Skip to Content
Nieuwe verhalen uit de kleedkamer - Met Ruben Van Gucht

Nieuwe verhalen uit de kleedkamer - Met Ruben Van Gucht

Voormalige voetballers over succes en vergankelijkheid - in de tweede reeks van De kleedkamer - vanaf maandag 20 februari

In de tweede reeks van De kleedkamer gaat Sporza-journalist Ruben Van Gucht opnieuw op zoek naar verhalen van ex-voetballers die ooit samen schitterden in een topjaar van een legendarisch Belgisch voetbalteam: Club Brugge (1992), KSC Lokeren (1981), Standard Luik (1993), SK Lierse (1997), FC Antwerp (1993) en RSC Anderlecht (2001).  Unieke documentaires vol onvergetelijke sportieve herinneringen, maar ook aangrijpende human interest.

In elke aflevering keert Ruben met vier voetballers terug naar de kleedkamer van de club waar ze destijds furore maakten, of een andere locatie die een bepalende rol speelde in het succes van toen. De kleedkamergesprekken worden aangevuld met portretreportages van twee andere ploegmaats. Hoe is het de voetbalhelden sindsdien vergaan?

Dat vraagt Ruben aan iconen als Arie Haan en Marc Wilmots (Standard), Franky Van der Elst en Daniel Amokachi (Club Brugge), Preben Larsen en Arnor Gudjohnson (Lokeren), Tomasz Radzinski en Jan Koller (Anderlecht), Eric Gerets en Bob Peeters (Lierse), Walter Meeuws en Hans Peter Lehnhoff (Antwerp) maar ook aan vaak vergeten voetballers als Didier Segers (Antwerp), Dirk Huysmans (Lierse) en Henk Vos (Standard).

Ruben sprokkelde zijn verhalen niet alleen in de kleedkamers van die illustere clubs, maar trok ook naar Istanboel, IJsland, Polen, Noorwegen, Leverkusen, Monaco en andere plaatsen waar de iconen van toen een nieuwe stek hebben gevonden.  Hij ging ook op café en daalde zelfs af in een koolmijn. Altijd op zoek naar roemrijke herinneringen én authentieke getuigenissen over het leven na het voetbal.

Zes weken lang, vanaf maandag 20 februari om 21.15 u. op Canvas, canvas.be en vrtnu.be

Meer informatie vindt u hieronder en in het bijgevoegde persdossier.

De eerste aflevering, over Club Brugge, is voor persvisie beschikbaar op pers.vrt.be. Daarin zien we onder meer dat Hugo Broos toen ook al aan het feest was.

Ruben Van Gucht is beschikbaar voor interviews via [email protected].

 

"Grote namen of niet, het belangrijkste blijft uiteindelijk toch het verhaal dat iemand te vertellen heeft."
Ruben Van Gucht

"De grote uitdaging van deze tweede reeks was om evenveel straffe getuigenissen te vinden als in het eerste seizoen", zegt Ruben Van Gucht.  "Maar ik denk dat we daar zeker in geslaagd zijn. Door het succes van de eerste reeks hebben we nog meer grote namen kunnen overtuigen om mee te werken aan deze vervolgreeks. Maar grote namen of niet, het belangrijkste blijft uiteindelijk toch het verhaal dat iemand te vertellen heeft. Wat tijdens de eerste reeks al bleek, wordt ook in deze tweede serie bevestigd: voetballers zijn ook maar mensen, die ondanks roem en succes net als iedereen kunnen worden getroffen door problemen en tegenslag. Het is fijn om terug te blikken op hun sportieve hoogtepunten, maar wat mij toch het meest fascineert, dat zijn de mensen achter de voetballers.”

 

Aflevering 1 – Club Brugge 1992 (maandag 20 februari)

Club Brugge beleefde begin jaren ‘90 topjaren. Blauwzwart vierde zijn 100-jarig bestaan en met de komst van Hugo Broos veroverde het twee titels, twee bekers en vier supercups. Precies 25 jaar later brengt Ruben Van Gucht vier sterkhouders van toen terug naar het Jan Breydel stadion, de plaats waar herinneringen voor het rapen liggen, de plaats waar ze samen geschiedenis schreven. Franky Van der Elst, Rene Verheyen, Lorenzo Staelens en Foeke Booy nemen plaats rond de tafel om te praten over heden en verleden. Daarnaast zijn er ook portretten van Daniel Amokachi en Vital Borkelmans

Aflevering 2 – Sporting Lokeren 1981 (maandag 27 februari)

Het Waasland stond eind jaren zeventig en begin jaren tachtig op zijn kop. Eerst door het succes van SK Beveren en daarna door het succes van de buren uit Lokeren. Lokeren slaagde erin een sterrenelftal op de been te brengen met internationale toppers die vandaag nooit bij een Belgische club zouden spelen. Lokeren gooide hoge ogen in België en in Europa, maar deed niet wat het had moeten en kunnen doen: een prijs pakken. Ruben Van Gucht praat in De kleedkamer met René van der Gijp, Wlodek Lubanski, Maurice De Schrijver en Preben Larsen Elkjaer.  Ruben trekt ook naar IJsland en Polen, waar hij op bezoek gaat bij respectievelijk Arnor Gudjohnsen en Grzegorz Lato.   

Aflevering 3 – Standard Luik 1993 (maandag 6 maart)

In 1993 won Standard de Beker van België. De Rouches maakten zo komaf met een zwarte periode na het omkoopschandaal in de jaren ‘80. De bekerwinst zou nochtans lange tijd de enige trofee blijven voor de Rouches, tot de titel in 2007. Ruben Van Gucht praat in De kleedkamer met Arie Haan, Patrick Asselman, Thierry Pister en Henk Vos. Daarnaast zijn er portretten van Gilbert Bodart en Marc Wilmots

Aflevering 4 – SK Lierse 1997 (maandag 13 maart)

In 1997 beleefde voetbalclub Lierse hoogdagen. ‘Lierke Plezierke’ pakte onder de vleugels van Eric Gerets zijn vierde en voorlopig laatste landstitel. Het is tot op vandaag de laatste ‘kleine’ club die erin slaagde kampioen te worden. Het kampioenenjaar van Lierse staat voor eeuwig in het geheugen van de voetballiefhebber gegrift. Ruben Van Gucht praat erover met Eric Van Meir, Bob Peeters, Dirk Huysmans en Nico Van Kerckhoven. Daarnaast zijn er in deze laatste aflevering van De kleedkamer portretten van David Brocken en Eric Gerets.

Aflevering 5 – Royal Antwerp 1993 (maandag 20 maart)

Royal Antwerp FC – alias ‘Den Antwerp’ of de ‘Great Old’ - blijft de laatste Belgische club die een Europacupfinale heeft gespeeld. Die wedstrijd in het legendarische Wembleystadion op 12 mei 1993 was het hoogtepunt in de geschiedenis van de oudste voetbalclub van het land. Bijna 25 jaar later hangt er nog een zweem van grandeur in de catacomben van de Bosuil, maar naast het grootse verleden staat nu vooral een wankel heden. Ruben nodigt Cisse Severeyns, Walter Meeuws, Rudi Smidts en Alex Czerniatinsky uit voor een gesprek in De kleedkamer. De portretten van Didier Segers en Hans-Peter Lehnhoff tonen andermaal hoe ook topvoetballers niet gespaard blijven van onheil en tegenslag.

Aflevering 6 – RSC Anderlecht 2001 (maandag 27 maart)

In 2000 begon RSC Anderlecht aan een wonderbaarlijke Europese campagne. Die wonderen voltrokken zich vooral in het Astridpark, waar onder meer topclubs als Manchester United en Lazio Roma voor de bijl gingen. Het duo Tomasz Radzinski – Jan Koller is tot vandaag in België een van dé referenties voor een geslaagd aanvallershuwelijk. Het elftal van toen zorgt nog altijd voor warme herinneringen bij iedereen met een hart voor paars-wit. Ruben praat erover met Tomasz Radzinski, Bart Goor, Michel Verschueren en Aimé Anthuenis. Daarnaast zijn er ook portretten van Jan Koller en nog een andere voormalige Anderlecht-coryfee, die later wordt bekendgemaakt.

 

De kleedkamer is een programma van productiehuis Deklat Binnen voor Canvas.

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos