie en wetenschap
  • Lynn Coorevits: expert gebruikersonderzoek bij IMEC
  • Katrien De Graeve: software architect bij Microsoft
  • Anthony Liekens: uitvinder, technologisch consulent en ‘mad scientist’
  • Deepak Mehta: educatief coördinator bij Technopolis
  • Elisa Van Coster: meubelontwerper en -bouwer in staal en hout
  • Ronald Van Ham: prof. dr. ir. mechatronica, een combinatie van mechanica, software en elektronica
  • Maarten Weyn: prof. dr. ing. elektronica-ICT bij de UAntwerpen/IMEC en specialist draadloze communicatie

 

 “Ik heb tijdens het maken van deze reeks zulke mooie mensen ontmoet! Mensen met een beperking die ons duidelijk maken hoe kleine praktische zaken soms veel kunnen betekenen voor onze eigenwaarde en zelfstandigheid. En natuurlijk onze acht makers. Apetrots ben ik op dat team. Het is ongelooflijk met welke toewijding en creativiteit zij al hun beschikbare technologische middelen en vaardigheden hebben aangewend om kleine wondertjes te verrichten. Ik heb er acht helden bij. En ik hoop vooral dat ze ook anderen zullen inspireren om hetzelfde te doen. Wat ze doen is geniaal, maar de middelen die ze ervoor gebruiken zijn voor ieder van ons beschikbaar. Makers veranderen de wereld.”
Lieven Scheire

In elk van de acht afleveringen pakt team Scheire twee problemen aan. Tijdens brainstorms in hun hoofdkwartier in de Universiteit van Antwerpen overleggen ze samen hoe ze daarbij best te werk gaan. Maar er is telkens één teamlid dat het voortouw neemt. 

Aflevering 1: Roland wil zelfstandig blijven en Lazlo wil gamen

In deze eerste aflevering maken we kennis met Lynn Coorevits. Lynn is expert gebruikersonderzoek bij onderzoeksinstelling Imec, en gaat op zoek naar een oplossing voor Roland, een man die lijdt aan jongdementie en die daardoor een groot stuk van zijn zelfstandigheid kwijt is. 

Innovatiespecialist en ‘mad scientist’ Anthony Liekens steekt  dan weer de handen uit de mouwen van zijn labojas voor Lazlo: een jongen van 15 die lijdt aan hersenverlamming, maar die ondanks zijn fysieke beperking toch wil kunnen gamen.

Aflevering 2: Monique wil foto's nemen en Pluim wil dansen

Software architect Katrien De Graeve waagt zich aan iets wat op het eerste zicht onmogelijk lijkt : ze gaat op zoek naar een oplossing voor Monique, een dame die blind is maar toch graag zelf mooie foto’s wil maken met haar smartphone. 

En we ontmoeten Pluim, een man die alle kracht in zijn spieren verliest, maar wil toch kunnen dansen met zijn vrouw. Ingenieur Ronald Van Ham ziet verborgen oplossingen waar anderen problemen zien, en daagt zichzelf uit om dit koppel opnieuw te laten genieten van hun passie voor dans.  

Aflevering 3: Tima wil alleen naar school en Maria wil meer contact

Tima is elf en zit in een rolstoel omdat ze werd geboren met spina bifida Ze gaat vanaf volgend schooljaar naar de middelbare school, en wil daar zoveel mogelijk zelfstandig kunnen zijn.  Ze wil niet meer dat haar mama haar naar school moet brengen, maar het lukt haar niet om een boekentas mee te nemen. Meubelmaker Elisa Van Coster gaat de uitdaging aan.

En wiskundeprof Maria-Cristina Ciocci gaat op zoek naar een manier om Maria en andere bewoners van een rust- en verzorgingstehuis makkelijker in contact te brengen met hun familie en vrienden die wat verder af wonen. Op die manier probeert ze het probleem van de eenzaamheid te verbeteren.

Aflevering 4 – maandag 19 november

Carmen durft nauwelijks fietsen en dat heeft alles te maken met een ongeval van haar broer. Hoe kan ze dat trauma overwinnen en opnieuw met een geruster gemoed fietsen? (Maarten Weyn)
Quinten (9) heeft een mentale beperking, ADHD en Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Hij heeft nood aan een ‘cocon’ om tot rust te komen als het stormt in zijn hoofd. (Deepak Mehta)

Aflevering 5 – maandag 26 november

Morgan (11) wil graag fietsen, maar door haar extreem gevoelige huid lukt dat niet. (Ronald Van Ham)
Studente Cato (23) heeft een extreem slaapprobleem dat het onmogelijk maakt om een normaal leven te leiden. Als niemand haar wakker maakt, slaapt ze 15 tot 20 uur aan een stuk door. (Maria-Cristina Ciocci

Aflevering 6 – maandag 3 december

Tom (35) heeft een meervoudige beperking. Met hulpmiddelen kan hij zich redelijk goed behelpen, maar communiceren gaat moeilijk. Kan daar iets aan gedaan worden? (Lynn Coorevits)
De ouders van Flo (10) en Minne (8)  zijn op zoek naar een manier om orde en structuur te brengen in het leven van hun kinderen met autisme, ADHD en nog andere moeilijkheden. (Anthony Liekens)  

Aflevering 7 – maandag 10  december

Wouter (16) is normaal begaafd, maar kan geen woordbeelden begrijpen en dus niet lezen. Toch zou hun graag ondertitels kunnen lezen om naar films te kunnen kijken. (Katrien De Graeve
Ben is een sportman in hart en nieren. Maar door overbelasting van zijn spieren lijdt hij aan chronische beenvliesontsteking. Hij wil opnieuw zorgeloos kunnen lopen. (Maarten Weyn)

Aflevering 8 – maandag 17 december

Jaro (6) maakt deel uit van een heel sportief gezin. Maar Jaro is doof geboren en zijn hoorapparaat is heel kwetsbaar. Daardoor mag hij niet sporten. (Deepak Mehta)  
Bart zit in een rolstoel, maar heeft na een lange revalidatie een droom kunnen realiseren: een ecologische deel-moestuin. Die wil hij nu uitbreiden maar daarvoor heeft hij aangepaste hulpmiddelen nodig. (Elisa Van Coster)

 

Team Scheire is een programma van Sputnik Media voor Canvas, met medewerking van Stad Antwerpen, Imec, UAntwerpen en het Departement Economie, Wetenschappen en Innovatie. 

Meer informatie in bijgevoegd persdossier en op canvas.be.

 

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos