Skip to Content
Nieuw op Canvas: urban exploring, avontuur en animatie in Exitus

Nieuw op Canvas: urban exploring, avontuur en animatie in Exitus

vanaf maandag 29 augustus

Exitus is een spannende en avontuurlijke achtdelige reeks waarin filmmakers en ‘urban explorers’ Bob Thissen en Jeroen Swyngedouw over heel de wereld leegstaande gebouwen en verlaten sites bezoeken, en die weer tot leven brengen door middel van animatiefilmtechnieken. Zo laten ze ons kennismaken met een mysterieuze wereld van verlaten kastelen, oorlogsschepen, theaters, fabrieken, gevangenissen, kloosters en zelfs verlaten dorpen in het onbekende Abchazië. Vanaf maandag 29 augustus om 21.40 u. op Canvas en canvas.be.

De eerste twee afleveringen van de reeks zijn beschikbaar voor persvisie op het Persportaal van VRT Communicatie.

De trailers zijn voor de pers beschikbaar op het Syndicatie-platform van VRT.

Urban Exploring

Urban exploring, afgekort urbex of UE, is het bezoeken en fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Urban exploring wordt beoefend door urban explorers.

Schoonheid en verval

Voor Bob en Jeroen is ‘urban exploring’ een ‘way of life’. Ze gaan op zoek naar verlaten gebouwen en niet openbaar toegankelijke locaties. Ze proberen er binnen te geraken om hun aparte charme en schoonheid te fotograferen en te documenteren. Hoewel dat strikt genomen vaak illegaal is, benaderen ze hun locaties met het grootste respect, zonder iets stuk te maken en zonder een spoor na te laten. Maar vanuit hun passie voor animatiefilm, gaan Bob en Jeroen een stap verder dan de doorsnee urban explorer. Ze blazen al die bijzondere plekken na jaren van verwaarlozing namelijk nieuw leven in door middel van stopmotionanimatie, timelapse, hyperlapse, pixilatie, dronebeelden en andere technische snufjes. Het resultaat is verbluffend.

Exitus dompelt ons onder in een wonderlijke en vaak imposante wereld van verlatenheid en verval, lelijkheid en schoonheid. Duizenden kilometers zijn Bob en Jeroen onderweg naar geheime plekken en verlaten gebouwen. Ze laten zich inspireren door geschiedenis van de gebouwen, hun architectuur en esthetiek, de mythes, de omgeving, de mensen in de buurt. Hoe de natuur alles overwoekert en uiteindelijk ook uitwist. Hoe de tijd alles verweert en verteert, hoe stilte en geluiden iets vertellen over de sites die ze  bezoeken. Ook dat is Exitus.  

Bob en Jeroen

Bob Thissen (30) komt uit Nederlands Limburg. Hij is een gedreven stopmotion-filmmaker en tegelijk ook een gepassioneerde urban explorer. Elk vrij moment trekt hij eropuit om verlaten plekken over de gehele wereld te ontdekken. Bob is hyper-enthousiast en super-dynamisch. Hij heeft er alles voor over om zijn doel te bereiken. Bob is een echte ontdekker, altijd op zoek naar nieuwe nog te exploreren plekken. Bob schuwt geen risico’s en heeft een gigantisch netwerk over Europa en de rest van de wereld. Hij studeerde animatie aan de MAD Hogeschool in Genk. Zijn afstudeerproject Nothing Beside Remains was te zien op diverse animatie- en kortfilmfestivals.

"Ongezien binnenraken in verlaten gebouwen. Voor mij is het een levensstijl, telkens opnieuw een avontuur."
Bob Thissen

West-Vlaming Jeroen Swyngedouw (33) is een vriend van Bob en zijn onafscheidelijke reisgenoot in het avontuur. Ook hij is een stopmotion-filmmaker. Jeroen is gek op architectuur en geschiedenis, en probeert overal schoonheid te vinden. Daarbij heeft hij veel oog voor detail. Net als Bob is hij doordrongen van de spanning en de magie van urban exploring. Jeroen studeerde animatie aan het RITS.

“Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door oude gebouwen en verlaten locaties. Plaatsen waar de tand des tijds zijn werk heeft gedaan.”
Jeroen Swyngedouw

Avontuur en architectuur

Aflevering 1: Adellijke huizen– maandag 29 augustus
In de eerste aflevering trekken Bob en Jeroen naar de Loirestreek in Frankrijk. Dit gebied ligt bezaaid met honderden kastelen uit de tijd dat het Franse hof en heel zijn adellijke gevolg hier geregeld verbleven. Tegenwoordig zijn zulke kastelen nog amper te onderhouden. Sommige kastelen halen hun onderhoud uit het toerisme, andere werden verlaten en gaan stilaan ten onder aande natuurkrachten. In de buurt van Nantes ontdekken Bob en Jeroen een wel heel bijzonder, verlaten kasteel: het interieur brengt ons geheel terug naar de gloriedagen van de adel en de bijzondere verzamelingen die ze erop nahielden.

Aflevering 2: Huizen van bewaring – maandag 5 september
In de tweede aflevering reizen Bob en Jeroen naar Philadelphia om er de ‘Holmesburg Prison’ te gaan bezoeken. Maar voor ze daar geraken, worden ze gegijzeld door Snowzilla, een sneeuwstorm die de hele Oostkust van de VS begin 2016 lamlegde. Er zit in eerste instantie niets anders op dan in de stad zelf op zoek te gaan naar verlaten gebouwen alvorens op zoek te gaan naar de gevangenis in een verre buitenwijk van Philadelphia. Maar hun geduld wordt beloond: ‘Holmesburg Prison’ is zonder meer indrukwekkend en doet Bob en Jeroen het huiveringwekkende isolement van de gedetineerden aan den lijve ondervinden.

Aflevering 3: Theater – maandag 12 september
De gouden tijden het theater lijken lang voorbij. Door de grote concurrentie van de audiovisuele media gaan vele toneelhuizen ten onder. Toch is de teloorgang van het theater niet alleen een eigentijds fenomeen.In deze aflevering bezoeken Bob en Jeroen ‘Loew’s Theater’, een cabaret –en filmtheater ten noorden van New York, dat in 1975 de deuren moest sluiten. De opkomst van de televisie bleek nefast voor dit roemruchte theater. Bob en Jeroen brengen het indrukwekkende theater weer tot leven alsof de tijd er gewoon heel eventjes is blijven stilstaan…

Aflevering 4: Stalen Reuzen – maandag 19 september
De tijd van de zware industrie lijkt definitief voorbij in het westen. Maar ons industriële verleden heeft zijn sporen nagelaten, ook op architecturaal gebied. Staalfabrieken, energiecentrales en hoogovens zijn vaak gigantische gebouwen. Het is indrukwekkend te zien hoe de mens zulke reusachtige gebouwen heeft kunnen ontwerpen en bouwen om de hele wereld van energie en grondstoffen te voorzien. Tegenover de maatschappelijke evolutie die de stalen reuzen teweeg brachten, staan enerzijds de vaak desastreuze gevolgen voor het milieu, en anderzijds de sociale bloedbaden die ontstonden bij hun sluiting. Bij ter ziele gegane industrie denken we algauw aan steden als Charleroi. Maar ook aan de Amerikaanse oostkust hebben diverse crisissen genadeloos toegeslagen. Bob en Jeroen bezoeken onder andere een leegstaande staalfabriek in Pittsburgh, een verdwijnende getuige van de industriële revolutie die de westerse wereld zo ingrijpend heeft veranderd.

Aflevering 5: Oorlog en schepen – maandag 26 september
Europa is vandaag nog altijd bezaaid met sporen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar veel van die gebouwen, constructies en terreinen ontsnappen vandaag aan onze aandacht. Vaak weten de omwonenden zelfs niet van hun bestaan, laat staan hun vroegere specifieke functie. Een markant voorbeeld hiervan zijn scheepskerkhoven. Een oorlogsschip kan je niet zomaar bezoeken en de meeste mensen zullen dan ook nooit een stap kunnen zetten op een dergelijk schip. Maar op een scheepskerkhof hoeven Bob en Jeroen geen soldaten te trotseren. Ze reizen naar de streek van Landévennec, op zoek naar het fregat Le Colbert…

Aflevering 6: De Sovjet Riviera
Slechts weinig mensen zullen Abchazië op een kaart kunnen aanduiden. Abchazië noemt zichzelf een onafhankelijke republiek, maar buiten Rusland, Venezuela en enkele ministaatjes erkent niemand die onafhankelijkheid. Voor de meeste landen is Abchazië een opstandige provincie van Georgië aan de Zwarte Zee. Toen Georgië, en dus ook Abchazië nog deel uitmaakten van de USSR, was het een geliefkoosd vakantieoord voor de partijbonzen van de USSR. Ook Stalin had er zijn buitenverblijf. De aangenaam warme kuststreek was bezaaid met villa’s, sanatoria en ontspanningsoorden. Na het uiteenvallen van de USSR en de bloedige burgeroorlog bleef alleen leegstand en chaos over. Bob en Jeroen gaan er op zoek naar de restanten van de Sovjet-architectuur, en ontdekken de verschillen tussen arm en rijk, ook ten tijde van het communisme.

Aflevering 7: Spookdorpen
In deze laatste aflevering bevinden Bob en Jeroen zich nog altijd in Abchazië, maar nu trekken ze door het bergachtige hinterland van dit voormalige Sovjet-gebied. In de tijd van de USSR floreerde de streek door de steun uit Moskou voor de mijnbouw en industrie. Na de ineenstorting van de USSR viel de industrie stil. Nu vinden Bob en Jeroen er vooral spookdorpen. De dorpen en steden werden verlaten en door het bergachtige terrein lieten de bewoners het grootste deel van hun hebben en houden gewoon achter. Bob en Jeroen ontmoeten enkele van de laatst overgebleven bewoners en brengen de dorpen weer tot leven.

Aflevering 8: Kerken en kloosters
De tijd dat iedereen katholiek was en elke familie wel een priester voortbracht, is allang voorbij. Minder roepingen, dus minder priesters, broeders en kloosterlingen, en bijgevolg vele lege kloosters en ook kerken in geheel Europa. Vaak worden zulke voormalige religieuze gebouwen omgedoopt tot museum, of soms zelfs tot hotel, restaurant of discotheek. Maar er zijn er ook veel die nooit een nieuwe bestemming hebben gekregen. In deze aflevering trekken Bob en Jeroen naar Italië, meer bepaald naar de Abruzzen, waar ze de barokke pracht en praal van het katholieke geloof weer tot leven brengen…

 

Exitus is een productie van Off World en Slammer!, in coproductie met Canvas en de steun van VAF-Media en de tax shelter van de Belgische Federale Overheid.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos