Ode aan de ode op Canvas: de 30.000ste Last Post

Ode aan de ode op Canvas: de 30.000ste Last Post

Donderdag 9 juli om 20.00 u. op Canvas

Canvas zendt op donderdag 9 juli live de plechtigheid in Ieper uit waarbij voor de 30.000ste keer de Last Post wordt gespeeld.

De Provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association organiseren een uniek moment van wereldwijde verbondenheid ter gelegenheid van de 30.000ste uitvoering van de de Last Post aan de Menenpoort in Ieper. Zo willen ze, in samenwerking met de stad Ieper, de VRT en de Vlaamse overheid, de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog herdenken.

Acteur Wim Opbrouck is ceremoniemeester van de 30.000ste Last Post Ceremonie. Wim Opbrouck brengt ook een 'Ode aan de ode', om zo de 30.000ste Last Post zelf te eren.

De ceremonie en de ode worden live uitgezonden op donderdag 9 juli vanaf 20.00 uur, op Canvas en Canvas+ (met audiodescriptie). De beelden worden ook gestreamd via deredactie.be, zodat ze wereldwijd te bekijken zijn.

De Menenpoort en de Last Post

Op de Menenpoort in Ieper staan de namen van 54.897 gesneuvelden uit het Gemenebest van wie het lichaam nooit is teruggevonden. De Last Post verwijst naar het klaroengeschal dat in het Britse leger en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt.

Het is een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en het brandweeruniform dragen. Voor deze speciale jubilieumeditie nemen verschillende brandweerkazernes en andere organisaties deel aan de ceremonie. Op de website www.30000lastpost.be worden alle deelnemers op een kaart gezet.

Wim Opbrouck is de ceremoniemeester en schreef een 'Ode aan de ode', die hij vlak voor de ceremonie ten gehore brengt. Met de ode roept hij iedereen op om de 30.000ste Last Post samen te eren.

 

De uitzending

De VRT werkt voor de uitzending samen met collega's van onder andere de BBC, ITV en Sky (VK), Channel 7 (Australië) en ZDF (Duitsland). Ook omroepen uit India en Canada doen mee. De uitzending van de ceremonie bevat daardoor zowel live beelden vanuit Ieper en andere Belgische steden en gemeenten, als vanuit andere locaties wereldwijd, onder meer onder andere Westminster Abbey (Londen), Edinburgh Castle (Schotland), Cardiff Castle (Wales), de Neue Wache (Berlijn), Canberra (Australië), enz.

De deelnemende kazernes en andere organisaties worden opgeroepen om filmpjes, foto’s en berichten van de voorbereidingen en het evenement zelf te delen via Twitter met de hashtag #30000LP of ze te plaatsen op de Facebookpagina www.facebook.com/30000LP . Een aantal van hun filmpjes wordt verwerkt in de uitzending.

 

Ode aan de ode: donderdag 9 juli om 20.00 uur op Canvas en Canvas+ (met audiodescriptie)
Via streaming op deredactie.be

Ode aan de ode is een programma van VRT Nieuws voor Canvas.

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos