Oktober is Nomadenmaand in Vranckx - vanaf zaterdag 4 oktober

Oktober is Nomadenmaand in Vranckx - vanaf zaterdag 4 oktober

Jonge reporters met verhalen uit de wereld

Dinsdag 30 september 2014 — Oktober is Nomadenmaand in Vranckx. Jonge Vlaamse tv-makers die de wereld in trokken, hebben een reportage klaar. Persoonlijke verhalen uit Nigeria, Zuid-Afrika, Italië en de Filipijnen. Vier zaterdagen na elkaar om 20.10 uur in Vranckx op Canvas.

 

Onlangs lanceerde Vranckx de facebookpagina Vranckx & de Nomaden. Er staan verhalen op van jongeren die voor hun werk naar het buitenland vertrokken zijn of die op zoek zijn naar hun roots. Maar er zijn ook Nomaden die een lange reportage maken voor het magazine Vranckx (zaterdagavond op Canvas). In oktober presenteert Vranckx vier van die reportages.

 

Zaterdag 4 oktober: Worthy of the Crown

Yemi Oduwale (28) groeide op in Gent. Hij heeft een Belgische moeder en een Nigeriaanse vader. Zijn opa was een stamhoofd van de Yoruba, de grootste stam van West-Afrika. Hij wil dat Yemi hem opvolgt. 17 jaar na zijn laatste bezoek aan Nigeria is Yemi's opa oud en ziek. Samen met zijn goeie vriend Gieljan zoekt hij uit of het mogelijk is om een koninklijke titel te krijgen en wat hij daarvoor moet doen.

Maar Yemi weet eigenlijk niet zo veel over de cultuur van de Yoruba. Hij komt er snel achter dat Nigeria niet het land is dat hij zich herinnert van vroeger. De spanning rond de titel loopt hoog op en dat is niet zonder gevaar.

Reportagemaker Roel Nollet volgt beide vrienden op hun zoektocht naar een verloren identiteit. Of Yemi koning wordt? Het antwoord krijgen we op 4 oktober in Vranckx.

Worthy of the Crown – Een reportage van Roel Nollet, Yemi Oduwale en Gieljan Van Goethem © 2014

Met steun van het Fonds Pascal Decroos

 

Zaterdag 11 oktober: Vir ’n glasie wyn

Emma Lesuis trok naar Zuid-Afrika en leefde er een tijdje op een wijnboerderij in Stellenbosch, dat bekend staat om zijn prachtige wijnroute. Maar achter een (goedkope) lekkere fles wijn, schuilt eigenlijk een droevig verhaal. Het uitzichtloze verhaal van de zwarte werkers en de blanke boer. Een verhaal van onderbetaling en drankmisbruik. Een verhaal van weg willen, maar niet weg kunnen.

De tijd dat de werkers op de plantage in wijn uitbetaald werden, is voorbij. Nu verdienen ze 8 euro per dag. Daar moet nog de huur en de elektriciteit van af en wat er dan nog overblijft, doen ze op aan restwijn die ze kopen op een naburige boerderij. Ze leven in een constante roes. En ook de boer is ten einde raad. Het leven zoals het is op een Zuid-Afrikaanse wijnboerderij.

Op die Plaas – Een reportage van Emma Lesuis © 2014

 

Zaterdag 18 oktober: Ciao Futuro

Michael Dilissen studeerde in Milaan. Hij woont in België en vond na z’n studies snel werk. Zijn vrienden in Milaan hebben het heel wat moeilijker. Armoede, jongerenwerkloosheid en economische crisis in de hippe modestad. Hoe slagen zij er in om te overleven?

Michael trekt naar Milaan en laat z’n vrienden zelf aan het woord. Desirée is al drie jaar op zoek naar haar eerste job. Maximiliano heeft een master in de economie en werkt als vrijwilliger bij City Angels, een organisatie die voedsel bedeelt. Chiara creëerde zelf een job door met een blog over mode te beginnen. Succesvol, maar onzeker. En Cristina ziet geen toekomst meer in Italië en trekt met haar man naar Chili om daar een nieuw leven op te bouwen.

Ciao Futuro – Een reportage van Michael Dilissen en Joscha van Bree © 2014

 

Zaterdag 25 oktober : Radyo Bakdaw

In November 2013 teistert de tyfoon Haiyan de Filipijnen. Wat er overblijft is een ravage. Mensen zijn dakloos, ze zijn hun familie kwijt, en er is geen communicatie. Radyo Bakdaw, opgestart door Vlaming Stijn Aelbers, moet daar verandering in brengen.

De zender helpt mensen hun vermiste familieleden terug te vinden en zorgt ook voor ontspanning met een wekelijks karaoke-evenement. Journalisten krijgen eindelijk de kans om kritisch te zijn, zeer uitzonderlijk in een land waar de meeste zenders in handen zijn van politici. Het zijn net die politici die er nu voor zorgen dat Radyo Bakdaw nu de deuren moet sluiten. Marjorie Blomme en Steve Thielemans filmden het einde van een mooi verhaal.

Radyo Bakdaw - Een reportage van Marjorie Blomme en Steve Thielemans © 2014

 

Worthy of the Crown

Ciao Futuro - (C) VRT
Radyo Bakdaw - (C) VRT
Vir ’n glasie wyn - (C) VRT
Vranckx & de Nomaden
Worthy of the Crown - (C) - VRT