Ophefmakende documentaire van IS-infiltrant in Terzake

Ophefmakende documentaire van IS-infiltrant in Terzake

donderdag 5 mei om 20.05 u.

Een Franse journalist is zes maanden lang geïnfiltreerd in een jihadistische cel die terreuraanslagen wou uitvoeren, maar eind vorig jaar werd opgerold. Gewapend met een verborgen camera zocht hij naar hun drijfveren. "Er was geen islam te bespeuren", concludeert hij in Soldaten van Allah, een undercoverreportage van Canal+, die donderdag (in korte versie) wordt uitgezonden in Terzake.

Journalist Saïd Ramzi (een pseudoniem) is een moslim van "dezelfde generatie als de moordenaars" van de aanslagen van 13 november. Hij won het vertrouwen van een groep geradicaliseerde jongeren met uitvalsbasis in de westelijke stad Chateauroux. Eerst via Facebook, nadien in levenden lijve.

"Ik wou begrijpen wat er in hun hoofd omgaat", vertelt Ramzi. "Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb, is dat de islam nergens te bespeuren is. Er was helemaal geen behoefte om de wereld beter te maken. Ik zag alleen verdwaalde, gefrustreerde, verloren, suïcidale jongeren die makkelijk te manipuleren zijn. Ze hadden het ongeluk om geboren te worden in een tijd waarin IS bestaat. Heel triest", zegt Ramzi.

Tijdens hun eerste ontmoeting probeert de "emir" van de groep, die zich Osama laat noemen, de journalist meteen te overtuigen om een zelfmoordaanslag te plegen. "Dat is de weg naar het paradijs." Op weg naar IS in Syrië wordt Osama tegengehouden door de Turkse politie. Hij belandt in een Franse cel, maar na vijf maanden komt hij op vrije voeten en begint opnieuw aanslagen te beramen.

De zaken komen in een stroomversnelling met de komst van Abu Suleiman uit Raqqa. De journalist krijgt de opdracht een schietpartij uit te voeren in een nachtclub en zich te laten ontploffen wanneer de politie ter plaatse komt. De cel werd echter van nabij in het oog gehouden door de veiligheidsdiensten en tijdig gearresteerd.

 Een achterdochtig lid, dat wist te ontsnappen, besefte dat een journalist de cel was binnengeraakt. "Je gaat eraan, man", zo luidde het laatste bericht dat hij naar Ramzi stuurde.

(bron: deredactie.be)

Een ingekorte versie van de reportage van Canal+ wordt uitgezonden in Terzake op Canvas op donderdag 5 mei om 20.05 u.

Over Canvas

Canvas is het tweede televisienet van de VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. Canvas informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Canvas
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos