Panorama : Allah Guerre - over Belgische Syriëstrijders - donderdag 25 september

Panorama : Allah Guerre - over Belgische Syriëstrijders - donderdag 25 september

Dinsdag 23 september 2014 — De gruwelijke misdaden in Syrië lijken onbegrijpelijk. En toch zijn er ook Belgische Jihadi's bij betrokken. Aan de vooravond van het grote Sharia4Belgium-proces belichten onderzoeksjournalisten Dirk Leestmans en Peter Brems in Panorama de belangrijkste vragen : hoe is het zo ver kunnen komen? Wat bezielt die jongeren? Zijn het idealisten, terroristen of sadisten? In Panorama op donderdag 25 september om 21.30 u. op Canvas.
 

 

Abu Basir gaat een knopje doen. Neen toch? Ik zweer het, kom af, dat je dat live kan meemaken”. 
Een telefoontap van twee Belgische Syriëstrijders. Ze hebben het in codetaal over een zelfmoordaanslag. Panorama onderzoekt in de reportage Allah Guerre met uniek bronnenmateriaal en verschillende nationale en internationale contacten de achtergrond en drijfveren van de Belgische Syriëstrijders; liefst 350 zullen er eind dit jaar aan het vechten zijn, dat is bijzonder veel.

„Het komt vaak hierop neer: ergens bijhoren, kameraderie ook”, legt hoogleraar Rik Coolsaet uit. Opvallend is dat die groepspsychologie ervoor zorgt dat zo veel jongeren zijn vertrokken. Voor het eerst praat ook een analist van de Belgische staatsveiligheid die de strijders opvolgt: „Zeker is dat de radicalisering bij ons supersnel is gegaan. Jongeren zijn als het ware losgeweekt van hun familie, zoals in een sekte”. 

De rol van van Fouad Belkacem, die begin volgende week in Antwerpen moet terechtstaan op het Sharia4Belgium-proces is cruciaal. „De wijze waarop Belkacem praat is uniek, hij is zonder meer mijn geestelijke leider”, staat in het dossier te lezen. Volgelingen krijgen ook geloofsexamens opgelegd. „Jongeren met een inferioriteitsgevoel krijgen plots een verhaal dat helder is, en dan is het kwaad geschied” verduidelijkt politicoloog Bilal Benyaich.

De bekendste Syriëganger, Jejoen Bontinck is intussen terug. “Ik dacht echt dat ik ook onthoofd zou worden”. In Allah Guerre krijgen we ook unieke informatie over Bontincks opsluiting met de intussen onthoofde Amerikaanse journalist James Foley. En: hoe het nu verder moet met de andere terugkeerders? „Het pijnpunt blijft hier de polarisering, daar zijn alle moslims uiteindelijk het eerste slachtoffer van”, aldus de analist van de Belgische staatsveiligheid.


Allah Guerre is een reportage van Dirk Leestmans en Peter Brems.
Eindredactie: Pascal Seynhaeve

Hogeresolutiefoto's vindt u op het Persportaal van VRT Communicatie : http://pers.vrt.be

 

Alla Guerre: in Panorama op donderdag 25 september om 21.35 u.
(herhaling op vrijdag 26-9 na het middagjournaal en op zondag 28-9 om 18.10 u.

 

(c) VRT
(c) VRT
(c) VRT
(c) VRT
Panorama (C) VRT
Panorama - (c) VRT