Skip to Content
Lieve Joris in Wanderlust

Lieve Joris in Wanderlust

Zondag 23 oktober

In Wanderlust praat filosofe Alicja Gescinska met internationale persoonlijkheden met een diverse filosofische en religieuze achtergrond. Alicja ontmoet filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers en laat zich door hen inspireren.

In deze aflevering gaat Alicja op bezoek bij auteur en journaliste Lieve Joris. Maanden, soms jarenlang verbleef ze in Afrika, de Arabische wereld, Oost-Europa en China. Ze leefde er tussen de mensen en schreef daarover vanuit een persoonlijke invalshoek.

Op zondag 23 oktober om 20.10 u. op Canvas en canvas.be.

Vriendschap en begrip

Tijdens haar reizen bouwt Lieve Joris hechte vriendschappen op: met een Palestijnse kunstenaar in de VS die haar interesse wekt voor het Midden- Oosten, met een jonge vrouw in Damascus die intussen vreselijk te lijden kreeg onder de burgeroorlog en met een rebellenleider in Congo.

“Ik denk dat er een hele hoop omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat iemand wordt zoals die is. En dat is eigenlijk wat ik mijn hele leven probeer te doen, om misschien toch meer begrip te hebben voor de daden en voor de boosdoener. Niet een begrip dat hem vrijpleit maar wel om te begrijpen wie we zijn en waarom we hier zijn.”

Actualiteit en geschiedenis

Lieve Joris is atheïst maar komt door haar werk in Congo en China heel veel in aanraking met gelovigen. Ze heeft respect voor mensen die geloven en begrijpt en ziet dat een religieuze gemeenschap of netwerk houvast en steun kan bieden.  Ze heeft ook veel geleerd van andere culturen, bijvoorbeeld hoe die omgaan met de dood. Met haar boeken heeft ze de uitdrukkelijke bedoeling om wat er onderhuids leeft in een maatschappij aan de oppervlakte te brengen.

“Ik denk dat we vaak alleen naar de buitenkant van dingen kijken. Onder de actualiteit loopt een hele trage stroom. Die voert geschiedenis mee en gebruiken, verdriet van vroeger, frustraties, angsten, ik probeer die stroom te vatten. Wanneer we kijken wat er nu in Syrië gebeurt, dan kunnen we zeggen dat dat is begonnen bij het begin van de Arabische Lente, begin 2011. Maar ik was daar in ‘79 voor het eerst en ik kan zeggen: dat is veel langer geleden begonnen.”

Teug naar Neerpelt

Na haar reizen keert ze telkens terug naar haar nest in Amsterdam dat ze samen met haar Poolse man Marek deelt. Lieve schrijft met zicht op de grachten: ze houdt zo van het water omdat ze als kind opgroeide in de buurt van het kanaal in Neerpelt. Door te reizen realiseert ze zich ook dat ze geluk heeft met de plek waar haar wieg stond en met haar familie die er altijd voor haar is. Nu is ze klaar om er een boek over te schrijven.

“De familie, alles wat er omheen zat, Limburg, de mensen hier, de manier waarop ze spraken, de dingen die ze aan je vroegen, … daar vluchtte ik voor, ….dan voelde ik me verschrompelen. Maar nu ik ben begonnen met te schrijven merk dat ik nog meer begrip heb, dat ik nog meer van ze ga houden.”

Alicja zoekt Lieve Joris op in haar huis in Amsterdam en gaat samen met haar op bezoek in Neerpelt, het dorp waar ze opgroeide in een gezin van negen kinderen en als lieveling van haar grootmoeder. En ook al woont ze al meer dan 40 jaar in Amsterdam, ze voelt zich nog altijd Vlaming.

De laatste aflevering: Lydia Chagoll

In de laatste aflevering, op zondag 30 oktober, bezoekt Alicja de Belgisch-Nederlandse cineaste, choreografe en schrijfster Lydia Chagoll. Op de vlucht voor de naziterreur overleefde ze in de Jappenkampen in Nederlands- Indië. Daarmee was de kiem van haar sociaal engagement en rebels humanisme gelegd.

Alicja

Alicja Gescinska (34 jaar) verhuisde als zevenjarig meisje met haar ouders van Polen naar België, op zoek naar een betere toekomst in het 'vrije Westen'. Ze is doctor in de filosofie en raakte in 2012 bekend bij een breder publiek met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Sindsdien heeft ze naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften. In februari kwam haar debuutroman Een soort van liefde uit. De afgelopen drie jaar woonde ze met haar gezin in de Verenigde Staten en werkte ze als docente politieke wetenschappen aan Amherst College.

Online

Eerder deze zomer lanceerde Canvas ook canvas.be/wereldbeeld: een online platform rond filosofie, zingeving en levensbeschouwing. Je vindt er onder meer een voorstelling van de erkende levensbeschouwingen, grote levensvragen die beantwoord worden door mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergrond, reportages over rituelen, enz. Het platform verzamelt ook alle programma’s op VRT radio en tv rond zingeving en levensbeschouwing. Ze kunnen er online worden (her)bekeken of – beluisterd. Ook Wanderlust krijgt er zijn plaats, met extra informatie en duiding over de centrale gasten. De onlineredactie werkt voor het platform nauw samen met de diverse levensbeschouwingen.

 

Wanderlust is een productie van Canvas.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos