Skip to Content
Therapie op Canvas

Therapie op Canvas

Een intieme blik op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt - vanaf woensdag 20 maart

In Vlaanderen heeft één op vier mensen vroeg of laat psychologische hulp nodig. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of burn-out. Steeds meer mensen zoeken hun weg naar psychotherapie en de wachtlijsten worden alsmaar langer.

De achtdelige reeks Therapie geeft ons voor het eerst een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen therapeuten en hun cliënten, en de problemen waar zij mee worstelen.

Vanaf woensdag 20 maart om 21.20 u. op Canvas.

Therapie is een programma van Panenka voor Canvas.

Meer informatie hieronder en in het persdossier (onderaan dit bericht)


"Niemand neemt contact op met mij voor zijn plezier. Als mensen mij contacteren, is dat omdat ze zwaar in de problemen zitten. Wat alle mensen die contact zoeken verbindt, is één vraag: help mij."
​Luc Van de Ven

De spreekkamer van de therapeut, de ziel van de cliënt

Zeven therapeuten openen in Therapie de deur van hun spreekkamer:

  • Prof. dr. Sarah Bal – psycholoog en gedragstherapeut kinderen en jongeren
  • Jaak Beckers – psycholoog en gedragstherapeut
  • Gert De Kinder - psycholoog en gedragstherapeut kinderen en jongeren
  • dr. Sam Deltour - psychiater en psychodynamisch therapeut in opleiding
  • dr. Bie Peuskens - arts, psychiater en systeemtherapeut
  • Luc Van de Ven - klinisch ouderenpsycholoog
  • Hadi Waelkens - psycholoog, seksuoloog en systeemtherapeut

Maandenlang registreerden onbemande camera’s in alle discretie de sessies van de therapeuten en hun cliënten. Zo wordt de intimiteit van de gesprekken en de anonimiteit van de cliënten gerespecteerd. De patiënten zijn niet herkenbaar, maar ze laten wel in het diepst van hun ziel kijken. Ze zeggen wat elders niet gezegd kan worden en spreken uit wat ze zelf vaak amper durven voelen. Hier hoor je wat recht uit het hart komt en wat al jaren op de lever ligt.

Zo verscheiden als het leven

De verhalen in Therapie zijn zo verscheiden als het leven zelf. De therapeuten gaan aan de slag met moeilijkheden rond trauma’s, fobieën, depressie, angst, hechting, scheiding, opvoeding, partnerkeuze, ouder worden en afscheid nemen.

 

Een man meldt zich aan omdat hij niet meer wil samenzijn met zijn vrouw, die in behandeling is voor kanker. Een weduwe is in de war omdat ze niet rouwt om haar overleden echtgenoot. Een man van middelbare leeftijd leert om te gaan met de angst om zijn dominante moeder teleur te stellen. Een tienjarige jongen is bang dat hij nooit nog nieuwe vriendjes zal vinden. Een vrouw kan maar niet kan kiezen tussen een man die haar niet ziet staan en haar partner, die haar verstikt.

Hoe banaal een vraag aan een therapeut op het eerste gezicht soms lijkt, zo snel raakt een verhaal aan de grote existentiële thema’s en levensvragen rond liefde, dood, rouw, eenzaamheid en geluk.

De wereld van de therapeut

Therapie kijkt ook binnen in de wereld van de therapeuten zelf. Hoe verwerken zij hun sessies, wat nemen ze mee naar huis en hoe gaan ze te werk? Ze stellen niet alleen hun therapieruimte, maar ook zichzelf en hun beleving open.

In elke aflevering komen een drietal therapeuten aan bod, met grote en kleine verhalen van verschillende cliënten. Beelden van de sessies worden afgewisseld met reflecties van de therapeuten. De verhalen van de patiënten worden in één aflevering afgerond. De afleveringen staan dus op zichzelf.

Therapie geeft op die manier in acht afleveringen voor het eerst een inkijk in de wereld van de psychotherapie en de worstelingen en verlangens in ons eigen leven.

De therapeuten die aan het programma meerwerken, zijn:

Sarah Bal
​Psycholoog en gedragstherapeut kinderen en jongeren
​Privépraktijk Sint-Martens-Latem

Sarah Bal © VRT - Geert Van Hoeymissen
Sarah Bal © VRT - Geert Van Hoeymissen

Prof. dr. Sarah Bal (50 jaar, Sint-Martens-Latem) is licentiaat klinische psychologie en doctor in de psychologische wetenschappen. In 2003 behaalde ze haar doctoraat rond jongeren die te maken hebben gekregen met seksueel misbruik en zij is vandaag als gastprofessor verbonden aan de vakgroep Psychiatrie en Medische Psychologie van de Universiteit Gent. Haar expertise omvat chronische stress en trauma bij kinderen en jongeren.

Als klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkt ze daarnaast binnen de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Gent. Daar bestaat haar taak voornamelijk uit diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren, en hun gezinsleden, die te maken hebben met uiteenlopende psychiatrische problemen. Sarah Bal geeft geregeld lezingen en ze geeft les aan verschillende hogescholen.

 

Jaak Beckers
​Psycholoog en gedragstherapeut
​Psychologenpraktijk Faresa – Hasselt

Jaak Beckers © VRT - Joost Joossen
Jaak Beckers © VRT - Joost Joossen

Jaak Beckers (68 jaar, Hasselt) studeerde in 1972 af als licentiaat in de experimentele psychologie aan de KU Leuven. Hij schoolde zich bij in de gedragstherapie, onder meer aan de Universiteit Utrecht, en is vandaag onder meer supervisor voor de postgraduaatopleiding gedragstherapie van de KU Leuven.

Jaak Beckers was de voorbije jaren coördinator ouderenzorg in het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG/Litp). Sinds zijn pensionering in het CGG geeft hij nog enkele uren therapie in groepspraktijk Faresa in Hasselt, waar 80 procent van de aanmeldingsklachten bestaat uit angst en depressie. Hij is er ook betrokken als adviseur en supervisor voor de psychologen voor volwassenen om de kwaliteit van het therapieaanbod te garanderen.

Hij is al vanaf haar ontstaan lid van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie, vaak als bestuurslid (voorzitter, voorzitter opleidingscommissie) en als bestuurslid van de European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Hij geeft regelmatig workshops gedragstherapie in binnen- en buitenland.

  

Gert De Kinder
​Psycholoog en gedragstherapeut kinderen en jongeren
​Psychologenpraktijk Kriekelaar – Kontich

Gert De Kinder © VRT - Joost Joossen
Gert De Kinder © VRT - Joost Joossen

Gert De Kinder (43 jaar, Kontich) is gedragstherapeut in de Psychologenpraktijk Kriekelaar in Kontich, specifiek voor kinderen en jongeren. Hij studeerde klinische psychologie en gedragstherapie aan de Universiteit Gent. Hij gaf jaren les aan Thomas More hogeschool en werkt momenteel nog als supervisor en gastdocent verbonden aan de Universiteit Gent en de KU Leuven.

De Kinder is gespecialiseerd in angst-, stemmings- en gedragsproblemen, en werkt vaak rond dwangklachten en hoogbegaafdheid. Verder begeleidt hij ook kinderen en jongeren die hun emoties moeilijk kunnen reguleren, een negatief zelfbeeld hebben of last hebben van piekeren.

Als gedragstherapeut gaat Gert De Kinder stapsgewijs met zijn cliënten aan de slag. Na een intakegesprek met kind en ouders en het grondig in kaart brengen van het probleem, probeert hij aan de hand van specifieke therapeutische technieken verandering teweeg te brengen om kinderen anders te leren omgaan met negatieve gedachten, wisselende emoties en moeilijk gedrag.

Sam Deltour
​Arts, psychiater en psychodynamisch therapeut in opleiding
​Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Sam Deltour © VRT - Joost Joossen
Sam Deltour © VRT - Joost Joossen

Dr. Sam Deltour (34 jaar, Tervuren) is psychiater en psychotherapeut in opleiding. Hij zit in het vierde jaar van de vijfjarige opleiding psychiatrie en in het tweede jaar van zijn postgraduaat optie psychodynamische therapie.

Momenteel geeft hij in het kader van zijn opleiding therapie in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, waar hij consultaties doet en werkt voor de behandelafdelingen van de Medisch Psychologische Kliniek (kinderpsychiatrie).

Dr. Sam Deltour heeft ook een verleden als avonturier. Hij bracht een groot deel van zijn twintiger jaren door in Alaska en Canada. In 2011-2012 trok hij samen met Dixie Dansercoer 90 dagen door Antarctica en daarmee vestigden ze het wereldrecord van de langste niet-bevoorrade, niet-gemotoriseerde expeditie op het continent. Die ervaringen hebben Sam Deltour naar eigen zeggen op diepgaande wijze gevormd en beïnvloeden hem sterk in zijn werk.

Bie Peuskens
​Arts, psychiater en systeemtherapeut
​Privépraktijk Sibling – Tervuren 

Bie Peuskens © VRT - Joost Joossen
Bie Peuskens © VRT - Joost Joossen

Dr. Bie Peuskens (40 jaar, Tervuren) studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en specialiseerde zich daarna in volwassenenpsychiatrie. Ze werkt als psychiater en psychotherapeut in de privé-groepspraktijk Sibling in Tervuren. Ze volgde verschillende opleidingen, onder meer tot systeemtherapeut, en is Infant Mental Health-deskundige.

en belangrijk deel van de problematieken die zij als psychotherapeute behandelt, bestaat specifiek uit de moeilijkheden die jonge moeders ervaren tijdens de zwangerschap en rond de geboorte. Daarnaast behandelt ze ook andere problemen die zich voordoen tijdens het jonge ouderschap in de relatie tussen ouder en kind, en werkt ze met moeilijkheden rond hechting en trauma.

Verder is dr. Bie Peuskens gespecialiseerd in de behandeling van meer algemene psychiatrische problemen, onder meer stemmings- en angststoornissen, psychosezorg, posttraumatische stressstoornissen en ADHD.

  

Luc Van de Ven
​Klinisch ouderenpsycholoog
​Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Luc Van de Ven © VRT - Joost Joossen
Luc Van de Ven © VRT - Joost Joossen

Luc Van de Ven (65 jaar, Bierbeek) werkt al bijna 40 jaar als klinisch ouderenpsycholoog. Vandaag is hij vooral actief op de dienst Ouderenpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven.

Daar werkt hij met senioren en de uitgebreide waaier aan problemen waarmee zij in de loop van hun tweede levenshelft te maken krijgen. Een verouderend lichaam, de relatie met hun partner die na de pensionering of door een ziekte als Alzheimer onder druk kan komen staan, en aanpassingen in de seksualiteit. Verder behandelt hij de impact die het overlijden van een partner teweegbrengt, rouw die moeilijk verloopt of onverwerkte trauma’s uit een vaak ver verleden.

Luc Van de Ven publiceerde in verschillende tijdschriften, is spreker op congressen en studiedagen en geeft les in opleidingen voor professionele hulpverleners. Hij schreef bovendien een aantal boeken (onder meer Troost. Over ouderdom, zorg en psychologie) over de uitdagingen bij het ouder worden.

  

Hadi Waelkens
​Psycholoog, seksuoloog en systeemtherapeut
​Dienst oncologie - UZ Leuven

Hadi Waelkens © VRT - Joost Joossen
Hadi Waelkens © VRT - Joost Joossen

Hadi Waelkens (36 jaar, Heverlee) is psycholoog, seksuoloog en systeemtherapeut. In het UZ Leuven begeleidt ze patiënten met kanker in het spijsverteringsstelsel, samen met hun partner, kinderen en andere familieleden.

De problematiek van kanker is vaak een eerste aanknopingspunt, maar in haar spreekkamer komen ook andere thema’s naar boven, onder meer verhalen rond relaties, verslaving, misbruik, trauma, persoonlijkheids- en seksuele problemen.

Hadi Waelkens is verder ook docent aan het Instituut voor Psychotherapeutische Relatie en Reflectie (Thomas More Hogeschool), supervisor en begeleider van masterstudenten in verschillende opleidingen en spreker op congressen rond onder meer het thema van kanker in de psychotherapie.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

Meer informatie op canvas.be

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos