Onpartijdigheid verzekerd : Panorama over de rol van medische experten bij geschillen over ongevallen

Onpartijdigheid verzekerd : Panorama over de rol van medische experten bij geschillen over ongevallen

Op donderdag 21 mei

Een ongeval is altijd erg, en des te erger als er gekwetsten zijn. Maar nog pijnlijker wordt het wanneer er een juridisch conflict is met de verzekering over het bestaan, de ernst of de oorzaak van de letsels. Panorama onderzoekt de rol die onafhankelijke medische experten daarbij spelen. In 'Onpartijdigheid verzekerd', op donderdag 21 mei om 21.35 u. op Canvas.

 

Een ongeval is vlug gebeurd

Patricia gaat nog snel met de fiets naar de winkel, maar op de terugweg wordt ze door een onoplettende chauffeur aangereden. Ze vliegt door de lucht en smakt met haar hoofd tegen het asfalt. Anke rijdt achter een vrachtwagen die zijn lading niet goed heeft vastgemaakt. Plots wordt alles zwart. In een bocht verschijnt een tegenligger op het rijvak van Alain, die een inhaalmanoeuvre uitvoert. Een oorverdovende knal. En dan niets meer. Het zijn tragische gebeurtenissen die ons allemaal kunnen overkomen.

 

Bijstand verzekerd

Vele slachtoffers van verkeersongevallen moeten van de ene dag op de andere hun leven helemaal opnieuw bekijken: hun werk, hun relatie, hun financiële situatie. Voor sommigen wordt het leven een zware beproeving. Een geluk bij een ongeluk: de verzekering staat klaar om hen te helpen. Dat zou je toch veronderstellen?

 

Of niet?

De realiteit is vaak anders. Zowel bij Patricia, Anke als Alain ontkennen verzekeringsmaatschappijen dat er letsels zijn, of dat ze veroorzaakt werden door het ongeval. Gevolg: jarenlang aanslepende rechtszaken, waarin onafhankelijke en onpartijdige artsen-experten een advies aan de rechter moeten geven.

 

Panorama onderzoekt de rol van die experten: hoe kunnen zij onafhankelijk oordelen als ze soms in andere zaken in opdracht van de verzekeringsmaatschappijen optreden? Is er een systeem denkbaar waarbij die experten écht onpartijdig kunnen oordelen?

 

Onpartijdigheid verzekerd is een reportage van Wim Van den Eynde en Alina Kneepkens
Eindredactie: Pascal Seynhaeve

 

 

Panorama - Onpartijdigheid verzekerd: op donderdag 21 mei om 21.35 u. op Canvas
     (hh op vrijdag 22 mei om 18.40 u. en zondag 24 mei om 19.05 u.)

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos