“Ook na zijn dood stuurt mijn papa me nog tekens.” (Kim Clijsters in 'Karakters')

“Ook na zijn dood stuurt mijn papa me nog tekens.” (Kim Clijsters in 'Karakters')

Maandag 15 december op Canvas

In de derde aflevering van Karakters gaat Ben Crabbé op bezoek bij Kim Clijsters. Ze vertelt onder meer over haar bewondering voor Steffi Graf, haar relatie met Justine Henin en het belang van haar vader in haar leven en carrière. Op maandag 15 december om 20.40 u. op Canvas.

 

Kim Clijsters ontvangt Ben thuis in Opitter, waar ze er die ochtend al een heuse dagtaak heeft opzitten: de kinderen uit bed gehaald, aangekleed, ontbijt gemaakt en iedereen naar school gebracht. Kim Clijsters, twee jaar geleden nog een absolute wereldster, is op haar 31ste de gewoonheid zelve. En niets doet nog vermoeden dat ze ooit een wereldster was.

 

Steffi Graf

Kim blikt met fonkelende ogen terug op hoe het allemaal begon: in juni 1999, toen ze als 16-jarige het hoofdtornooi van Wimbledon bereikte en het mocht opnemen tegen haar jeugdidool Steffi Graf. “Ik kon die dag onmogelijk tegen haar winnen. Omdat ik niet wilde winnen. Dat was wel Steffi Graf hé. Dat was heilig. En dus verloor ik kansloos. Maar toen ze me op weg naar de kleedkamer verzekerde dat ik ooit in haar voetsporen zou treden, begon ik toch even te zweven…”

 

Justine Henin

Uiteraard krijgt de eeuwige rivaliteit tussen Kim en Justine Hénin een groot hoofdstuk in deze documentaire. Beide dames blikken openhartig terug op hun jarenlange strijd. En ze blijken een veel nauwere band te hebben dan iedereen vermoedt. Kim: “Toen de mama van Justine stierf, had Justine het heel moeilijk. Ik heb toen geprobeerd haar op te vangen. Ik had met haar te doen, ik gunde haar het geluk. En dat is altijd zo gebleven. Misschien heeft dat me in onze onderlinge duels wel parten gespeeld.”

Justine: “Toen ik in 2003 de finale van Roland Garros won tegen Kim, zei ze letterlijk “Ik ben zo blij voor jou”. En dat meende ze. Ze was oprecht gelukkig. Dat voelde ik. Het was een magisch moment. Misschien was Kim tijdens haar carrière net iets te vriendelijk, net niet gemeen genoeg.”

 

Lei Clijsters

Ook vader Lei Clijsters is voortdurend aanwezig in deze warme documentaire. “Papa was alles voor mij. Ik kan het moeilijk uitleggen, maar hij wist precies altijd perfect wat er moest gebeuren. En dat mis ik nu. Maar we geloofden allebei dat er nog contact zou zijn na zijn dood. Daar hebben we in zijn laatste weken veel over gepraat. En dat is uitgekomen. Ook na zijn dood stuurt papa me nog tekens.”

 

Naast Justine Henin zorgen ook zus Elke Clijsters en echtgenoot Brian Lynch voor mooie getuigenissen.

 

Karakters is een productie van deMENSEN voor Canvas.

 

Karakters - Kim Clijsters : maandag 15 december om 20.40 u. op Canvas

Over Canvas

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Anne Stroobants
02 741 51 63
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos