Skip to Content
Nooit meer doodgaan?

Nooit meer doodgaan?

In de eerste aflevering van Wetenschap redt de wereld - Op maandag 23 november

In Wetenschap redt de wereld gaat Jeroen Buyse op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de grote problemen waar we allemaal mee kampen: stress en criminaliteit, files en de opwarming van de aarde, en zelfs een onontkoombaar maar toch best vervelend fenomeen als… doodgaan.

Dat is meteen het onderwerp van de eerste aflevering, op maandag 23 november om 21.10 u. 

Daags voordien, op zondag 22 november, organiseert Canvas een debat in Leuven, naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap. 

Meer informatie: hieronder en in de persmap via de link achteraan.

De eerste aflevering is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie pers.vrt.be.

 

Oud worden, aftakelen en doodgaan. We proberen er zo weinig mogelijk aan te denken, maar er valt niet aan te ontkomen. Of toch? In Wetenschap redt de wereld beweert Aubrey De Grey, de beroemdste en beruchtste gerontoloog op de planeet, dat ouder worden en aftakelen niet onvermijdelijk hoeft te zijn.

Ouder worden is niets meer dan het opstapelen van afvalstoffen in onze cellen. Het is door dat proces dat we sterven van ouderdom, of ten prooi vallen aan slepende ziektes zoals kanker. Aubrey De Grey is ervan overtuigd dat, als we dat proces kunnen tegengaan, sterven zelfs helemaal niet meer nodig is. Dan kunnen we ons lichaam telkens weer vernieuwen, zoals we een auto een groot onderhoud geven.

Voor mij een nieuwe nier, alstublieft

En dus gaat Jeroen Buyse op zoek naar wetenschappers die ons leven kunnen verlengen. Eén van de sleutels daartoe zijn stamcellen. Volgens dé stamcel-experte, Catherine Verfaillie, zullen we in de toekomst met een potje urine naar het labo trekken en daar nieuwe organen bestellen. Met stamcellen, cellen die kunnen uitgroeien tot elk ander type cel, kunnen wetenschappers ons een nieuwe nier op maat maken. Maar er zijn nog andere pistes. We zouden onze versleten organen ook kunnen vervangen door kunstmatige exemplaren. En dus trekt Jeroen naar de man met de meest geavanceerde bionische arm op de planeet.

600 jaar leven?

Maar defecte onderdelen vervangen blijft natuurlijk oplapwerk. Wat als we de veroudering zélf zouden kunnen tegenhouden? Dat is de passie van de Gentse prof Bart Braeckman. Zijn team is erin geslaagd om een rondworm 7,5 keer langer te laten leven dan normaal. Voor een mens zou dat betekenen dat ie… 600 jaar wordt. Hoe kan dat?

De virtuele mens

En het kan nog futuristischer. Wat als we ons aftakelend lichaam vaarwel zouden kunnen zeggen en virtueel gaan leven? Dat wil de Russische miljardair Dmitry Itskov. Hij heeft een onderzoeksproject opgestart dat het tegen 2045 zou moeten mogelijk maken om je hersenen te uploaden, en als het ware digitaal verder te leven. Compleet geschift? Voorlopig wel. Maar rechtstreeks contact tussen onze hersenen en een machine bestaat wel degelijk al. En laat dat nu net de eerste stap zijn die Itzkov voorziet in zijn Project 2045…

Debat op canvas.be

Hoe realistisch is het, eindeloos lang leven? En willen we dat eigenlijk wel? Na de uitzending gaan Aubrey de Grey en Catherine Verfaillie, samen met ethicus Ignaas Devisch (Universiteit Gent) en Jeroen Buyse, op canvas.be het debat aan met de kijkers. 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos