Skip to Content
Op slot - Aflevering 2 : Via een tweede lockdown naar de ‘paaspauze’

Op slot - Aflevering 2 : Via een tweede lockdown naar de ‘paaspauze’

Vanaf dinsdag 14 december

De tweede aflevering gaat over de periode van oktober 2020 tot Pasen 2021, met een tweede lockdown, een kille kerst en ondanks een vaccinatiestrategie toch nog een derde lockdown in de paasperiode.  Voor de ondernemers was het heel die tijd vooral ‘overleven’.

De nieuwe bewindsploeg moet meteen schakelen als de besmettingen exponentieel de hoogte inschieten en de ziekenhuizen opnieuw dreigen te crashen. Einde oktober besluit de tandem De Croo-Vandenbroucke dat een tweede lockdown dan toch onvermijdelijk is. De economische compensaties worden verdergezet maar opnieuw hakt het er bij de ondernemers hard in. De pandemiemaatregelen blijken vaak moeilijk in wetteksten te vatten maar dat het een koude en kleine kerst zou worden is voor iedereen duidelijk.

Veel mensen zitten op hun tandvlees en de vaccinaties komen na nieuwjaar maar traag op gang. Het beloofde ‘rijk der vrijheid’ laat veel langer op zich wachten dan gehoopt. De eerste maanden van 2021 zijn een koude douche zonder perspectief.  

De zaak van kapster Sevda gaat open en weer toe. Ann heeft slechte solden achter de rug en moet voortaan openen ‘op afspraak’. Andrea, Patrick en Steve blijven nu al maanden gesloten en ook voor Portland zit een ‘echt’ optreden er niet in. Ze zijn boos, gefrustreerd en platzak als de regering op 24 maart beslist tot een zogenaamde ‘paaspauze’, de facto een derde lockdown.        

Mijn zaak sluiten.... Ik heb daar niet voor gekozen. Ik snap het wel dat het moet. Maar dat mag niet de reden zijn waarom mijn zaak overkop gaat, want daar hebben we wel keihard voor gewerkt. Dus als die deur dicht moet, dan moeten ze mij gewoon helpen om die straks weer open te doen.”
Patrick Deboes van Cinema Sphinx

Met getuigenissen van de ondernemers Andrea De Smedt, Ann Dirckx, Jente Pironet en Sarah Pepels, Steve Van de Kerkhof, Patrick Deboes en Sevda Durukan, en de politici Alexander De Croo, Annelies Verlinden, Frank Vandenbroucke en Jan Jambon.

 

 

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas & VRT NWS

 

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos